Mali muzički talenti iz VI 4 OŠ “Dašo Pavičić” priredili koncert

Mali muzički talenti iz VI 4 OŠ “Dašo Pavičić” priredili koncert

1
Podijeli

Za samo deset dana rada sa učenicima VI 4 OŠ Dašo Pavičić iz Herceg Novog profesorica muzičke kluture u penziji, Olivera Vukajlović iz Nikšića, uspjela je da sa njima pripremi program za  večerašnji koncert u Institutu Igalo.

Djeca su pjevala u horu, uz klavirsku pratnju profesorice Olivere, izveli su i nekoliko solo tačaka, iznenadili roditelje i rodbinu prije svega, a onda i goste Instituta.

Picerija i restoran

Izvođenju dijela Mocarta, Betovena, filmske muzike, dječijih kompozicija, prethodila je himna Crne Gore, a sve je krunisnao starom poznatom napolitanskom pjesmom “O, sole mio”.

Većini učenika ovog odjeljenja je bio prvi put da pjevaju u horu. Mali solisti su imali više iskustva, jer pohađaju Muzičku školu. No, cijelo odjeljenje je nevjerovatno muzički talentovano, tvrdi profesorica Olivera. Ona  završava terapije u Institutu  Igalo, gdje je već bila zimus. Osjetila je potrebu da pokloni nešto Herceg Novom:

– Ovaj grad mi je u srcu 45 godina. Voljela bih da Heceg Novi vrati stari sjaj i kulturu, svoje ljude i sve lijepo što je imao. Ja sam samo dala jednu kap da doprinesem  tome, kao i završetku dječijeg karnevala. Otišla sam do Osnovne škole “Dašo Pavičić”, zamolila kolegu Novicu Jovanovića da odredi jedno odjeljenje koje ću uvježbati za koncert. I evo, za deset dana spremili smo program. Bili su redovni  na probama, lijepo su se snašli i dotjerali večeras – priča nam profesorica Vukajlović.

Mali Đorđe, budući Pavarotti?

Za staru napolitansku pjesmu “O, sole mio” iz 1898. godine, tekst je napisao Giovanni Capurro, a muziku Eduardo di Capua. Međutim, globalnu popularnost pjesma  je stekla kada je 1916. u SAD poznati operski pjevač Enrico Caruso snimio gramofonsku verziju. Otada su je obradili brojni izvođači, među njima i čuveni Luciano Pavarotti. A večeras je hrabro, pred publikom, prvi put  zapjevao 12-godišnji Đorđe Vlahović, za koga profesorica Olivera Vukajlović tvrdi da je “nebrušeni dijamant”:

– Otkrila sam malog Đorđa , koji pjeva notu C 3. On je budući Pavarotti, svjetski tenor. Rekla sam roditeljima da ga obavezno pošalju u Ćupriju u Školu za talente. Jer, šteta je  ovakav nebrušeni dijamant ne gajiti dalje.

Đorđe se, inače, bavi muzikom, ide u Muzičku školu, Gradsku muziku Herceg Novi, svira harmoniku, trubu, samouko još po neki instrument, član je KUD-a Igalo.

– Nikada do sada nije niko prepoznao moj talenat za pjevanje. Uvijek sam nešto pjevušio, ali ništa specijalno. Profesorica Olivera  je došla u školu na čas muzičkog i pitala ko hoće da pjeva. Svi smo dobro pjevali i zato je izabrala naš razred i sklopila dobar hor. Pitala me da li hoću da pjevam “O, sole mio”? Naravno, htio sam da probam i odmah pristao. Za pet dana uvježbao i ispalo je onako kako ste čuli – priča Đorđe, koji je dobio veliki aplauz i koji bi volio da se bavi istovremeno sviranjem i pjevanjem.

I ostalim učenicima VI 4 se dopalo kako su izveli program. Solo dionicu iz pjesme Titanik imala je Ana Aranđelović, koja ide u Muzičku od pete godine. Ana Kuč  je prvi put zapjevala u horu, a Vukašin Dabović je zasvirao solo trubu. Bilo je ovo svima lijepo iskustvo i rad sa profesoricom Oliverom. Ko zna, možda jednog dana neko od njih stvarno i stekne svjetsku muzičku slavu.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code