Maši Niković i Savu Popoviću prve nagrade na konkursu “Naša mila Boko”

Maši Niković i Savu Popoviću prve nagrade na konkursu “Naša mila Boko”

2214
1
Podijeli

Najuspješnijim učesnicima konkursa “Naša mila Boko”, na temu „Priče kapetana“, dodjeljene su sinoć nagrade u Dvorani Park. Prva nagrada na književnom konkursu, koji je bio namjenjen učenicima viših razreda osnovnih škola u Herceg Novom, pripala je Maši Niković iz OŠ “Ilija Kišić” iz Zelenike. Maša, koja je najuspješnije dočarala priče kapetana, dobila je tablet Lenovo, a njenu mentorku, profesoricu Tamaru Komar, JUK Herceg fest darovao vrijednom nagradom.

Na književni konkurs pristiglo je 38 radova, a selekciju je obavio tročlani žiri kojeg su činili: glumac i dječiji pisac, Dejan Đonović, dramaturg i direktor Herceg festa, Stevan Koprivica i profesorica književnosti, Ana Zambelić Pištalo.

Picerija i restoran

Prvu nagradu na likovnom konkursu, namjenjenom učenicima svih bokeljskih osnovnih škola, ponio je Savo Popović, učenik OŠ “Orjenski bataljon” iz Bijele. Druga nagrada pripala je Nikoleti Ćorović, a treća Zorani Dimitrijevski, obje iz OŠ “Veljko Drobnjaković” iz Risna.

Na likovni konkurs pristiglo je 275 radova, pa posao tročlanog žirija u sastavu: galerista, Ljiljana Marinović, profesorica likovne umjetnosti, Ksandra Popović i konzervator i restaurator, Goran Skrobanović, nije bio nimalo lak i jednostavan.

Autorima najuspješnijih radova filatelista i kapetan duge plovidbe, Tomo Katurić darovao je po 100 dolara i slikarski pribor, dok je JUK Herceg fest za mentora prvonagrađenog učenika, Aleksandru Ćorović obezbjedio vrijednu nagradu.

Rad Sava Popovića se odlikuje čvrstom i jasnom kompozicijom, prefinjenim valerskim odnosom površina i detalja, ozbiljnim promišljanjem teme, izrazitom maštovitošću kroz koju je u potpunosti odgovoreno na zadatu temu kao i besprekornom izvedbom u tehnici gvaša, navodi se u obrazloženju žirija.

– Tema “Život kapetana”, realizovana je kroz portret kapetana u uniformi, na čijoj se glavi, umjesto kapetanske kape, umnožavaju i prepliću misli, simbolično predstavljene kroz formu broda obuhvaćenog oktopodom, sa pejzažom u pozadini koji simbolizuje bezbrojna i neizbježna putovanja, more kao prostranstvo. Oči zagledane u neizvjesno, blago zabrinute, ali odlučne i pune samopouzdanja…na desnom ramenu papagaj, simbol egzotičnih zemalja koje su, malo kome kao pomorcima dostupne kroz stalna putovanja, cigara u ustima kao statusni simbol kapetana – obrazložio je žiri.

Drugonagrađeni rad je idejno riješen centralnom kompozicijom velikog oktopoda koji se skriva u mračnim dubinama okeana, a iznad, na površini plovi brod svojom rutom, ne sluteći šta kriju dubine, besprekorno tehnički izveden, čvrste i jasne kompozicije, koloristički ujednačen, ovaj rad odiše cjelovitošću i u potpunosti je odgovorio na zadatu temu, navodi se u obrazloženju druge nagrade.

– Trećenagrađeni rad se sastoji iz više pojedinačnih motiva koji su neizostavni dio pomorskog života, kao što su jedrenjak, kompas, sidro, konop, piratska lobanja, pivo… koji vješto ukomponovani čine cjelinu crteža čiju okosnicu formiraju dijagonalno postavljena dva lika, a

međuprostor je popunjen tim detaljima. Ovaj rad se odlikuje crtački kvalitetnom linijom, fino obojenim detaljima, sve u strip maniru i u potpunosti je odgovorio na postavljenu temu – navedeno je u  obrazloženju treće nagrade na likovnom konkursu.

Na svečanosti dodjele nagrada o značaju konkursa govorili su  Ilija Mlinarević iz Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora, sa kojim je JUK Herceg fest ostvarila kvalitetnu saradnju, kao i direktor JUK Herceg festa, Stevan Koprivica.

Inače, žiri pohvaljuje i 12 učesnika konkursa:

1.      Luka Knežević, OŠ” Drago MILOVIĆ” Tivat,

2.      Lana Zarubica, OŠ”Drago Milović” Tivat,

3.      Vuk Čukić, OŠ”Orjenski bataljon” Bijela,

4.      Tara Maxima Petrović, OŠ” Drago Milović”,

5.      Antonio Tripović, OŠ” Drago Milović”,

6.      Stefanija Klišina, OŠ” Milan Vuković”,

7.      Ozana Knezović, OŠ” Drago Milović”,

8.      Đorđe Pavlović, OŠ” Dašo Pavičić”-

 

Pohvala za učenike od 1. do 4. razreda,

9.      Filip Matković, OŠ”Dašo Pavičić”-ista kategorija,

10.    Neda Manojlović, OŠ” Dašo Pavičić”- ista kategorija,

11.    Andrijana Tomašević, OŠ” Dašo Pavičić”-ista kategorija,

12.    Nina Vuković, OŠ” Veljko Drobnjaković” Risan.

Svi pohvaljeni radovi takođe zaslužuju pažnju, u potpunosti su zadovoljili kriterijume dobre likovne prakse, urađeni različitim likovnim tehnikama, (crtež, grafika, tempera), kompozicijski na vrlo visokom nivou, odgovaraju na temu, te pokazuju da njihovi autori zaslužuju sve pohvale i podršku za neke buduće konkurse, naveo je žiri. Pohvaljeni radovi najmlađih učesnika konkursa odišu djetinjom razdraganošću, opuštenošću, slobodom izraza, pokazuju uložen trud, ljubav i volju, realizovani su kroz razovrsne tehnike, najčešće kolaž u kombinaciji sa crtežom, te tako zajedno čine jedan veliki kolaž – omaž životu naših kapetana.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code