LED RASVJETA DONOSI HERCEG NOVOM DO 70% UŠTEDE STRUJE I SMANJUJE ZAGAĐENJE...

LED RASVJETA DONOSI HERCEG NOVOM DO 70% UŠTEDE STRUJE I SMANJUJE ZAGAĐENJE SREDINE

405
0
Podijeli

Zamjena 5926 uličnih i ugradnja led svjetiljki, održavanje i upravljanje sistemom javne rasvjete na području Opštine Herceg-Novi, predviđeni su projektom vrijednim 2,6 miliona eura.

Međunarodni tender za modernizaciju javne rasvjete objavljen je 23. juna. Otvaranjem ponuda biće završen 3. avgusta.
U lokalnoj upravi realizacijom ovog projekta žele da postignu energetsku, a time i finansijsku efikasnost, smanjenje zagađenja životne sredine i svjetlosne emisije. Do sada su opštinskoj Službi javnih nabavki, koja je raspisala tender, stigla 3 zahtjeva za pojašnjenje, na koja je u zakonskom roku odgovoreno.
Tenderom je predviđeno da opremu za osvjetljenje ulica u stopostotnom iznosu finansira izabrani ponuđač, a naručilac Opština Herceg-Novi će uložena sredstva otplaćivati 6 godina na bazi šestomjesečnih anuiteta. Sredstva za otplatu će biti obezbjeđena iz uštede električne energije, koja će, kako se računa, biti i do 70 odsto.
Opština Herceg-Novi sada plaća mjesečno oko 40 hiljada eura za troškove javne rasvjete. Zamjenom svjetiljki mjesečni računi za struju bi iznosili oko 15 hiljada eura. Tenderom je predviđeno da se zamjena svjetiljki obavi u roku od 90 dana od zaključenja ugovora. Ugovor se zaključuje na rok od deset godina, koliko je i garantni rok održavanja čitavog sistema, odnosno 50 hiljada radnih sati.
Tenderu je prethodio pilot projekat ispitivanja energetske efikasnost i uštede električne energije zamjenom postojećih za nove led svjetiljke koji je uradilo Komunalno stambeno preduzeće.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code