Led rasvjeta zamjenjuje staru u Novom – posao vrijedan 2,6 miliona eura

Led rasvjeta zamjenjuje staru u Novom – posao vrijedan 2,6 miliona eura

1150
11
Podijeli

antivanadalik brodske lampeOko 150 km duga trasa javne rasvjete u Herceg Novom, sa oko 60.000 svjetiljki i instaliranom snagom preko 1 mega vata, mada solidno funkcioniše biće dobrim dijelom osavremenjena. Prema riječima direktora Stambeno komunalnog preduzeća Herceg Novi Branka Božovića, uskoro će stići savremene LED svjetiljke, koje će na dugi rok obezbijediti veliku uštedu u potrošnju električne energije.
Nakon što su iz opštine raspisali tender i izabrali najpovoljnijeg izvođača postojeće svjetiljke biće zamjenjene novim LED svjetiljkama. Cilj je i maksimalno angažovanje u ovom poslu ekipa JKS, kako bi odgovarao tehnički i finansijski preduzeću i građanima.
Ipak, za ovaj projekat biće potrebno 2,6 miliona eura, što će biti obezbjeđeno i uštedom kroz smanjenu potrošnju električne energije zamjenom svjetiljki. Jer, kako tvrdi Božović, LED svjetiljkama se ostvaruje trećina postojeće potrošnje. Prosječna mjesečna potrošnja električene energije, računajući ljetnje i zimske dane, košta oko 36.000 eura, bez materijala i rada ekipa.
Iz ovog preduzeća su postavili i dvije tzv. antivandalik brodske lampe ispod podvožnjaka na Jokmegdanu. Nekada su na ovom mjestu postojala dva reflektora, ali su često bila na meti vandala, pa je stepenište ispod podvožnjaka bilo u mraku.
Znatno je u posljednje vrijeme učinjeno i na osvjetljavanju Dvorane Park. Ona je svojevremeno imala 22 dekorativna stuba, ali posljednjih nekoliko godina svi su pokradeni.
– Gradnjom stepeništa smo osvijetlili glavni prilaz, ali je zapadna i južna strana Dvorane ostala u potpunom mraku. Prije par dana smo montirali još tri rasvjetna mjesta iz naših rezervi, do kojih smo došli tako što smo oštećene stubove uspjeli da popravimo – ističe Božović.
Za nekoliko dana i južni dio oko nekada reprezentativnog zdanja u centru grada, Dvorane Park, biće osvjetljen sa dva do tri stuba.

11 Komentari

 1. Hvala bogu da smo u nečemu bar među prvima pa to makar bila i led rasvjeta,LED rasvjeta je nešto najisplativije za grad i građane,često putujem po evropi i bukvalno su svuda krenuli sa tom vrstom sijalica,prvo sve lampe će biti ispravne i neće biti mračnih ulica,jer te sijalice dugo traju koliko sam upoznat i daju odličnu svjetlost,drugo jako važno,uštediće opština mnoga novca za struju i koliko shvatam plćaju dug od razlike u uštedi,to je odlično,neću Vas glasati ali svaka čast.PS savjet:dobro bi bilo da opština pomogne i nas u drzavnim ustanovama da i mi ugradimo i u našim kancelarijama isto tako,manje bi struje plaćali i nebi ćoretali zato što nam više od pola sijalica nije u funkciji,uradite nam to i glasaćemo vas većina…
  0  0
 2. Nije tema ali ako čitaju iz službi zamolio bih da srede palmu pored supa-a kod prečice prema školi, preko dana i nekako ali noću je prava opasnost za oči. Hvala!
  0  0
 3. E nemojte da ste odmah maliciozni. U ovom slučaju potrebe nema. LED rasvjeta je fantastična ušteda. Fino je napisano da će se projekat finansirati iz uštede. Niko nije rekao da će se odmah zavuči ruka i grad dodatno zadužiti za 2.6M€ za ovaj projekat. A i da se zaduži, dugoročno, uštede su enormno velike u smislu smanjenja potrošnje el. energije, cjene rasvjetnog tjela, dugotrajnosti, tako da je potpuno glupo ne preći na nove tehnologije.
  0  0

Ostavite komentar

*

code