„MASALA“ ODUŠEVILA PUBLIKU NA OTVARANJU 32. DANA MUZIKE

„MASALA“ ODUŠEVILA PUBLIKU NA OTVARANJU 32. DANA MUZIKE

75
0
Podijeli

Koncertom srpskog kvinteta “Masala” u dvorani Park, kojeg je oduševljena publika vraćala pet puta na bis, sinoć je otpočeo 32. Međunarodni festival Dani muzike u Herceg Novom.

Poput mnogih kulturnih centara, i Herceg Novi je na svoj specifičan način dio širokog evropskog, pa i svjetskog auditorijuma, u koji se naš jedinstveno lijep, zanimljiv i gostoprimljiv grad pretvara posebno ljeti, naročito mjeseca jula, kazao je otvarajući festival njegov direktor, pijanista Boris Kraljević.
S obzirom da je Kraljević istovremeno i selektior Dana muzike, obrazložio je i da među izvođačima ima dosta mlađih, jer oni obilježavaju sadašnje vrijeme, mada, sa profesionalnog stanovišta to su već zreliu umjetnici.
– Oslonili smo se ovog puta na mladost, koja će, upućena na solističku i kamernu muziku, koja daje inicijalni impuls, održavajući potom i dalji smjer i tok Festivala. U bogatstvu i raznolikosti svjetske muzičke baštine koju njeguju od početka sviračkog stasavanja (počev od baroknih do savremenih kompozitora), pronalazeći u cijeloj muzičkoj istoriji izvorište i podsticaj individualnoj umjetnosti interpretacije, svi odabrani izvođači pronašli su i svoj festivalski repertoar, koji smo kao organizatori i selektori zajedno uobličili i rasporedili u šest koncertnih večeri – kazao je Kraljević.
Flautistkinja Anđela Bratić, kazala je da su u kvintetu Masala presrećni što su nastupili na otvaranju festivala, kao i da je muzika Astora Pjacole veoma zahtjevna. Podrazumjeva tango i puno emocija i to je dobro odbran program za početak Dana muzike.
– Očekujem do kraja godine koncerte širom Srbije, a publici ćemo se predstaviti ovim programom. Festival u Herceg Novom je odlično organizovan, lijepa akustična sala, divna publika, želim festivalu da dugo dugo traje – poručila je Bratićka.
Organizatori se ove godine nadaju odličnoj posjećenosti, u, pokazalo se, najoptimalnijoj za ljetne uslove, dobro klimatizovanoj Dvorani „Park”.
Ljubitelji klasične muzike će narednih dana kroz još pet koncertnih večeri biti u prilici da uživaju u nekim od najvećih djela ovog žanra, koje će na sceni dvorane Park “donijeti” pijanisti Evrope i Azije. Sljedeći koncert planiran je za ponedjeljak, 13. jul. Poljski tenor Rafal Žurakowski, uz korepeticiju Anne Marie Miernik, takođe Poljakinje, izvešće djela Paderewskog, Chopina, Karlowicza i drugih.
Početak koncerta zakazan je za 21.30 h, a cijena ulaznice je 2 e.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code