Loša medna godina, ali borba za kvalitet domaćeg meda i manji uvoz...

Loša medna godina, ali borba za kvalitet domaćeg meda i manji uvoz je stalna

1198
1
Podijeli

pcelari-baosici-1Na izložbi meda iz svih krajeva Crne Gore u Baošićima učestvovalo je 10 izlagača. Razlog za manji odziv pčelara je loša medna godina. Izložbu meda i edukativno predavanje dipl. ing Ferida Velagića podržalo je pored Opštine Herceg Novi i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

–  Cilj ovih manifestacija je razmjena iskustava pčelara, kako u Crnoj Gori, tako i pčelara iz regiona, da bi se unaprijedio sektor pčelarstva. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dosta ulaže u razvoj ovog sektora, jer proizvodnja meda ima perspektivu, rekla je za Radio Jadran, generalna direktorica za poljoprivredu i ribarstvo, Danijela Stolica, koja je učestvovala na izložbi i razgovarala sa proizvođačima.

Picerija i restoran

pcelari-baosici-2– Ono što je važno i na čemu treba raditi jeste podizanje kvaliteta meda. Zato je jedan od kapitalnih i najznačajnijih projekata i Kuća meda u Danilovgradu, koja je zajednička kuća svih naših pčelara, a cilj je unaprijeđenje proizvodnje meda, kroz održavanje raznih edukativnih radionica kako bi naši pčelari bili što bolji u proizvodnji i lakše savladali sve poteškoće koje imaju – naglasila je Stolica.

Predavanje dipl. ing Ferida Velagića o pčelarenju izazvalo je veliko intersovanje, preko 40 pčelara. Neke od tema su bile kako dobiti bolji i  kvalitetniji med, kako se izboriti sa bolestima pčela, a prije svega bila je to dobra razmjena iskustva oko proizvodnje voska.

–      Ministarstvo poljoprivrede daje podršku preko Saveza pčelara iz agro budžeta, kako za nabavku matica, tako i za ljekove, posebna podrška ide mladim pčelarima, kao i za preradu voska, sve kako bi se povećala proizvodnja i kvalitet ove zdrave namirnice. Još uvijek ne proizvodimo dovoljno meda da možemo da pokrijemo sve naše potrebe, ali crnogorski med je prepoznat kao kvalitetan i on ima veću cijenu na tržistu nego med iz uvoza. Naši pčelari nemaju problem sa tržištem, iako je uvozni med jeftiniji. Potrošači treba da prepoznaju kvalitet i naš med treba da se plasira kroz turističku ponudu. Radimo na zaštiti Brenda “Crnogorski med” što će unaprijediti i bolje pozicionirati med iz Crne Gore – kazala je Danijela Stolica, napominjući i da je cilj da Crna Gora ima što više organskih proizvođača meda.

 

1 komentar

Ostavite komentar

*

code