Mala podmornica P-916 uskoro eksponat u Herceg Novom

Mala podmornica P-916 uskoro eksponat u Herceg Novom

3483
9
Podijeli

Ministartvo finansija Crne Gore je 9. septembra dalo saglasnost za donaciju male podmornice oznake P-916 kao muzejskog eksponata Opštini Herceg Novi, a sa donacijom se danas saglasila i Vlada.

p916-podmornica-il
Ilustracija, Foto: www.shipspotting.com

Opština Herceg Novi se još 25. marta ove godine obratila Ministarstvu odbrane sa zahtjevom za trajno ustupanje bez naknade, male podmornice oznake P-916, koju bi nakon rekonstrukcije koristili kao muzejski eksponat u centru grada.

Picerija i restoran

Podmornica se nalazi na molu Pristan. Opština Herceg Novi bi snosila sve troškove preuzimanja i transporta do mjesta u gradu gdje bi bila postavljena kao muzejski eksponat, kao i troškove pripreme podmornice za muzejski eksponat. Predstavnici Opštine Herceg Novi posebno naglašavaju kako je mali broj gradova u svijetu koji imaju ovakav muzejski eksponat i smatraju da bi izlaganje ove podmornice u njihovom gradu znatno doprinijelo boljoj turističkoj ponudi.

Grad Herceg Novi je kandidat za dobijanje prestižne titule “Evropska prijestolnica kulture 2021” godine i predstavnici Opštine smatraju da bi i ova donacija mogla uticati na konačan izbor 13. oktobra.

Inače, podmornice tipa P-911, izgrađene su u periodu od 1979. do 1988. godine u Brodogradilištu Split. Ukupno je izgrađeno pet podmornica ovoga tipa. Podmornica je dužine 19,52 metara; širine 2,70 metara i visine 3,68 metara. Dubina ronjenja podmornice je 105 metara, a granična dubina 120 metara. Pogon je obezbijeđen preko dva elektromotora snage po 18 kW, a napajanje preko akumulatorskih baterija.

Podmornice ne posjeduju naoružanje već je njihova osnovna namjena bila prevoz pomorskih diverzanata i transport morskih mina i diverzantskih bombi. Svih pet podmornica tipa P 911 Odlukom o prodaji viška naoružanja i vojne opreme Vlade Crne Gore broj od 2. novembra 2006. godine oglašene su suvišnim za potrebe Vojske Crne Gore. Na osnovu Odluke Generalštaba Vojske Crne Gore  od 16. oktobra 2006. godine, Ministarstvo odbrane sprovelo je Postupak prodaje viška naoružanja i vojne opreme. Podmornice klase 911 bile su ponuđene na prodaju putem četiri povjerljiva tendera, u periodu od maja 2007. do septembra 2008. godine i nije bilo zainteresovanih kupaca.

Shodno zaključku Vlade Crne Gore od 25. juna 2009. godine Ministarstvo odbrane je jednu podmornicu tipa P 911 ustupilo Vojnom muzeju oružanih snaga Republike Slovenije na trajno korišćenje bez naknade, kao muzejski eksponat. Takođe, podsjećamo da je Vlada Crne Gore 4. jula 2014. godine, prihvatila predlog Ministarstva odbrane i ustupila Ministarstvu odbrane Republike Srbije jednu podmornicu tipa P 911 na trajno korišćenje bez naknade, kao muzejski eksponat.

9 Komentari

 1. Kad sam vidjela naslov i meni je prva asocijacija bila plavi vagon, danas prodjoh pored njega, sav je izlijepljen politickim propagandnim materijalom, a i kad nije izgleda kao exponat neke deponije smeca, isaran i zarastao u travi i smecu-da je srece prvo bi njega uredili pa tek onda trazili nove ejsponate
  1  0
 2. Ucestvovao sam kao bivsi podmornicar u rekonstrukciji male podmornice koja je otisla u Slo,muzej u Pivki….ideja super,samo kao sto je neko napisao,da ne zavrsi kao vagon
  0  0
 3. Vagon u Igalu je bila fantasticna ideja, ali je zbog raznih politickih, licnih i poslovnih interesa iako upisan kao kulturno dobro završio tako kako je završio.
  0  0
 4. Ako se potrude i rekonstrukcija se uradi po propisima može biti interesantan ekponat ali isključivo pored mora i da ima sadržaj koji bi ponudio informacije od koristi turistima. Drugi ambijent će je “pojesti”, neće imati efekta ako nije na obali…
  0  0

Ostavite komentar

*

code