MANIFESTACIJA „NOĆ MUZEJA“ U EVROPSKIM I CRNOGORSKIM MUZEJIMA

MANIFESTACIJA „NOĆ MUZEJA“ U EVROPSKIM I CRNOGORSKIM MUZEJIMA

87
0
Podijeli

Manifestacija „Noć muzeja” biće organizovan sjutra, 16. maja, kada će muzeji biti otvoreni do kasnih večernjih sati i posjetiocima će biti predstavljene njihove zbirke i programi.

Tako će biti i u hercegnovskom Muzeju Mirko Komnenović, koji će sjutra biti otvoren do 22 časa, a ulaz je besplatan – rekla nam je direktorica JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, NatašaTatalović. Za neke druge programe, posebno osmišljene tokom ove manifestacije, nije bilo sredstava.
Ovogodišnjoj manifestaciji pridružiće se muzeji iz Bara, Bijelog Polja, Berana, Budve, Cetinja, Kolašina, Kotora, Danilovgrad, Podgorice, Rožaja, Tivta i Ulcinja.
U srednjovjekovnom kompleksu Buća u Tivtu u 20 časova biće obilježena manifestacija „Noć muzeja” koju će otvoriti predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić. Programom manifestacije predviđena je stalna postavka skulpture „Jato”, autora Rajka Sušića, dipl. akademskog vajara iz Nikšića, plato ispred galerije, zatim otvaranje izložbi ,,Dimenzija crte”, (crteži), autora Josipa Korošeca iz Slovenije – galerijski prostor i ,,Praistorijska staništa iskonski kulturni pejzaž”, biće prezentovana u Kuli, autora Predraga Lutovaca, Lidije Ljesar, Magdalene Radunović i Dušice Kovačević.
Izložba „Sakralna baština Tivta”, biće upriličena u kapelici Sv. Mihovila, autorki Dušice Kovačević i Radmile Adžić.
U okviru obilježavanja manifestacije „Noć muzeja” u nedjelju 17. maja u Muzeju grada Perasta biće otvorena izložba dječjih radova štićenika Resursnog centra za rehabliitaciju i školovanje lica sa poremećajima sluha i govora u 17 sati. Toga dana će ulaz u Muzej grada Perasta biti slobodan. Povodom manifestacije „Noć muzeja” i Međunarodnog dana muzeja, Pomorski muzej Crne Gore Kotor organizuje izložbu „Magija igle i niti” koja će biti otvorena u palati Grgurina u ponedjeljak 18. maja u 21 sat.
Noć muzeja je manifestacija koja se od 2005. godine organizuje u evropskim muzejima na inicijativu francuskog Ministarstva kulture i komunikacija, a pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO ICOM. To je obično subota, najbliža 18. maju, kada je Međunarodni dan muzeja, koji se i ove ove godine obilježava u preko 100 zemalja svijeta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code