“Leave no trace-ne ostavi ni traga”: Obuka na Orjenu

“Leave no trace-ne ostavi ni traga”: Obuka na Orjenu

1269
2
Podijeli

Članovi BETSA mreže, obučeni su kako da „ne ostavljaju tragove“ u prirodi. Mrežu čine pružaoci turističkih usluga iz Kotora, Tivta i Herceg Novog, kao i ljubitelji prirode i turistički vodiči. Oni su tokom trodnevnog treninga na Orjenu prošli obuku „ Leave no trace-Ne ostavi ni traga“. Naučili su kako da se  odgovorno ponašaju prilikom boravka u prirodi.

betsa orjen 270616– „Ne ostavi ni traga“ predstavlja program edukacije koji promoviše vještine i etiku, radi podržavanja održive upotrebe prirodnih područja. Učesnici obuke su upoznati sa sedam etičkih principa ovog  koncepta koji se tiču zaštite prirode, a koji su nastali u Sjedinjenim Američkim državama sa početkom interesovanja za boravak u prirodi tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka – navode iz BETSE.

Picerija i restoran

Trening je održan u okviru projekta “Posmatranje ptica i ekoturizma na južnom Jadranu (BETSA)” kome je cilj plasman zajedničke ekoturističke ponude zasnovane na posmatranju ptica. Projekat je finansirala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora, a zajednički ga sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica sa Opštinom Baška voda, hrvatskim Institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM kao partnerima iz Hrvatske i Ekološkim društvom Boke kotorske i Opštinom Tivat kao partnerima iz Crne Gore.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code