Maslinarsko društvo Boka: Ne smijemeo dozvoliti da izgubimo cijeli rod maslina

Maslinarsko društvo Boka: Ne smijemeo dozvoliti da izgubimo cijeli rod maslina

1011
1
Podijeli

suscepan maslineUprkos očekivanjima bokesljkih maslinara, i ove godine je podbacio rod maslina. Najveći razlog tome su velike temperaturne oscilacije, kao i dugi sušni periodi dok je maslina bila u cvjetanju.

Sa druge strane, bokeški maslinari kuburili su i poznatim štetočinama koje ni ove godine nijesu zaobišle stabla, kao što je maslinina muva, priča za Radio Jadran predsjednica maslinarskog društva Boka, Vesna Đukić

Picerija i restoran

– Prognozirali smo da će do kraj aljeta biti nekih 30-40% rodnosti u odnosu na prosječnu rodnost. Ali, prema sadašnjem stanju na terenu, i iz razgovora sa maslinarima, ne bi se reklo da će biti više od 10-15% ploda u odnosu na prosjek.Godina je podbacila, mimo naših želja i očekivanja, a vjerovatno da smo i sami tome doprinijeli – pojašnjava Đukićka, koja dodaje da se ne smije dozvliti da izgube cijeli rod.

U MD Boka nastoje da okupe sve maslinare, kao i da u saradnji sa institucijama, na predavanjima i treninzima, utvrde što je to što se mora i može preduzeti da bi se ubuduće izbjegle ili makar ublažile ovakve situacije.

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ovo društvo je  nabavilo sadnice maslina, onih koje su najviše rasprostranjene kod nas  a to su – lećino, pandolino i frantojo:

– Naše udruženje je objavilo poziv svim članovima, prije svih onima koji mogu i žele da posade najmanje 50 sadnica masline, da kupe sadnice po cijeni od 2 eura, koja obuhvata samo naše troškove. Maslinari tako mogu doći do vrlo kvalitetnog sadnog materijala. U ovoj drugoj nabavci to je 1500 sadnica  raznih proizvođača, a u sljedećem krugu nabavke, nastojaćemo da nabavimo na proljeće određeni broj sadnica dubrovačke bjelice, koja je slična našoj žutici – dodala je ona.

Iako je ovogodišnji rod masline podbacio, MD Boka naručilo je nove mašine za berbu masline italijanskog proizvođača Džoli, koje članovi ovog društva mogu nabaviti po povoljnijoj cijeni. Za nekoliko dana, prirediće novu prezentaciju, pošto su se mašine pokazale kao veoma efikasne:

– Naši maslinari, a posebno oni iz tivatske opštine, koja svake godine donosi program mjera podrške za razvoj poljoprivrede, odnosno maslinarstva, osim što dobijaju po nižoj cijeni, mašine mogu kupiti i na deset mjesečnih rata, bez kamate. S tim što tivatski maslinari, ako su registrovani, mogu dobiti još 30% ako su prijavljeni. Ovo je prilika koju stvarno ne bi trebalo propustiti, iako će rod podbaciti –  ističe Đukićka.

Riječ je o drugom ciklusu nabavke opreme, jer su u prvom bile kosislice i pile marke Štil, koje su članovima udruženja bile nuđene na prodaju u deset mjesečnih rata. Mašina za berbu marke Džoli košta 615 eura. Svi aktivni članovi društva mogu je platiti u deset mjesečnih rata.

Početkom naredne godine MD Boka krenuće sa nabavkom atomizera, budući da su se pokazali kao veoma funkcionalni ali i neophodni, jer se masline ipak moraju zaštiti bez obzira da li se maslinari bave biološkom proizvodnjom maslina, ili proizvodnjom za kućne potrebe ili tržište.

1 komentar

  1. Hvala lijepa svakome ko nudi pomoć onima koji su mnogo puta žedni preko vode prevođeni kao članovi ovoga i onoga radi onoga…,a oni koji mogu da se ozbiljno bave svojom imovinom i znanjem sebi donesu korist ne žele ni ovoga,ni onoga,niti im treba.Sredite vi naše katastarske parcele i vratite zemlju koja je kroz papire nestala,pa ćemo mi lako posadit masline naše vrste i naziva.Koji se političar za to bori i koja NVO?
    0    0

Ostavite komentar

*

code