Mapirane morske vrste i staništa u podmorju Luštice i uvale Trašte

Mapirane morske vrste i staništa u podmorju Luštice i uvale Trašte

857
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

ronioci regionalni
Foto: Ilustracija

Ronioci sa stručnim znanjem iz oblasti zaštite prirode mapirali su biodiverzitet podmorja na području poluostrva Luštica i uvale Trašte na lokacijama rt Arza, Zlatna luka, Posejdonov grad, Ponta Veslo, rt Mačka, Dobra luka do rta Kočište, saopštili su iz NVO Green Home.

Prema riječima izvršne direktorke  NVO Green Home, Nataše Kovačević, ta organizacija je organizovala mapiranje morskih vrsta i staništa u crnogorskom podmorju, sa partnerima Udrugom Sunce, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske  županije i Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Picerija i restoran

Svi podaci, nakon zarona, obrađeni su i objedinjeni u elektronskoj bazi podataka i pripremljeni tako da se mogu uvrsiti u nacionalnu bazu i time pomoći budućem monitoringu zaštićenih vrsta i uspostavljanju mreže Natura 2000 u moru.

Kovačević ja kazala da su ove zahtjevne aktivnostima koje je Green home realizovao dio prekogranične saradnje i dio su projekta „Mapiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru“. Finansiraju se u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatska – Crna Gora-IPA.

Duga faza aktivnosti kartiranja biće na potezu uvala Žukovica – rt Platamuni. To je područje koje je Crna Gora već označila kao EMERALD pordučje i planira da ga stavi pod zaštitu, zbog vrijednosti morskih staništa i vrsta koje se nalaze na listama EU Direktiva i međunarodnih konvencija čija je Crna Gora potpisnica, objasnila je Kovačević.

“Crna Gora je u procesu pristupanja EU preuzela obavezu da do 2020. godine zaštiti najmanje deset odsto crnogorske obale, a do sada, u jednoj ekološkoj državi, nijesmo još uspjeli uspostaviti niti jedno zaštićeno područje u moru“, upozorila je Kovačević.

 

Mapiranje podmorja bćei nastavljeno i u posljednjoj sedmici septembra, zavisno od vremena, najavila je dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora. Biće mapiran dio mora od uvale Trašte do rta Platamuna.

–      Pozivamo sve zainteresovane volontre ronioce, koji imaju afiniteta prema biologiji mora da nam se pridruže i daju doprinos istraživanju biodiverziteta mora, pozvala  je dr Mačić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code