Luštica Bay: U infrastrukturu novog grada na moru 90 miliona eura

Luštica Bay: U infrastrukturu novog grada na moru 90 miliona eura

2040
4
Podijeli

U kompleksu Luštica Bay planirana je izgradnja 30 kilometara saobraćajnica, 43 trafostanice, četiri rezervoara za vodu za svaku zonu, te postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje će potom biti upotrijebljene za navodnjavanje. To je infrastruktura vrijedna oko 90 miliona eura za novi turistički grad na tivatskom dijelu poluostrva Luštica, vrijedan 1.1 milijarda eura. To je najveća je investicija i jedini „greenfield“ projekat u Crnoj Gori.Luštica Bay se gradi u Krtolima_

– Razvijamo novu turističku zajednicu na lokaciji koja ne posjeduje ni elementarnu infrastrukturu. Planiramo izgradnju 30 kilometara saobraćajnica, 43 trafostanice, četiri rezervoara za vodu, te postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje će potom biti upotrijebljene za navodnjavanje. Ukupna vrijednost ovih radova je oko 90 miliona eura –  potvrdioje direktor planiranja i izgradnje u Luštica Bay, Robert Perry.

Picerija i restoran

U naselju će biti izgrađen veliki rezervoar kao glavni prijemnik voda za Luštica Bay koji će biti povezan sa četiri manja distribuciona rezervoara za pojedine zone. Snabdijevanje električnom energijom biće obezbijeđeno kroz sistem trafostanica od 10/0,4 kVA (kilovolt-ampera) i velikom trafostanicom 35/10 kVA. Za sada Luštica Bay raspolaže postrojenjem za preradu otpadnih voda manjeg kapaciteta za opsluživanje dvije grupe zgrada koje su završene u aprilu prošle godine.

Već je izgrađeno 4,8 km otvorenih saobraćajnih koridora, od čega jedan dio sa završnim slojem i instalacijama (kablovima, cijevima, kanalima za kišnicu, kanalizacionim kolektorima i telekomunikacijama).

Jedna trafostanica10/0,4 kVA je već u pogonu sa privremenim priključenjem na elektromrežu Opštine Tivat u Pržnu.U procesu izrade glavnog dizajna su četiri nove trafo stanice, uključujući glavni rezervoar za vodu sa 2000 m³ kapaciteta. U fazi projektovanja je i koncept kolektora otpadnih voda koji uključuje i postrojenje za prečišćavanje, a koji treba da opslužuje objekte izgrađene u prvoj fazi razvoja Luštica Bay.

– Postrojenja za preradu otpadnih voda biće izgrađena za prostor detaljnog urbanističkog plana (DUP) Donji Radovići zapad i DUP Donji Radovići centar. Jedno postrojenje će biti građeno u fazama, prateći razoj naselja do punog kapaciteta. Pitanje vodosnabdijevanja je ključno zbog zahtjeva za navodnjavanjem golf terena. Kapacitet raspoložive vode za preradu iz projekta Luštica Bay trenutno neće biti dovoljan za navodnjavanje golf terena i na tome kompanija intenzivno rad – saopštila je menadžerka dizajna i planiranja u Luštica Development Spomenka Šotra.

Budući grad imaće sedam hotela, dvije marine, prvi golf teren, rezidencijalne objekte, gradsko jezgro sa neophodnim sadržajima poput škola, medicinske ustanove, policijske i vatrogasne stanice, te poljoprivredna dobra.

Luštica Bay je istovremeno i jedan od najvećih “eco-friendly” projekata u Crnoj Gori.
– Projekat odlikuje minimalna izgrađenost i maksimalna posvećenost prirodi. Više od 90 odsto teritorije od gotovo sedam miliona metara kvadratnih činiće netaknuta priroda, golf i drugi sportski tereni i staze, i obradivo zemljište. Primjenjujemo princip pažljivog planiranja i upotrebe lokalnih materijala. Sa ciljem da se dostignu najviši standardi, a jedinstvene karakteristike prostora da budu udobne za opuštanje i razonodu, objavili smo pozivni konkurs za Idejno rješenje Marine sa šetalištem i kontaktnim zonama u liniji pored vode. Mjesto ima velike potencijale da postane najatraktivniji prostor sa novim objektima potrebnim za naselje Luštica Bay, ali i široj zajednici – kazao je Peri.

4 Komentari

  1. Sanjam novi grad i u starome kanalizaciju,vodu,kapelu,put,obučenu opštinsku administraciju na čelu sa odgovornim , stvarno školovanim rukovodiocima.Teško je prećutati kad dva suvlasnika za jednaki dio iste stvari dobiju različito obračunat porez ili kad im dio iste kuće nije u istoj zoni za obračun,…..Sanjam MZ koju vodi dobar školovani plaćeni menadžer,a ne neko kome treba platiti za ono što se ne smije plaćati i raditi.

  2. JA

    Svaka cast na komentaru pogotovo za granice oko kuce.Nama kuca na istom mjestu a plac svake godine sve manji i jos mi krivi.A stranc se siri kako hoce i dje hoce po nasem.

  3. Ovo je prelijepo,daje nadu i volju za život,ali što da mislimo kad dobojemo odgovor iz opštine da na svojoj vjekovnoj zemlji ne možemo dobiti dozvolu za običnu kuću za život porodice dok se ne donese novi DUP,a ne zna se kad će? Što da mislimo kad granice svojih parcela nakon novoga katastarskoga premjera moramo utvrđivati sudeći se sa komšijama,a svi znamo đe su nam vazda bile, samo ne znamo što nas je snašlo?Što da mislimo kad stranac u komšiluku gradi sve što poželi,kad se mi domaći osjećamo kao u tuđini,kad nam nema života bez velikijeh para? Ko se tada pita?

Ostavite komentar

*

code