Manjinski akcionari PKB-a sačuvali imovinu za novog vlasnika iz Švajcarske

Manjinski akcionari PKB-a sačuvali imovinu za novog vlasnika iz Švajcarske

7
Podijeli

Za Skupštinu akcionara TP „PKB Herceg Novi“ AD Zelenika, u petak  16. decembra, 500 manjinskih akcinara, vlasnika 20,9421 % kapitala tražiće dogovor sa novim švajcarskim vlasnikom VP&K Holding AG. Ta firma je 21. oktobra na Montenegroberzi kupila akcije PKB-a, koje su bile u vlasništvu firme „Pantomarket“ DOO Herceg Novi. Tačnije, kupila je 577485 akcija za 1.137.472,20 eura i na račun ove transakcije je došlo do promjene u strukturi vlaništva akcijskog kapitala u PKB-u, podsjeća predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Aleksandar Milović.

pkb-objektiZato će manjinski akcionari tražiti da se utvrdi nova struktura  vlasništva i shodno tome izabere novi Odbor direktora, gdje bi oni imali svog predstavnika. Smatraju i da treba pokrenuti  sudske  postupke  da   se ukinu nezakonito uspostavljene  hipoteke, te  da se PKB-u povrati nezakonito otuđena imovina. Neophodno je utvrditi i novu nominalnu vrijednost akcija PKB-a. Osim toga Udruženje napominje i da će novom vlasniku tražiti da pokrene poslovne aktivnosti, s obzirom da PKB ima svoje tržište u Crnoj Gori. Najzad, treba da  omogući manjinskim akcionarima, koji to žele, ili su u finansijskoj ili zdrastvenoj nuždi, prodaju paketa akcija po novoj nominalnoj vrijednosti akcija.

Picerija i restoran

Od 2011. godine zastupnici manjinskih akcionara Aleksnadar Milović i Mirko Bulajić, uz veliku pravnu pomoć Jovana Pejovića, nesebičnu stručnu podršku Željka Zgradića i Radivoja Popovića, uspjeli su da sačuvaju veliki dio imovine od daljnjeg devastiranja. Milović tvrdi da je ono bilo planirano kroz  Memorandum o razumijevanju Panto Grupe. Tim dokumentom je bila predviđena prodaja imovine  akcionarskog društva, a novčanim sredstvima od  prodaje trebalo je pokrivati dugove bivšeg većinskog vlasnika „Pantomarket“ DOO Zelenika, podsjeća Milović.

Zato je Udruženje pokrenulo parnicu kod Privrednog suda za obaranje odluke Skupštine akcionara o izglasavanju Memoranduma. Potom je  pokrenulo još nekoliko parnica kod Pivrednog suda Crne Gore, više   krivičnih prijava Vrhovnom državnom tužilaštvu. Da nije bilo toga, tvrde, danas bi PKB bio bez imovine, a manjinski akcionari bi ostali bez akcijskog kapitala.

– Kao predsjednik NVO  Udruženja manjinski akcionari „PKB Herceg   Novi“ odgovorno tvrdim da pojedinačna cijena akcija firme PKB je mnogo veća od od cijena akcija PKB–a kojima je prometovano na Montenegro berzi od 2004. godine do danas, odnosno u prosjeku od 2 eura. Za ovu tvrdnju mi daje pravo procjena imovine iz avgusta 2014. godine ovlašćenog procjenjivača firme Geotech iz Podgorice, koju je delegirao Privredni sud Crne Gore. Ona je procijenila nekretnine koje su u „vlasništvu“ naše firme na 101 milion. I pored velikih dugova PKB-a, nastalih iz nezakonitog i nesavjesnog poslovanja dijela manadžmenta i članova Odbora direktora iz ranijih saziva, TP „PKB Herceg Novi“  AD Zelenika raspolaže značajnom imovinom – navodi Milović.

Udruženje je zato predstavniku novog vlasnika uputilo  zahtjev za sastanak kako bi ga upoznalo sa svim problemima koji su proteklih nekoliko godina opteretili PKB. Očekivanja od Skupštine u petak u podne su da će biti postignut dogovor oko nove strukture vlasništva, vraćanja imovine, poslovanja s novim Odborom direktora i prodaje akcija.

7 Komentari

 1. Bravo,cestitke na istrajnosti,slozi.
  Za primjer,kao i radnicima JBBijela.
  Samo sloga vas spasava.
  Mozda bi bilo dobro da se i oko gradskih pitanja tako slozimo?
  Izadjemo iz partija pa preko NVO?

 2. Jovan Vučurović je sačuvao firmu.Ne pridavajte sebi toliki značaj.
  Koliko je raznih kontrola po vašim tužbama bilo u PKB-u do sad,pa,nikakve nepravilnosti nisu nađene.Sujeta je najteža bolest.

Ostavite komentar

*

code