LJEPOTOM BOGORODIČINOG HRAMA ZADIVLJENI HRIŠĆANI I ONI KOJI TO NISU

LJEPOTOM BOGORODIČINOG HRAMA ZADIVLJENI HRIŠĆANI I ONI KOJI TO NISU

351
0
Podijeli

hram prcanj1Povodom 100 godina posvete Bogorodičinog hrama na Prčanju, kao i 1700 godina Milanskog edikta pontifikalnu Svetu misu služio je jutros apostolski nuncije za Crnu Goru, nadbiskup monsinjor Luigi Pezzuto. Svetoj misi prisustvovali su predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, minstri Marija Vučinovič i Branislav Mićunović, komandat Mornarice Vojske CG Darko Vuković, predsjednica Kotora, Marija Ćatović, potpredsjednik opštine, Nikola Bukilica, ktitori hrama i drugi.
Kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić i župnik don Ivo Ćorić, ukazali su na povezanost identiteta i vjere kroz tradiciju, o čemu svjedoči Bogorodičin hram. hram prcanj2U crkvi na Prčanju, posvećenoj rođenju Bogorodice apostolski nuncije za Crnu Goru, monsinjor Luiđi Pezuto ( Luigi Pezzuto), sinoć je povodom 1.700 godina Milanskog edikta, 100 godina posvete crkve i 200 godina Njegoševog rođenja, otvorio izložbu crnogorskog slikara Mihaila Muja Jovićevića.
„Ne samo katolici već i svi stanovnici ovog regiona, čak i oni koji nisu hrišćani, zadivljeni su ljepotom crkve. Podržavam paroha da nastavi sa ovim inicijativama. Ova crkva je prepuna dijela koja su plod hrišćanskog duha. Čestitam svima koji su sarađivali na realizaciji incijative”, kazao je Pezuto.
Govoreći o postavci slikarka-konzervatorka Jasminka Grgurević je podsjetila da je antipedij glavnog oltara Bogorodičine crkve okovan srebrnim zavjetnim pločicama, a na njenim zidovima svoje zavjete ispisao je i crnogroski slikar Mihailo Jovićević.hram prcanj3

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code