LUŠTICA BAY – POČELI PRIPREMNI POSLOVI

LUŠTICA BAY – POČELI PRIPREMNI POSLOVI

0
Podijeli

lusticaU Radovićima, na Luštici, počeo je 8 miliona vrijedan pripremni posao, za izgradnju luksuznog kompleksa „Luštica bay“, čija vrijednost je procjenjena na milijardu i 100 miliona eura. Švajcarska kompanija „Orascom development“ je za Tivat i Crnu Goru poželjan investitor procjenjuju turistički poslenici. Građani nam kažu da jedva čekaju novi izgled svog kraja, a u opštini tvrde da su sve učinili da investitor nema prepreka za ulaganja i gradnju.

Pripremni radovi za projekat Luštica traju već desetak dana. Povjereni su podgoričkoj firmi Bemax. Prisustvovali smo raščišćavanju terena i izgradnji pristupnih puteva za prvu fazu projekta, odnosno gradnju jedne od dvije marine i jednog od predviđena dva golf terena.

Picerija i restoran

Na mjestu vojne kasrane već se mogu vidjeti i novi poslovni objekti Orascoma, odnosno kćerke firme u Crmoj Gori Luštica development. Stalno je prisutan i zvršni direktor Semjuel Mejer koji sa svojim timom planira kako da ovom dijelu crnogorske obale u narednih 15 godina, na 7 miliona kvadrata naparvi luksuzni grad. Mještani, koji su prvobitno digli larmu u odbrani svoje imovine, našli su zajednički jezik sa državom i stranim investitorom:

– Jedva čekamo da se krene s ovim i da se završi što prije da bismo mogli imati dobre komšije pored sebe i da bismo s njima dobili i bolju vodu i struju, telefon. Mi još nemamo adsl u Krtolima. Ovdje smo pored sve ljepote kao na selu negdje na sjeveru – priča nam predsjendik MZ Radovići, Mileta Tomović.lustica4

U prethodnoj godini organizovane su dvije prezentacije projekta „Luštica bay“, koji će imati osam hotela 1600 apartmana, 267 kuća, po dva golf terena i marine, bolnicu, školu, butik, hotel, konferencijski centar.

– Ovaj dio Tivta i Boke Kotorske dobiće značajnog operatera u turizmu. Jer, Orascom postoji već nekoliko decenija sa svojim poslovima u Mediteranu, pa je za očekivati da se osim tog lijepog prostora koji treba da se osmisli kroz turističke sadržaje  pojavi i ozbiljan turistički operater, koji će uspjeti da promoviše ovaj projekat prvenstveno, a onda i Crnu Goru kao novu kvalitetnu destinaciju- ističe Predarg Jelušić iz Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore.

Opština Tivat je za ovaj trenutno najveći projekat u Crnoj Gori, uradila što je bilo do nje: usvojena su dva detaljna urbanistička plana, za određene lokacije izdati urbanističko tehnički uslovi za projektovanje, a još lani su skupštinskom odlukom investitore za hotele sa 4 i 5 zvjezdica oslobodili s 80 odsto komunalija.

lust_5– Ono što se očekuje od opštine, ali što nije uslov za realizaciju ugovora jeste da se završi eksproprijacija za pristupni put od Topliša prema Radovićima. Postupak je u toku, mi smo dio sredstava prema dijelu građana sa tog područja isplatili naknade, dio građana je pokrenuo sudski spor nezadovoljan odlukom – kaže nam predsjednik opštine Tivat, Dragan Kankaraš.

Sa poduhvatom Luštica bey i još dva, Portomontenegro, koji uzima maha, a s jeseni i početkom izgardnje rizorta u uvali Pržno, ovaj prostor postiže  strateški i  kvalitetatan  razvoj turizma.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code