MAJSTORI KULINARSTVA IZ CRNE GORE I REGIONA NA TAKMIČENJU U BUDVI

MAJSTORI KULINARSTVA IZ CRNE GORE I REGIONA NA TAKMIČENJU U BUDVI

187
0
Podijeli

Otvoreno državno prvenstvo ugostitelja Crne Gore biće održano osmi put tokom naredna dva dana u turističkom naselju “Slovenska plaža”.

Udruženje šefova kuhinja Crne Gore, kao organizator najavljuje učešće oko pedeset kuvara iz Crne Gore, ali i majstora kulinarstva iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Grčke, Kipra i Izraela. Domaći takmičari dolaze uglavnom iz Podgorice i gradova sa primorja. Najbolji crnogorski kuvari, poslastičari, konobari, barmeni i sobarice nadmetaće se za pojedinačne trofeje, kao i za trofej ekipnog pobjednika državnog prvenstva.
Iako ove godine neće biti učesnika iz Makedonije, predsjednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore Vuko Mitrović, za Radio Jadran sa uzbuđenjem priča da će to svakako biti izuzetno druženje “meštara od kužine”, ali i svojevrstan gastro spektakl, počev od načina serviranja do kombinacije raznih ukusa gurmanluka na pjatima. Kad je riječ o kvalitetu manifestacije, Mitrović kaže da će biti na mnogo većem nivou nego proteklih godina, jer će to ujedno biti i “generalna proba” malih tajni velikih šefova kužine za takmčenje, odnosno Svjetski kup u Luksemburgu, koji će biti održan na jesen.
“Svi mladi ljudi koji vole ovu profesiju i žele da napreduju u struci, imaće priliku naredna dva dana da mnogo toga vide, nauče, ali i da pitaju, jer su naše kolege koje nam dolaze iz regiona itekako otvoreni za saradnju i pomoć”.
Takmičenje će početi sjutra ujutro od 5 h serviranjem stolova. Takmičenje kuvara podijeljeno je u 6 kategorija (takmičenje eksponata, gotovog jela, menija i slilčno) koje se rade na dva pjata (jedan za izložbu, drugi za žiri). Sve će biti izloženo na 4 ogromna stola. Takmičari će se takođe nadmetati u tzv show-cookingu gdje će juniori do 23 god. spremati jedno jelo za 45 min. Seniori će u roku od ure morati da pripreme predjelo, glavno jelo i dezert na tri tanjira. Pored toga, učesnici će se takmičiti i u slastičarstvu. Kako je Mitrović naveo, trebalo bi i da se uradi jedan veliki gurmanski eksponat koji će zauzimati površinu od 4-5 kvadratnih metara.
Barmeni će se takmičiti u tradicionalnom miješanju pića, a na kraju biće organizovano postavljanje stolova za bankete za 4 ili 6 osoba. Biće to prilika da se hoteli predstave najboljom ponudom, inventarom i osobljem, kreacijama i jelovnikom, a svaki konobar biće dužan da uradi po jednu salatu ili jelo od mesa.
Sva jela biće pripremljena po međunarodnim pravilima koja se na ovom takmičenju poštuju od prvog dana, ističe Vuković.

Picerija i restoran

“Mi smo jedna od rijetkih zemalja ovog dijela Balkana, koji smo prihvatili “pravila igre” od početka, onako kako se radi u svijetu, što je dobro za naše mlade kuvare, koji će od starta da se susrijeću sa svjetskim standardima”.
Tokom takmičenja biće organizovane tri male školice za kuvare djece iz vrtića, koji će tako imati priliku da nauče nešto od starijih i iskusnijih kulinara.
Učestvovaće i nekoliko izuzetno dobrih studenata iz Herceg Novog, koji neće predstavljati nijedan hotel, već će učestvovati u asocijaciji šefova kuhinja. Najboljima će biti uručene medalje, kao i pehar „Dušan Miković”, u znak poštovanja i sjećanja na začetnika modernog crnogorskog kulinarstva.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code