Maslinari Boke s novim projektima ka održivom maslinarstvu

Maslinari Boke s novim projektima ka održivom maslinarstvu

0
Podijeli

Uz dobar rod maslina u Maslinarskom društvu Boka uspjeli su da prošle godine realizuju većinu planiranih aktivnosti, te da obezbijede maslinarima neophodnu mehanizaciju po povoljnijim uslovima. U dva ciklusa za sve tri bokeljske opštine nabavljali su sadnice i opremu, kao i mreže za lakšu berbu.

“Oragnizovano je nekoliko manifestacija – Sajam masline i vina u Bijeloj u saradnji sa NVO Velika bokeška fešta, Bokeška maslina u Tivtu, berba masline u Kamenarima, Dani meda i masline u Grblju, gdje su zastupljene sve tri opštine. Time je zaokružena jedna relativno uspješna godina”- ocijenila je za Radio Jadran predsjednica MD Boka, Vesna Đukić.

Picerija i restoran

Organizovan je niz edukativnih radionica o rezidbi masline, savremenim principima uzgoja, prerade i zaštite masline, o rekonstrukciji kamenog mlina. Za obnovu najtežeg dijela puta u Pelinovu u okviru IPA projekta podršku su dobili iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i Opštine Kotor.

Uprkos požarima tokom ljeta na Luštici, Đukićka kaže da je oštećen neznatan broj stabala masline u Begovićima i Dobroj luci, ali požar nije zahvatio najvažnije djelove poluostrva:

„Bilo je još par ljudi koji su se javljali sa sporadičnim podacima, da im je izgorjelo desetak ili dvanaest maslina, ali to nije neki broj koji bi „prijetio“ ukupnom fondu maslina na tom području. Izgradnja prilaza i puteva maslinjacima je prva linija odbrane maslinjaka od požara i mi smo na tome insistirali. Tako smo uz pomoć resornog Ministarstva i mještana sanirali put masliniku u Pelinovu“, dodala je Đukić.

Poboljšati saradnju s Ministarstvom i Opštinama Boke

Kad je riječ o rodu i preradi masline, protekla godina bolja je u odnosu na očekivanja, ali i prethodne dvije godine kada roda uopšte nije bilo. To znači da je na pojedinim mjestima rod bolji za 20-30%, uz jako kvalitetan plod i ulje, jer je godina bila sušna i bez napada štetotična, pa je plod zdrav. Međutim, maslinari su kuburili sa nabavkom dijela opreme i mašina:

„Sa resornim Ministarstvom i opštinama dogovorili smo da refundiraju dio sredstava za te mašine. Tako je 8 maslinara uspjelo da nabavi mašine i na taj način smanji troškove proizvodnje“, kazala je ona.

Ove godine će pokušati da sa lokalnim upravama Boke, ali i ostalim institucijama u Crnoj Gori, koje su važne za razvoj maslinarstva, ostvare neke zajedničke projekte. Jedan od takvih sporvodi se u saradnji sa NVO Eko Centar Delfin iz Kotora, pod nazivom „Održivo maslinarstvo“, koje uvezuje edukaciju o maslinarstvu i potrebe maslinara. Maslinarima će biti dodijeljeni i komposteri za kućnu upotrebu, zapremine do 400 l.

MD Boka u prosjeku broji oko 200 članova, s tim što se društvu lani pridružilo još 22. Pozitivni efekti članstva su zajednički napor grupe građana koji žele da zaštite, ili ostvare svoje ciljeve u ovoj oblasti. Kao udruženje nabavljaju sadnice i opremu po nižim cijenama, pa je tako preko 680 raznih mašina raspodijeljeno po nižim cijenama, na rate, bez kreditiranja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code