Luštica: Zahtjevi turista u domaćinstvima sa malim turističkim biznisom

Luštica: Zahtjevi turista u domaćinstvima sa malim turističkim biznisom

2086
7
Podijeli

prezentacija lustica 030616
Foto: prcentar.me

U selu Klinci na Luštici održana je trodnevna edukativna radionica za pružaoce turističkih usluga, vodiče i ugostitelje, posvećena zahtjevima turista kroz program posjeta domaćinstvima koji su razvili male turističke biznise.

Trening je organizovao Centar za inicijative iz oblasti održivog turizama (CSTI) u okviru prekograničnog projekta pod nazivom Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje, čija vrijednost u Crnoj Gori iznosi 197 hiljada eura od čega Evropska unija (EU) finansira 85 odsto. Pratilo ga je po deset učesnika iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji se bave sličnim uslugama u svojim opštinama.

Picerija i restoran

Prema riječima izvršne direktorke CSTI, Svetlane Vujičić, prvi dan je bio fokusiran na prezentaciji maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja, organsku i tradicionalnu proizvodnju kao glavni potencijal za ekonomski rast područja. U fokusu drugog dana  treninga bilo je pomorstvo i upoznavanje pomorske tradicije.

“Organizovali smo obilazak porodicama znamenitih pomoraca, zatim Žanjičkog manastira, Plave špilje, tvđava Arze i Mamule i mnogobrojnih crkvi Luštice. Posljednji dan treninga je bio rezervisan za degustaciju domaćih proizvoda, kao i prezentaciju folklora Boke i Crne Gore” – kazala je Vujičić.

Ovim projektom trebalo bi da bude uspostavljen novi prekogranični turistički proizvod zasnovanog na istorijskoj i kulturnoj baštini regiona, kao i  kvalitetan domaći proizvodi i usluge. Trajaće još godinu i po, uz sufinansiranje ministartsva održivog razvoja i turizma od 15 odsto.

Prema riječima konsultantkinje, Alme Hejnić Strahinja tematski proizvod stazama Stjepana Vukčića Kosače zamišljen je kao savremeni turistički proizvod koji će povezivati zapadnu Hercegovinu i Crnu Goru.

 

Vlasnik Klinci Village Resorta na Luštici, Bogdan Kaluđerović je porijeklom iz tog sela i počeo je da ga renovira prije osam godina sa idejom da razvije agroturizam.

 

„Danas su Klinci u procesu registracije za prvi difuzni hotel u Crnoj Gori. Ovo je jedini privatni smještaj u Klincima. To nije za čuđenje, jer samo još tri porodice žive ovdje. One se vrijedno bave poljoprivredom i počinju da se bave nekom vrstom turizma. Trudimo se da gostima koji dolaze ovdje na odmor pružimo poseban i realan doživljaj sela na primorju”, rekao je Kaluđerović.

 

Gostima u Klincima pružaju i dodatne aktivnosti, organizujući ‘Lov na blago’, interaktivnu igricu, prvi escape room u Crnoj Gori, zasnovan na istinitoj priči o porodici Kaluđerović.

“Pozivam sve da dođu i riješe misteriju staru 200 godina” – poručio je Kaluđerović.

Štefica Seratlić iz sela Zabrđe na Luštici se bavi proizvodnjom mliječnih i mesnih proizvoda 20 godina i u okviru kuće ima ugostiteljski objekat koji može da primi do 35 ljudi.

Predstavnik seoskog domaćinstva Stari mlin na Luštici, Jovan Stojković, rekao je da se njegovo domaćinstvo od 1988. godine bavi proizvodnjom domaćih proizvoda, organskom proizvodnjom maslinovog ulja, tradicionalnom proizvodnjom luštičkog pršuta, sira iz ulja i stonih maslina za jelo.

 

„U našoj ponudi je degustacija domaćih proizvoda, obilazak kamenog gumna sa kojeg se pruža pogled na Bokokotrski zaliv i obilazak prve prese za cijeđenje maslinovog ulja koja se koristila na Luštici“, naveo je Stojković. U posjetu mu dolaze gosti iz Rusije i sa kruzera koji pristanu u kotorsku luku, da bi, kako je rekao, doživjeli tradicionalni crnogorski duh seoskog damćinstva koji na isti način funkcioniše od osnivanja.

7 Komentari

 1. A šta je vama vijest? Da je neko opljačkan,mafijaš,kriminalc,ustvari da su svi to.Meni je ovo zanimljivo i pokazuje kako s e može živjeti od svog rada u turizmu i u ruralnim područjima,pogotovo na Luštici.
  0  0
 2. …škole su opore,teške,a iz duše izvire ljudsko znanje koje venama teče da bismo ga predali svojim unucima.Talenat je znanje rođeno u nama,kao melem,lijek .Talenat je voljeti i njegovati svoje,živjeti za njega i od njega.Pod pritiskom surove stvarnosti bili smo zaboravili ko smo, opijeni lažnim vrijednostima živjeli smo polusvijesni.Budimo se konačno.
  0  0
 3. To je budućnost koja izvire iz prošlosti,svako naše selo je rudnik blaga.Mještani koji ne znaju neka se nauče da vole,cijene i koriste svoja zapuštena kućna kamena ognjišta,neka svojoj đeci predaju neprocjenjive vrijednosti svojih prađedova da ih iskoriste za svoj život na novi način i predaju budućoj generaciji sa velikom ljubavi prema sebi i svojem.Konačno se budimo,znanje izvire iz svijesti pod uticajem slučajnih događaja.Iz pepela se stvara novi svijet,na zgarištu najbolje rastu šparoge.Budimo sretni ako imamo priliku da obnovimo svoje sa novom vizijom,jer imati sebe je nemjerljivo vrijedno imanje.
  0  0

Ostavite komentar

*

code