Lokalne samouprave 21. vijeka: Bez viška zaposlenih, sa stabilnim finansiranjem

Lokalne samouprave 21. vijeka: Bez viška zaposlenih, sa stabilnim finansiranjem

1251
4
Podijeli

konferencija lok samouprava zb 090616Nije teško odgovoriti na pitanje kakve treba da bude lokalne samouprave 21. vijeka, ako je po onome što su saopštili učesnici prve Konferencije lokalnih samouprava Zapadnog Balkana u Igalu. Moraju biti samostalnije u finansijama, bez viška zaposlenih, sa reformisanom komunlanom sferom i podrškom EU fondova.

Skup je organizovan pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i okupio je eskperte, kao i predstavnike lokalnih samouprava više država, a otvorila ga je predsjednica Opštine, Ntaša Aćimović.

Picerija i restoran

refik bojadzicGeneralni sekretar Zajednica opština Crne Gore, Refik Bojadžić, kaže da lokalna samouprava 21. vijeka treba da bude servis građana, ali postojeći sistem je pun nedostataka koje treba otkloniti. Prije svega treba unaprijediti zakonodavni okvir i reformisati komunalnu sferu, koja se oslanja još na onu iz 90-ih godina. Ona je postala prepereka i da se 23 članice Zajednice opština Crne Gore efikanso organizuju i pružaju kvalitetne komunalne usluge, ukazuje Bojadžić.

„Treba riješiti i problem predfinansiranja projekata iz fondova EU, jer u postojećoj situaciji najveći dio Opština u Crnoj Gori nije finansijski sposoban da koristi ova sredstva. Ne može da obezbijedi 90 odsto sredstava koja EU traži da se predfinansiraju, a nakon završetka projekta ta sredstva EU vraća. Naš predlog Vladi je da se formira revolving fond  iz koga bi se opštinama davale kratkoročne pozajmice“ – istakao je Bojadžić. Iz Zajednice crnogorksih opština inicirali su i da se u strukturi državnih organa uspostvi Ministarstvo za javnu i lokalnu samoupravu.

djordje stanicicNjihove kolege u Srbiji uspjeli su, pak da izdejstvuju da Vlada donese Zakon o komunalnim djelatnostima koji bi mogao poslužiti kao dobra smjernica Crnoj Gori. Cijene komunalnih usluga više nisu socijalna kategorija, već su ekonomske i razvojne, tvrdi sekretar stalne konferencije gradova i opština Srbije, Đorđe Staničić.

“Socijalna politika treba da se vodi iz budžeta, prema socijalnom programu i socijalnim kartama, potrebama stanovništva i nikako ne treba da se dozvoili da, ipak, vcećinski dio stanovništva plaća depresirane cijene komunalnih usluga i da zbog toga trpe i na kvalitetu i na obimu pružanja komunalnih usluga“.

Lokalne samouprave u Crnoj Gori, pogotovo one na sjeveru, kao i Ministarstva, u narednom periodu mogu dobiti podršku Evropskog progresa, odnosno UNOPS-a, najavio je Dušan Čukić, predstvnik ove organizacije koja djeluje u preko 80 zemalja i postiže zapažene rezultate posljedjnih godina u Srbiji.

„UNOPS je od prošle godine  članica porodice organizacije UN u Crnoj Gori. Učestvovali smo u razvoju okvira pomoći UN za Crnu Goru za period 2016 – 2021 godine. Očekujemo akreditaciju Vlade Crne Gore za mogućnost rada UNOPS-a u ovoj državi. Nakon toga ćemo pristupiti Ministarstvima i lokalnim samoupravama sa konkretnim predlozima za pomoć u razvoju i implemenatciji velikih infrastrukturnih projekata i porojekata na lokalnom nivou“.

Suština cijele priče oko lokalnih samouprava 21. vijeka jeste uspostaviti dobar odnos država-opština. Zato se učesnici skupa zalažu i za ratifikaciju evropske povelje o lokalnim samoupravama da se ne bi dešavale greške, kao do sada, da država samo određuje nadležnosti, a ne daje novac, odnosno da se ne zna ko je za šta nadležan. Treba dobro  sagledati i da li se kroz decentralizaciju pravi ušteda društvu, ili ne – poručeno je sa dvodnevnog skupa u Institutu Igalo.

4 Komentari

  1. Miro,stari austrougarski katastar je bio tačan,a ovaj novooformljeni nije ni blizu stanju na terenu.Mislim da je to namjerno urađeno kako bi imali posla zavazda geometri,sudovi,advokati,opština,a građani trošili vrijeme i pare.Zamislite kad bi bilo sve tačno,bilo bi previse jednostavno i jeftino.

  2. u susret predstojecim izmenama u gradskoj samoupravi predlazem da se ustede naprave tako sto ce se ugasiti Katastar Herceg Novog, ionako se ne zna sta je uknjizeno pa mozemo i bez njega. Dragi Novljani kako vi uopste funkcionisete sa njima, ja nikako ni posle pola godine ne mogu pravilno da uknjizim najprostiju kupovinu stana sa dvoristem. Prvo uknjize dvoriste al zaborave da uknjize stan :-). Pa sa svim silnim urgencijama i molbama uknjizise nekako i stan ali zaboravise da izbrisu ugovor o kapari pa ostade teret. Tu ni urgenicije ne pomazu.

  3. Ovo je bio zaista skup na visokom nivou. Verovatno je presjednica Opstine imala zapazeno izlaganje.Poslije ovoga znamo kako treba ici naprijed.

Ostavite komentar

*

code