Maestralan Božićni koncert u ckrvi Sv Jeronima: Duh međusobnog poštovanja i tolerancije

Maestralan Božićni koncert u ckrvi Sv Jeronima: Duh međusobnog poštovanja i tolerancije

1472
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

U porti hercegnovske crkve Sv. Jeronima, učenici i profesori cetinjske Muzičke akademije upriličili su sinoć sjajan jednoipočasovni vokalno instrumentalni koncert.

bozicnji-koncert-sv-jeronima-201216-3Koncert je održan povodom nastupajućih božićnih blagdana, koji je i ove godine organizovala Muzička škola Herceg Novi. Jedinstven muzički performans okupio je ne samo katoličke vjernike,već iskrene poštovaoce kamerne muzike i horskog pjevanja, koji su do posljednjeg mjesta ispunili portu crkve.

Picerija i restoran

Otvarajući koncert, direktorica škole, Nada Karadžić poručila je:

„Oplemenjujući kulturni život našeg grada, želimo da pokažemo otvorenost prema saradnji i da ponudimo koncert svim ljudima dobre volje. U duhu međusobnog poštovanja, razumijevanja i tolerancije na ovaj način šaljemo poruku mira, ljubavi i zajedništva, vjerujući  da je to pravi put prosperiteta za sve nas”, kazala je ona.

Koncert su započeli studenti Akademije iz klasa profesorica Nataše Popović i Žane Lekić, a djela Arwina, Goepfarta i Bonisa predstavili su na klavinovi, flauti, klarinetu i violini. Nakon njih, publiku su zajedničkim nastupom pozdravile i prof. Popović i Lekić, koje su vjernicima katoličke vjeroispovijesti čestitale nastupajuće blagdane, poručujući da će i dalje nastojati da u cetinjskoj Akademiji njeguju sviranje kamerne muzike. One su takođe zahvalile direktorici škole, Nadi Karadžić, što im je i ove godine omogućila priliku da se predstave novskoj publici.

Svakako, centralni i najveći dio koncerta, „iznijeli“ su članovi hora cetinjske Akademije, kojim je dirigovala prof. Aleksandra Knežević. Skoro sat horskog pjevanja obuhvatio je veoma raznovrsnu literaturu, pa su se na repertoaru našla djela Gounoda, Mozarta i Šuberta, uz kratke stavove Brittenovih božićnih pjesama za ženski hor. Specijalna gošća hora, bila je mezzosopranistica Jana Marković, a korepeticiju na klaviru horu je i ove godine dao uvaženi profesor cetinjske akademije, Aleksej Molčanov.

Izuzetno hladan prostor crkve nije omeo članove hora i instrumentaliste da prisutnima prirede besprijekoran koncert. Istim žarom i publika je od početka do kraja ispratila koncert, a impresije nakon njega ponaosob bile su više nego pozitivne. Hor je zbog maestralnog izvođenja pozdravljen gromoglasnim aplauzom, i kao i prošle godine, vraćen na bis.

Koncertne aktivnosti Muzička škola Herceg Novi okončaće sljedeće srijede, 28. decembra, za kada je planiran tradicionalni Novogodišnji koncert u koncertnoj sali škole.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code