Lušticu uređuju zajedno Opštine Herceg Novi i Tivat

Lušticu uređuju zajedno Opštine Herceg Novi i Tivat

2443
2
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Novi zajednički projekat Herceg Novog i Tivta „Uređenje planinskih staza na poluostrvu Luštica“ obezbijediće uređene i mapirane staze na Luštici u dužini od 7.516 metara.

Ova saradnja ozvaničena je potpisivanjem Memoranduma o saradnji između potpredsjednika Opštine Herceg Novi Dragana Jankovića i predsjednice Opštine Tivat Snežane Matijević.

Picerija i restoran

U saradnji sa lokalnim stanovništvom odabrane su staze koje će ovim projektom biti obuhvaćene: Rose – Tići, kružna staza – Obosnik, Zabrđe – Pristan, Krašići – Radovići i Radovići – Tići.

Projekat predviđa da se staze ukupne dužine nešto više od 7,5 kilometara raščiste i markiraju, kao i da se na nekoliko lokacija na Luštici postave informativne table.

– Uređenjem planinskih staza na poluostrvu Luštica postojeći infrastrukturni resursi se osposobljavaju i koriste za valorizaciju Luštice kao jedinstvene ambijentalne cijeline. Tako se na održiv način proširuje turistička ponuda Herceg Novog i Tivta i promovišu  zdravi stilovi života, saopšteno je iz lokalne uprave.

Projekat predstavlja početak stvaranja mreže markiranih panoramskih staza koje povezuju luštička sela i šetačima i biciklistima pružaju jedinstven doživljaj tipično bokeškog prirodnog, istorijskog i kulturnog ambijenta. Svi koji se upute ovim stazama imaće priliku da obiđu brojne crkve, fortifikacione objekte, degustiraju domaće proizvode i uživaju u pogledu na zaliv.

Projekat „Uređenje planiskih staza na poluostrvu Luštica“ zajedno finansiraju opštine Herceg Novi i Tivat, svaka sa po 5.000 eura. Osim toga, projekat je kao predlog poslat Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori, od kojih se očekuje odgovor o mogućnosti podrške kroz sufinansiranje planiranih aktivnosti.

Planirano vrijeme trajanja projekta je sedam mjeseci. U prvom dijelu, čija realizacija počinje u junu, staze će biti raskrčene i markirane, tako da će veći dio trase ovog ljeta biti u upotrebi. U drugom dijelu projekta, na jesen, nastaviće se rad na unapređenju staza kroz izradu vertikalne signalizacije na više lokacija širom poluostrva.

Aktivnosti na projektu realizovaće zajedničkim snagama Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat i Planinarski klub „Subra“ iz Herceg Novog.

Prepoznavši višestruki potencijal brojnih pješačkih staza i puteva na Luštici, koji potiču ili su obnavljani u doba vlasti Austrougarske monarhije u Boki, a čiji značaj je danas marginalan, dva grada su se odlučila da zajednički djeluju.

Tako je  početkom 2017. godine urađena analiza stanja na terenu, kojom je utvrđeno da postoji mogućnost prilagođavanja, razvrstavanja i obilježavanja kombinovanih pješačkih i biciklističkih staza.

Analizirana je i vrsta podloge, prohodnost i dužina staza. Sačinjena je foto dokumentacija velikog broja lokacija koje su prepoznate kao značajan dio luštičkog pejzaža, onih na kojima može biti postavljena signalizacije i koje mogu služiti kao odmorišta.

2 Komentari

  1. Svaka cast da se neko sjetio Lustice, mada pored pjesackih staza prioritet su i asfaltirane postojece dionice puta koje su u oronulom stanju i tako cekaju ljeto mozda i jos neka ljeta. Lustica je inace za one koje ne znaju mjesto sa najboljim plazama izmedju kojih su i poznati plazni barovi i restorani ( Ribarsko Selo, Almara beach, Forte Rose…) do kojih je tesko doci pogotovo u vecim guzvama u sezoni.
    7    1

Ostavite komentar

*

code