Marija Čolpa: Nepismenost je nevaspitanje

Marija Čolpa: Nepismenost je nevaspitanje

3351
6
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

U eri savremenih komunikacija, interneta i slobode govora, čovjek je konačno dobio šansu da javno kaže ono što misli, najviše koristeći društvene mreže ili komentare na portalima. Zapravo, čovjek je dobio priliku da javno napiše ono što misli.

marija-colpaU toj poplavi stavova, napisanih na raznim web stranicama, lako je uočljivo i koliko je savremeni čovjek pismen, odnosno nepismen. Ogroman je broj onih koji negaciju pišu spojenu sa glagolom, ne koriste znakove interpunkcije, a o konstrukciji rečenica ne treba ni trošiti riječi.

Picerija i restoran

Zašto je to tako, pitali smo dramsku spisateljicu Mariju Čolpu, koja u Mjesnoj zajednici Herceg Novi svakog vikenda održava besplatne radionice kreativnog pisanja.

– Mladi danas nisu samo nepismeni. Oni su u svakom smislu autistični, od osnovne škole, preko srednje škole do fakulteta svi su na isti način nepismeni. Oni ne razumiju šta znači pojam “široka obrazovanost”, što obuhvata i široku pismenost i opismenjavanje svih nivoa svijesti. Jer, biti pismen ne znači samo znati pisati slova – kazala je Čolpa.

Pohađajući četiri različite akademije u bivšoj Jugoslaviji, Čolpa je imala prilke da sluša  različite predavače “sa raznorodnim svijetom” koji je došao da sluša ta ista predavanja.

– Meni je prije nekih 15-ak godina bilo apsolutno nejasno kako je neko dobacio do tog nivoa da ima pravo da upiše fakultet, a ne poznaje elementarnu pismenost – navela je ona.

Posebni vrstu, “bezobrazne” nepismenosti, Čolpa je primjetila kod naših ljudi koji žive u inostranstvu, a koji iz aroganacije izbjegavaju da kucaju slova sa kvačicama.

– Pazite, oni su super pismeni. Među njima ima intelektualaca. Ali, intelektualac ne znači samo biti fakultetski obrazovan, već biti elementarno vaspitan iz svoje kuće – smatra  Čolpa.

Danas je primjetan broj onih koji se po portalima i društvenim mrežama rugaju tuđoj nepismenosti, a sami nisu pismeni. Marija Čolpa i to definiše kao nevaspitanje.

– Da li su to donijele godine rata, migracija, razna opravdanja kada djeca, koja danas imaju po 30 godina, nisu išla u školu, ja to ne znam. Ali, nije mi jasan sistem po kojem je neko takav mogao da upiše fakultet i da se jednog dana naziva intelektualcem ili diplomiran nečim. To su za mene diplomirane neznalice – kazala je revoltirano i dodala da bi prije podjele glasačkih listića podijelila testove inteligencije.

Ona smatra da najprije treba reformisati školstvo, te da Ministarstvo prosvjete treba da postavi određene kriterijume, koje bi osoba morala da zadovolji kako bi se elementarno opismenila. Njena ideja je da se uvede neka vrsta ispita iz maternjeg jezika za odrasle, poput onog iz jezika zemlje za koju se vadi viza. Da danas takav ispit postoji, kazala je, mnogi ga ne bi položili.

Kroz besplatni kurs kreativnog pisanja, koji mogu pohađati zainteresovani svih uzrasta, Čolpa će pokušati da kod polaznika probudi maštu, a da kroz tu maštu koju će oni prenositi na papir, na pristupačan način popravi elementarnu i približi im stilsku pismenost.

– Suština je u tome da  želim da oni razumiju kako je poznavanje pismenosti moranje i da je sramota ako se to ne zna.

Povod za oragnozovanje radionice kreativnog pisanja Marija Čolpa je našla kod svoje djece, odnosno povod je bio njihov strah od pisanja, strah od iznošenja stavova koji nisu u skladu sa društvenim trendovima ili učenjima u školi.

– Ostvarila sam saradnju sa aktivistima u Mjesnoj zajednici, koji su napravili model ove radionice. Prijavilo se 20-tak ljudi, što ne znači da njih neće biti i 40. Ali vremenom će taj broj da raste i opada, jer je ovo takva vrsta aktivnosti – navodi Čolpa.

Kurs je zamišljen kao komunikacija elektronskim putem (e-mail, viber, facebook), sa časovima koji će se održavati subotom i nedjeljom u MZ Herceg Novi. Prvobitni plan je bio da bude jedna velika grupa, ali od prošlog vikenda polaznici su podijeljeni u dvije starosne grupe, u dva termina. Djeca pohađaju kurs od 12 do 13 časova, a odrasli od 13 do 14. Kurs će trajati do juna.

6 Komentari

 1. Sigurno će ovaj tekst pomoći opismenjavanju, jedva čekam da vidim pismene i pristojne predstavnike građana. Čudi me da se nije osvrnula na udžbenike koji su ponuđeni đacima a koje ni njihovi roditelji ne razumiju. Kako onda očekivati da ćemo biti pismeni kao zajednica.
  1  1
 2. Ocekivano, na ovakav tekst nema ni jedan komentar.

  Da je neki odbornik napljuvao nekog funkcionera neke partije, bilo bi ih bar 50. I to tokom jedne veceri.

  Razmislimo o tome.

  Hvala Mariji na velikoj volji da pomogne pismenost u gradu. Vazno je.
  1  2
 3. Treba prvo opismeniti te iste predavače i učitelje u školama koji uče našu djecu. Sve je to začarani krug. Nepismeni uče nepismene itd. Ali je činjenica zbilja da djeca danas nemaju osnove pismenosti i svaka čast svakome ko radi na tome da to promjeni.
  0  2
 4. Zivim u inostranstvu, doktor sam ekonomskih nauka, predajem na univerzitetu, tastatura mi nema dijakriticke znakove odnosno kvacice, kako ih ti zoves. Da li to znaci da sam arogantno nepismena? Vala si smijesna sa pojedinim konstatacijama.
  3  1
 5. Bavio sam se ovom problematikom na naučnom nivou. Smatram da se ođe ne radi o nepismenosti, već o osnovnim ljudskim pravima, demokratskim načelima civilizovanog svijeta i velikom iskoraku koji smo napravili u odnosu na ostale sistemom dubleta. Negirati ove osnovne postulate znači praviti korak unazad u odnosu na nivo građanskih sloboda koji smo postigli u Crnoj gori i u čemu smo već odmakli daleko ispred većine zemalja Evropske unije.
  0  1
 6. Kada je pocela da funcionise elektronska posta, nije bilo moguce pisati i slati postu ako ste pisali slova sa kvacicama. Kroz 5-6 god. je to omoguceno. Navika je ostala… ne znam zasto je to nevaspitanje…vise pokazatelj rane informaticke pismenosti jedne generacije i meni je to sarmantno…
  4  0

Ostavite komentar

*

code