KUSOVAC: LUKA KOTOR TREĆA NA JADRANU, OSMA NA MEDITERANU, NIJE ZA PRODAJU

KUSOVAC: LUKA KOTOR TREĆA NA JADRANU, OSMA NA MEDITERANU, NIJE ZA PRODAJU

216
0
Podijeli

Promet brodova u Luci Kotor AD najbolji je ove sezone od postojanja kompanije, jer je do kraja prošle sedmice prihvatila preko 260 brodova i 290 hiljada putnika.

Do kraja godne uploviće 409 brodova i 1600 jahti. Rezervisana je 2016. godina i već se ugovara 2017, pa čak i 2018. godina. Tako je, nakon Dubrovnika i Venecije, Luka Kotor treća na Jadranu po prometu brodova, a na osmom mjestu na Mediteranu po prometu putnika, potvrđuje izvršni direktor Luke Kotor, Vaslije Kusovac.
Značajno za pozicionranje Luke je i to što je ove godine nominovana za zlatnu medalju za kvalitet, koja će menadžmentu biti uručena 20. septembra u Ženevi. U ime crnogorskih privrednika Unija poslodavaca je takođe kandidovala Luku za zlatnu medalju.
Ipak, te uspjehe ne prati infrastruktura Luke.
– Svakako da bismo održali proizvod na ovom nivou, promet brodova i putnika, kvalitet usluga, Luka Kotor mora imati adekvatnu infrastrukturu. Primarna je nabavka remorkera koji bi bio u Luci Kotor ili u blizini, u stalnoj pripravnosti kako bi bio angažovan na zahtjev brodara ili Luke. Mjere sigurnosti bi na taj način bile poboljšane – ističe Kuosvac.
No, on objašnjava i da u ovom momentu Luka ne može da investira u nabavku remorkera, s obzirom na privremenu saglasnost Vlade za korišćenje Luke Kotor.
Imamo pravo na privremeno korišćenje, ali ne i na privremeno investiranje. To znači i da za planirane plutače na sidrištu Plagenti ne možemo raspisati tender i one ne mogu biti instalirane. Očekujemo da ćemo dobiti dugoročnu koncesiju Vlade kako bismo onda moglii da investiramo u bove, kompletnu opremu, što bi podiglo mjere sigurnosti u Luci – kaže Kusovac.
Privremeno rješenje za korišćenje Luke je na 120 dana, ono je samo prelazno i nije dobro za kompaniju, brodare i korisnike usuga, tvrde u menadžmentu.
Mediteran je maksimalno valorizovao kruzing industriju, koja je potekla iz Amerike, došla preko Sjevrene Evrope, stigla do Jadrana, koji se računa u najbolje djelove Mediterana i gdje posljednjih godina postiže najbolje rezultate.
– Luka Kotor bi mogla da bude lider na Jadranu, s obzirom da se stvara tzv. jadranski brend, koji okuplja sve zemlje, od Italije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Grčke. Tu Luka Kotor i Boka Kotorska mogu da imaju lidersku poziciju. Usluge bi se prodavale na jednom mjestu, kao što u Barseloni i Majamiju. Ukoliko bi se Luka Kotor dobro pozicionirala i imala lidersku poziciju, napravili bismo proizvod na ponos starije generacije, a otvorili budućnost mlađim na ovom prostoru. Kotor ima tu šansu, imamo dopise stranih kompanija i menadžera – priča izvršni direktor Luke Kotor.

Picerija i restoran

“ĐEVOJKA JOŠ NIJE ZA UDAJU”

Budući status Akcionarskog društva Luka Kotor prvenstveno je u ingerenciji većinskog vlasnika, opštine Kotor. Ipak, čini se da su za kupovinu Luku sve više zaintersovani i drugi investitori, iako zvanično niko nije pokrenuo pitanje njene privatizacije. No, “đevojka još nije za udaju”, kaže i ovoga puta Kusovac:
– Sad bi svi voljeli da imaju “lijepu đevojku”, ali to znači ako je udamo za jednoga, drugi neće doći više. Mada “đevojka” ne smije da ostane usiđelica. Luku treba definisati i pozicionirati tako da ona bude kulturno dobro, da njome upravlja grad i država. Ona je luka od nacionalnog značaja, na vratima od grada i ne može se dati na upravljanje stranom operatoru. To nikad niko nije učinio. Ovo je destinacija dosta specifična po svemu. Ne može se sve u Crnoj Gori komercijalizovati, mora se naći balans i suživot na moru i kopnu domaćeg stanovništva i stranih partnera – uvjeren je Kusovac.
On se zalaže da Luka ostane u većinskom vlasništvu grada. Daje primjer Luke Kopar gdje je 51% većinsko vlasništvo grada i države, pa se nikakve promjene ne mogu desiti bez saglasnosti Vlade Slovenije. To je dobar model, jer je ušao i svjež kapital, pa je Kopar preuzeo primat Trstu, što je bilo nezamislivo prije desetak godina.
Najzad, Kusvac poručuje alegorijski:
– Brodu koji ne zna u koju Luku plovi ni jedan vjetar nije po volji. Luka Kotor još dosta luta, što je samo gubljenje vremena na štetu Luke, grada i države. Kurs se mora odrediti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code