Mali hoteli u Boki poželjni i profitabilni, dokazuje hotelska grupacija Casa del...

Mali hoteli u Boki poželjni i profitabilni, dokazuje hotelska grupacija Casa del Mare

0
Podijeli

Sa predznakom Casa del mare u Boki kotorskoj posluje pet malih, butik hotela sa 4 zvjezdice, Amfora u Orahovcu, Pietra u Dobroti, Capitano i Mediterraneo u Kamenarima, Blanche u Bijeloj. Ova hotelsku grupacija, na čelu sa direktorom i vlasnikom, Nikolom Milićem, gradi još dva mala hotela.

Kompanija je započela tek sa hotelom u Kamenarima 2009. godine i dok su mnogi tvrdili da je taj poslovni poduhvat osuđen na propast, jer Kamenari nisu turistički valorizovani, Milić i njegova supruga vjerovali su u uspjeh.

Picerija i restoran

– Mi smo se osmjelili da u tom momentu otvorimo naš prvi hotel. Samo sa njim, supruga i ja, koji smo tada imali 23-24 godine, krenuli smo i da učimo i hotelijerstvo, s obzirom da nismo završavali te stručne škole. Bilo je izazovno, ali teško, jer smo imali i dugove. “Zakačili” su nam se, ali nisu ubili volju i želju da napredujemo – kazao je Milić gostujući u kontakt emisiji Radija Jadran “Da se zna”.

Samo godinu nakon otvaranja mali hotel Casa del mare nagrađen je Wild Beuaty Award nagradom za najbolji mali butik hotel na crnogorskom primorju, što je bio “vjetar u leđa” Milićima.
U okruženju u kojem posluju hotelski giganti poput Regenta, Amana, Chedya, hotela One and Only, Hilton, hotelska zdanja grupacije Casa del Mare su dokaz da mali hoteli, ipak, mogu pozitivno poslovati.

Grupacija u vlasništvu ima samo jedan objekat, ostala tri su u zakupu i jedan je na franšizni menadžment, objašnjava Milić.

– Uspjevamo da redovno plaćamo zakup za te objekte, da pravimo profit, rastemo i da iz godine u godinu, za naše prilike, budemo sve veća menadžment kompanija na crnogorskom primorju – kazao je on, podsjećajući da je grupacija nastala 2014. godine. Tada su uzeli u zakup prvi hotel poznatog vaterpoliste Borisa Zlokovića, tada u izgradnji, kao i Amfora u Orahovcu, koji je bio vlasništvo firme Swisline Takova.

Za dobro vođenje menadžmenta u ugostiteljstvu najvažniji faktor su ljudi, smatra Milić. Iako danas nije lako obezbjediti dobar i stručan kadar, mlade ljude je lako motivisati, a samim tim oni će i napredovati. Ambicija, volja, želja i posvećenost su ključ uspjeha.

– U turizmu Evrope praksa je da se ne zapošljava domaća sezonska radna snaga. Sa domaćim radnicima treba da radimo 12 mjeseci, a ne da sezonski povećavamo zaposlenost – apeluje Milić, čija je grupacija ostavila u stalni radni odnos desetak radnika u hotelu koji je radio cijele zime, iako to nije bilo profitabilno. Ipak, profitabilnost se podvlači na kraju godine, kaže naš sagovornik.

On očekuje i bolju sezonu ove godine, uz veću posvećenost turističkih radnika, koji treba da koriste ovdašnje resurse, gastronomske specifičnosti, ali i angažovanje opštinskih službi i državnih institucija.

Uprkos kasnom dobijanju dozvole, kišnoj zimi, Milić najavljuje otvaranje dva nova hotela. Ove sezone u Kamenarima, radiće zahtjevan “tematski” mali hotel, sa 5 zvjezdica, sa puno detalja i sadržaja, sa uređenom plažom, koja će biti javno dobro i otvorena za mještane. Planirana investicija je premašena i primakla se cifri od 2 miliona eura. Za iduću sezonu radiće i novi hotel brenda Casa del mare, u Dobroti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code