Mališani vrtića “Naša radost” u Parizu primaju nagradu na konkursu UNESCO-a

Mališani vrtića “Naša radost” u Parizu primaju nagradu na konkursu UNESCO-a

1
Podijeli

Javna prosvjetna ustanova “Naša radost” iz Herceg Novog je osvojila drugo mjesto na globalnom umjetničkom konkursu UNESCO mreže pridruženih škola “Otvorimo srca i umove za izbjeglice”, u predškolskoj kategoriji.
Nagrada je zaslužena za rad “Dječiji svijet – kuća ljubavi i nade za sve”. To je djelo petogošnjaka: Ivane Kovačević, Mitra Kokota, Toma Vuksanovića, Vladane Vlaović, Anastasije Bajčetić, Teodore Ćetković, Sofije Knežević, Pavla Čvorovića, Anje Sladović i sedmogišnje Anđele Krsmanović. Izvanrednim mališanima mentorka je bila vaspitačica Ivana Dabović-Banović.
Predstavnici vrtića prisustvovaće 6. i 7. jula svečanoj ceremoniji dodjele nagrada u sjedištu organizacije UNESCO u Parizu, na kojoj će primiti novčanu nagradu u iznosu od 1 500 američkih dolara za kupovinu opreme i obrazovnih materijala za vrtić.
Organizator konkursa je UNESCO u saradnji sa Centrom za toleranciju, psihologiju i obrazovanje iz Moskve, a pravo učešća su imale obrazovne ustanove UNESCO mreže pridruženih škola (UNESCO ASPnet).
Cilj ovog umjetničkog konkursa je podizanje svijesti kod djece i mladih o pravima i poštovanju izbjeglica i migranata, kroz izražavanje solidarnosti i spremnosti na podršku u vremenu svjetske migrantske krize, kao i promovisanje globalnog građanskog obrazovanja i UNESCO-vih univerzalnih vrijednosti mira, tolerancije i zajedničkog života u multikulturalnom društvu.
Pobjednički radovi će biti objavljeni na UNESCO-vom online portalu, zajedno sa intervjuima i fotografijama iz pobjedničkih vrtića i škola koje će UNESCO takođe da koristi za izložbe, publikacije i kao promotivne materijale tema globalnog građanstva, tolerancije i ljudskih prava.
Na ceremoniji će biti organizovana i izložba svih pobjedničkih radova.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code