LUKŠIĆ: CRNA GORA SE MORA PRILAGODITI SITUACIJI

LUKŠIĆ: CRNA GORA SE MORA PRILAGODITI SITUACIJI

0
Podijeli

Igor_LuksicOtvarajući konferenciju “Ekonomija Crne Gore – put do privrednog rasta” u hotelu “Splendid” u Bečićima, crnogorski premijer Igor Lušić kazao je da male države, kakva je Crna Gora, ne mogu promijeniti globalne tokove, ali se u novim okolnostima moraju prilagoditi situaciji kako bi njihove ekonomije postale otpornije, konkuretnije i vitalnije.

Lukšić je podsjetio da više nijesmo u državi sa planskom, centralizovanom ekonomijom, zatvorenom za proizvode spolja već da smo sudionici svjetske ekonomske utakmice i zato moramo dokazati svoju konkurentnost.
– Konkurentnost se mora zaraditi i zato je pitanje na koje treba društvo da odgovori kako podstaći rast produktivnosti koja je niža od evropskog prosjeka i kako da ljudi budu aktivni sudionici tržišta rada.

Picerija i restoran

Iz tog razloga su važne penzijske reforme, reforme tržišta rada i socijalne zaštite – kazao je Lukšić. On je ustvrdio da do sada sprovedeni zahvati svakako idu ispred jednog broja evropskih zemalja, ali je pitanje da li će u dugom roku biti dovoljni. Tome treba dodati i mjere za unaprjeđenje zdravstva i obrazovanja.
Da bi kapital stigao u Crnu Goru, prema Lukšiću je neohodno da svi zajedno učine iskorak i da niko ne dozvoli luksuz gubljenja respektabilnog investitora.Predstoje veliki poduhvati u infrastrukturi u Crnoj Gori i naredne tri godine biće uloženo najmanje 150 do 200 miliona EUR u različite projekte.

Govoreći o poreskom sistemu Lukšić je kazao:

„Uspjeli smo da u vremenu krize zadržimo niske poreske stope. Umjesto da mijenjamo poreske stope, treba da mijenjamo sebe, način razmišljanja da ne bi podrili temelje ekonomske održivosti Crne Gore. Trošimo manje, opravdavajući na taj način povjerenje investitora“ – poručio je predsjednik Vlade.
Precizirao je da je javna potrošnja u Crnoj Gori danas svedena na oko 40 odsto, a do 2016. godine javni dug će biti oboren na oko 42 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Osvrnuo se i na usvajanje rebalansa budžeta i anti-krizne mjere za ovu godinu i ocjenio da je to odgovor na ekonomske izazove sa kojima se suočava Evropa i Crna Gora, odgovor na probleme, a ne stavljanje problema pod tepih.
Po Lukšiću najefikasniji način da se pobijedi kriza, da se riješe problemi nezaposlenosti, siromaštva, deficita i javnog duga, jeste ekonomski rast.
– Ali ne ekonomski rast kao cilj sam za sebe, za uzak krug pojedinaca. Naprotiv, njegovo ostvarenje treba da na nivou društva obezbijedi blagostanje, sigurnost, zadovoljenje raznovrsnih potreba i veći stepen kvaliteta života za svakog od nas pojedinačno – zaključio je Igor Lukšić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code