KUSOVAC: “SIDRENJE KRUZERA UMJESTO NA PLAGENTIMA MOGUĆE I U LJUTOJ”

KUSOVAC: “SIDRENJE KRUZERA UMJESTO NA PLAGENTIMA MOGUĆE I U LJUTOJ”

230
0
Podijeli

kotor zalivIzvršni direktor Luke Kotor AD, Vasilije Kusovac, potvrdio je Radiju Jadran da su tačni navodi crnogorskih medija da je američko-norveški konzorcijum „Royal Caribbean Cruises” (RCC), najavio mogućnost otkazivanja dolazaka svih svojih brodova naredne godine u Boku Kotorsku, ukoliko se ne preduzmu mjere koje bi unaprijedile bezbjednost tih plovila.
– Nadležni su već obaviješteni o tome i u narednom periodu radiće se na pronalaženju rješenja za ovu kompaniju budući da posredstvom RCC Boku Kotorsku godišnje posjeti više hiljada turista. S obzirom da u ovoj kompaniji smatraju da sidrenje njihovih brodova nije sigurno na Plagentima u Kotoru, biće im obezbijeđeno novo pristanište, najvjerovatnije u Ljutoj – kaže nam Kusovac.

“Mi ćemo njihovim zahtjevima definitvo izaći u susret, a to znači da bi se negdje morao napraviti neki privremeni granični prelaz za period od tih 4-5 sati koliko njihovi brodovi borave u Boki. Sigurno je da se neko rješenje mora naći”.
vasilije kusovac luka kotorKusovac dodaje da će ipak teži dio posla biti pozicioniranje svih neophodnih institucija koje moraju biti na jednom pristaništu – granični prelaz, ministarstva, carina….
“Na tom prostoru jednostavno moraju biti sve te institucije i to je dosta teško locirati, s obzirom da su Dobrota, Ljuta i Orahovac preko ljeta veoma bukirani turistima” – istakao je Kusovac.
Ipak, on vjeruje da bi se sve to moglo završiti do početka naredne turističke sezone, kao i da to ne bi bila skupa investicija, ali neophodno je da JP Morsko dobro da lokaciju i koncesiju. “Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, MUP i Direkcija carina su usaglašene u pružanju usluga, jer bez njhove saglasnosti mi ne možemi ništa da radimo”, kategoričan je Kusovac.
Na potezu je država, a onaj tehnički dio Luka Kotor će završiti veoma brzo, obećavaju iz ovog A.D.
luka kotor rjKako su prenijele “Vijesti”, šef za nautičke i lučke operacije u kompanijama „Royal Caribbean International” (RCI) i „Azamara Cruises” koje su članice koncerna RCC kapetan Nikolas Antalis, poslao je mejl novskom agentu Royal Caribbean-a agenciji Boka Adriatic iz Bijele, kao i Luci Kotor. U njemu navodi da se mora poraditi na podizanju bezbjednosti brodova ove kompanije budući da su oni proteklog ljeta, u tri slučaja, imali problema sa ankerima, koja nisu ostajala čvrsto zarobljena u mulju, već ih je jači vjetar povlačio za brodovima, što je moglo izazvati komplikacije, kojih srećom nije bilo.
Ukoliko se ne izađe u suret zahtjevima Royal Carribean Cruises-a, to bi značilo ogroman gubitak za Crnu Goru, jer već za sljedeću godinu ugovoren je siguran dolazak skoro 50 brodova RCC-a i Celebrity Cruises-a, 8 brodova njemačkog TUI-ja koji je takođe član koncerna RCC, kao i 15 dolazaka „Azamarinih” brodova.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code