MALO AKTIVNIH NVO U HERCEG NOVOM – MALO I PARA U BUDŽETU

MALO AKTIVNIH NVO U HERCEG NOVOM – MALO I PARA U BUDŽETU

0
Podijeli

Forte_MareSredstva iz budžeta Opštine Herceg Novi, u visini od 50.900 eura raspodjeljena su za 62 nevladine organizacije, koje su dostavile prijave po konkursu. U Herceg Novom ima 240 registrovanih NVO, ali mali broj je aktivan, što pokazuje i podatak da se lokalnoj upravi za pomoć obratilo samo 67.

– Pet projekata smo odbili jer nisu zadovoljavali kriterijume propisane konkursom – kaže nam načelnik Sekretarijata za društvenu djelatnost, Rade Božović.

Picerija i restoran

– Budžetom su predviđena sredstva od 65.000 eura i razlika koja je nastala od 14.100 biće iskorištena da se izmire dugovanja iz prošle godine ka nevladinom sektroru. Ta sredstva nisu data zbog neredovnog punjenja budžeta – objašnjava Božović.

Sve je objavljeno i na sajtu opštine Herceg Novi, a svi koji su dobili sredstva uskoro će o tome biti i pisimeno obavješteni. Božović se nada da će ove godine biti u mogućnosti da bez kašnjenja izmire sve obaveze prema NVO.

– U preraspodjeli smo se rukovodili idejom da obezbjedimo minimum funkcionisanja ovih organizacija. Predviđena sredstva za njih od 65.000 su premala da bi mogli ispratiti neke od projekata i ideja, jer su to pojedinačne cifre i od 20.000 eura – objašnjava Božović. Tako su prioritet imale najstarije NVO, zatim one koje okupljaju najviše članova.

Najviše sredstava je izdvojeno za Gradsku muziku Herceg Novi, Mjesnu muziku Đenovići i Hercegnovsko pozorište po 4.000 eura. Po 3.000 eura dobila su KUD “Ilija Kišić’’, ’’Sloga’’ i  “Igalo’’, Umjetnički centar AS i pjevačko društvo “Stari kapetan” dobili su po 1.500 eura, dok je kultruno sposrtski centar “Diano” dobio 2.000 eura.

Interesantno je da je iz opštinske kase najviše traženo za  restauraciju nošnje i  putovanja KUD “Ilija Kišić”, 28.400 eura, a  da je Ekološko društvo Boke za program očuvanja Savinske dubrave i zaštitu mora zatražilo 3.000 eura, a odobreno im je 300 eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code