Lazar Seferović: Umjetnička škola koje nema više – postoji

Lazar Seferović: Umjetnička škola koje nema više – postoji

1896
7
Podijeli

lazar seferovic press 1Umjetnička škola u Herceg Novom, koja je osnovana na Cetinju 1946. godine, a utemeljena u Herceg Novom, u fokusu je desete jubilarne knjige  Lazara Seferovića “Likovno nebo iznad Herceg Novog”.

Iako je škola ukinuta prije pet decenija njen duh živi, baš kao i djela i riječi njenih čuvenih đaka i profesora: Lubarde, Đurišića, Milunovića, Toškovića, Pravilovića, Arnautovića, Ramujkića, Živka Nikolića, Stanića, Dada Đurića i mnogih drugiih. Njihova sjećaja, portreti, kao i brojne priloge i analize vezane za rad Umjetničke škole u Herceg Novom, Seferović je prenio na 420 stranica. Reprezentativno izdanje sadrži preko 750 reprodukcija, fotosa i raznih priloga.

Picerija i restoran

Na pressu, uoči promocije knjige, Seferović je ispričao kako je nastala ova storija sjećanja umjetnika, pisaca, reditelja, istoričara umjetnosti, o Umjetničkoj školi, koja je iznjedrila 17 generacija. Na to su ga, kako je ispričao, postakla dva kolaža koje mu je iz Pariza poslao Dado Đurić na kojima je prikazao Umjetničku školu. I supruga ga je podsticala da piše, jer je škola ukinuta kada je imala najviše đaka. Na izložbi prije dvije godine kada  je počeo sakupljati matrijal za knjigu, đak posljednje genarcije, Kemal Ramujkić, pitao ga je zašto niko ništa ne piše o Umjetničkoj školi, kao da je ukleta?

lazar seferovic press 4No, knjigu je Seferović  posvetio Petru Lubardi, koji je bio njen utemeljivač i prvi direktor. Objašnjavajući zašto je Lubarda preselio školu sa Cetinja u Herceg Novi, Seferović kaže:

–      Na Cetinju je bilo upisano vrlo malo đaka 1946. godine, mada je tek početkom naredne godine počela da radi škola. Petar Lubarda, koji je kao profesor napusutio Likovnu Akademiju u Beogradu, a u Evropi je već bio poznati slikar, vratio se u Crnu Goru. Utemeljio je sa Milom Milunovićem ovu školu i odlučio da je otvori u Herceg Novom. Bio je emotivno vezan za ovaj grad, jer je ovdje završio Osnovnu školu i prvi i drugi razred Gimnazije.

Vratiti Umjetničku školu u tokove istorije i ne zaboraviti da je  utemeljila u Herceg Novom mediteranski duh likovnosti Crne Gore, to je cilj koji će Lazar Seferović, kako kaže, do kraja braniti i barni, jer to je istina.

–      Predstavljeno je 60 portreta umjetnika u knjizi, od Dada Đurića do Ramujkića i hercegnovskih  slikara, kao i 20 profesora, sjajnih pedagoga. No, možda je knjiga tek jedan od izbora i upustvo za pisanje temeljitog istraživačkog ili doktorskog rada – istakao je Seferović.

lazar seferovic press 2Ima li uopšte racionalnog objašnjenja zašto je ukinuta čudesna Umjetnička škola?

–      U knjizi postoji dokument sa potpisom predsjednika tadašnje Vlade Crne Gore iz 1963. godine. Tada je škola ukinuta, a završila je sa radom 1966. U toj kratkoj odluci nema obrazloženja, ali ćemo ga čuti na promociji u četvrtak, iz državnog Arhiva sa Cetinja – najavio  je Seferović. On, kao ni mnogi, ne mogu još da shvate zašto je ukinuta škola u trenutku kada je imala najviše đaka.

“Vjerovatno je razlog što je škola prebačena na Višu pedagošku i u okviru nje radila je u Nikšiću” – dodao je Seferović.

Negova knjiga je tek prvi korak da se, za sad virtuelno škola vrati u Herceg Novi, ali treba je afirmisati u literaturi, crnogoriskom likovnom leksikonu, Vikipediji  i svim važnim dokumentima, zalaže se autor.

Jedan od biviših đaka Umjetničke škole, istoričar umjetnosti Bogdan V. Musović dao je svojim sjećanjima značajan prilog u Seferovićevoj knjizi. Na pressu se osvrnuo na nekoliko anegdota i zapisa koji su vezani za dva značajna imena Petra Lubardu i Živka Nikolića, koji je prepoznatljiv duh i humor u dramaturgiji ponio upravo iz Umjetničke škole. Musović je pročitao i dio iz svoje neobjavljene knjige.

lazar seferovic press 3Pokrovitelj “Likovnog neba nad Herceg Novim” je  Skupština opštine Herceg Novi. Sekretarka za kulturu Tamara Lepetić kazala je da su sa zadovoljstvom u Opštini odlučili da pomognu četvrtu knjigu Seferovića, jer sa njegovim djelima predstavljaju grad i državu.

–      Profesor Seferović godinama ne dozvoljava da se odvojimo od vremena i prostora koje je trasiralo pravac umjetnosti kojom se danas dičemo. U ovoj knjizi on jasno odgovara na pitanje zašto je upravo umjetnost ta koja nas na specifičan način podsjeća  da možemo da pobjegnemo i ostanemo kod kuće istovremeno – naglasila je Lepetić.

O značaju dvadesetogodišnjeg postojanja Umjetničke škole u Herceg Novom za uzdizanje crnogorske savremene umjetnosti, o knjizi na čijem kraju su ispisana imena svih 453-je upisanih đaka i 314 onih koji su je završili biće riječi na promociji knjige u četvrtak, u 20 h u Dvorani Park.

7 Komentari

 1. Poštovani čitatelji i komentatori – prvo svi na promociju, a zatim knjigu u ruke i pažljivo je pročitajte i tek onda, ako osjetite potrebu, komentarišite. Uvaženom Profesoru još jednom hvala i sve najbolje !
  0  0
 2. Kako ste glupi komentatori u osudi po svaku cijenu.Profesor nikoga nije izostavio u knjizi ko je iole znacio nesto u umjetnosti.Cak je naveo imena svih djaka koji su za dvadeset godina upisali i zavrsili Umjetnicku skolu…Bas ste jadni a profesoru Lazaru cestitke i cekamo novu knjigu
  0  0
 3. Pomen kratko traje,a novo vrijeme gazi nemilosrdno.Vazda je bilo onih koji su znali da ne vide stvarnost,da uživaju, lebde i sanjaju.Blago njima.Nema više toga profesore,sad se živi od svojega rada,budžet je sve manji,a uživalaca sve manje,mada priznajem da je baš lijepo biti neko ko zna da zažmuri.
  0  0
 4. Svaka čast profesoru na trudu i želji da uradi nešto lijepo. U posledjne vrijeme sam primjetio kako se često govori kako je nekada bilo i šta smo sve imali. Hotele, Bolnicu, Institut, šetalište… da ne nabrajam, pa mi ovakvi događaji izgledaju kao četrdesnice-pomeni pogojnom gradu.
  0  0

Ostavite komentar

*

code