Kurs “Terapija sa iglama” u Igalu

Kurs “Terapija sa iglama” u Igalu

0
Podijeli

U organizaciji Udruženja fizioterapeuta Crne Gore u prostorijama Sportsko-rekreativnog društva “Felix” u Igalu, od 09. do 11.juna  uspješno je održano dodatno usavršavanje fizioterapeuta i prvi dio kursa “Terapija sa iglama”.

Kurs je pohađalo 11 fizioterapeuta – 3 iz BiH (2 iz Sarajeva i jedan iz Banjaluke) i 8 iz Crne Gore (2 iz Podgorice, 2 iz Nikšića, 2 iz Herceg Novog, 1 iz Kotora i 1 iz Budve).

Picerija i restoran

Voditelj kursa bio je Božidar Gardašević, bivši predsjednik Norveškog Društva medicinske akupunkture) Chairman of forum of Medical Acupuncture, Norwegian Society of chartered Physiotherapists).

“Terapija sa iglama” je terapeutski model, gdje se tanke igle koriste u terapiji i potiče od tradicionalne kineske skupunkture, gdje je osnova znanje iz anatomije, fiziologije, patologije i evidence-based (zasnovane na dokazima) medicine. To znači  da se ne bazira na drevnoj kineskoj filozofiji: Yin/Yang, i cirkulaciju Qi. Kada se stimulišu određeni djelovi tijela sa tankim iglama, aktivira se aferentni nervni sistem koji vodi do različitih djelova centralnog nervnog sistema, dobija se efekat od spinalnog do kortikalnog nivoa, uključujući aktiviranje nervoendokrinog sistema i regulaciju djelova autonomnog sistema.

“Terapija sa iglama” je dio konvencionalne medicine, a ne jedan “alternativni medicinski sistem”. Najveća primjena je  u liječenju bolova u koštano-mišićnom sistemu, uključujući myofascialne bolove.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code