Matica crnogorska u Herceg Novom: Poziv na razum i toleranciju

Matica crnogorska u Herceg Novom: Poziv na razum i toleranciju

2030
11
Podijeli

matica crnogorska 1411 1Na svečanosti povodom djelovanja Ogranka Matice crnogorske u Herceg Novom, sa izložbe i prezentacije „RETROSPEKTIVA I PRESPEKTIVA STVARALAŠTVA U MATICI CRNOGORSKOJ HERCEG NOVI“, upućen je poziv na razum i tolerantnost u svijetlu posljednjeg terorističkog napada u Francuskoj, ali i nedavnih nereda i protesta u našoj zemlji.
Minutom ćutanja odata je počast članovima Matice crnogorske, uvažnim građanima Herceg Novog, a nedavno preminulim: Išu Pušiću i Vanji Božoviću, kao i žrtvama bezumnog terorizma u Parizu.
Dramaturškinja Marija Čolpa, autorka izložbe i prezentacije podsjetila je da živimo u vremenu tranzicione i socijalne muke, izbjegličkih koridora. Slika naše zbilje su najnoviji teroristički napadi na bespomoćne civile, kazala je Čolpa i dodala:
matica crnogorska 1411 3– Ni naša zemlja nije imuna na pomenuti jed. U posljednje vrijeme imamo priliku osluškivati bilo i tog političkog diskursa. No, neću držati političko slovo. Naprosto imam potrebu progovoriti jasno i glasno: da sam Ja, Marija Čolpa nezaposleni dramaturg i doktorant kulturologije: protiv nasilja, da želim svoju zemlju i grad bez mrtvih i ranjenih i da ne podržavam takav način komunikacije.
Kad bi svi govorili ono što misle, koliko god to naopako bilo, bolje bi nam tikve cvjetale. Najčešće se kriju iza nekih izmišljenih profila, huškaju i podrivaju već izluđeni narod, kojem je takva vrsta pregovaranja na vrh glave – kazala je Čolpa.
Potom se osvrnula na rad u Matici crnogorskoj, što ponekada nije bilo nimalo lako. Na prste od ruku brojali su nekada posjete, a nekad se nije moglo ući kroz vrata od desetina ljudi.
matica crnogorska 1411 2– To nije zavisilo od programa, već od sposobnosti, od umješnosti da rasteretite ljude od njima ne milog prefiksa – crnogorski. Do današnjeg dana mi takvo promišljanje ne ide u glavu. Naprosto ne razumijem i gotovo!
Imam potrebu da galamim da volim svoj grad i da ne želim otići u neki drugi. Voljela bih da svi znaju da je Herceg Novi kroz vjekove multi-kulturalan, multi-konfesonalan, multi-etnički, da su ljudi blagi i dobrodušni, da prihvatamo „ljude sa strane“ (tako se kaže u Novom), da nismo divlji i da možemo biti još bolji – poručila je Marija Čolpa.
Ogranak Matice je za 4 gdione organizovao čak 55 programa. Sarađivao je sa lokalnom samoupravom, ali nedovoljno angažovano, jer je sve ostajalo na obećanjima. Čolpa kaže da sada podržava koalicionu vlast u Novom, jer vidi da ulažu trud, da se bore za ono o čemu smo godinama domaštavali kao moguće:
– Ono što je Herceg fest uradio, Muzej i Galerija sa domom Štumbergera, Muzička škola… (da ne nabrajam po aktivnostima) veliki je posao. Samo onaj što to nikad radio nije, ne može da razumije polaznu tačku ili šta znači krenuti iz mraka, da ne kažem od nule. I za kraj, zamoliću Vas da u ovom gradu, u Crnoj Gori, jedinoj državi koju imamo, budete razumni i tolerantni. Moramo se držati jedni drugih i kovati svoju sreću – poručila je Čolpa
Matica, njen novski ogranak i prostor u kome je on smješten, od početka je otvorio vrata svim dobronamjernim ljudima, kulturama i idejama, kazao je književnik Miraš Martinović.
– Ovaj prostor nije mjesto gdje se samo i jedino njeguje i valorizuje crnogorska kultura. Ovaj prostor je otvoren za sve kulture, bez obzira kome narodu pripadaju. Pod ovim krovom, organizovani su brojni kulturni programi, predavanja, izložbe, promocije knjiga, filmske projekcije, gdje su učestvovali umjetnici raznih nacionalnosti i kultura. I to je bogatstvo – ustvrdio je Martinović.
Ogranak Matice za Herceg Novi, slijedeći dobru multikulturnu i multietničku tradiciju Crne Gore i grada Herceg Novog, na najbolji način, a za dobar primjer ostalima, obavio je i obavlja misiju koja mu je povjerena. Ovakav model rada jedne nacionalne instutucije, može da služi kao dobar model drugima, vjeruje Martinović, poručujući – Glasam, za takvu Crnu Goru, i takvu Maticu, i takvu njenu i našu Maticu!
Na izuzetno posjećenoj i pripremljenoj večeri, svirao je naš sugrađanin jazz gitarista Dragan Đorđević, prijatelj Matice..

11 Komentari

 1. boze moj, koliko “bolesnika” je u posjedu tastature i blagodeti ovog vida komunikacije!?no, kako “nije svako zlo za zlo”, ako im je ova “terapija” od pomoci, opet, hvala je svevisnjem i za to! ali toliko pizme i jala prema jednoj zeni, uz to i sa magistarskom titulom, pa jos na birou rada, zista je, najblaze receno, nevjerovatno!? i, opet nazalost, dobar dio ovih “komentara” su prakticno, “autoportreti” njihovih vlasnika i stanja duha izvjesno dokonih i jalovih pojedinaca, a koji ovdje, u najkracem i kako to narod slikovito veli – “prdoklace”! a, bolje i “prazan” muzej, no propuh u glavi!
  0  0
 2. vazno je da ona podrzava lokalnu vlast,da je protiv demonstracija,cudi me da nije spomenula Kostunicu i Putina.Nije cudno sto je doticna na birou kad je njena struka u pitanju,mada mogli bi je prihvatiti u herceg festu jer tamo je trust mozgova. A mi Novljani gospodjo Colpa nismo ni poltroni bili,ni divlji,ni zaklucavali vrata dok ne dodjose ovi kojima vasa perfidna prica sluzi…
  0  0
 3. @narator: Ima Maticu, kako nema posao? Nije posao samo kad se neko uvali na javno finansiranje… Projekti, perspektive, nek konkurise… Posao = plata?
  0  0
 4. Bio sam tamo i nisam pobornik ni jedne partije,ali ono sto radi Matica je prava stvar.Uvijek ima onih koji vise potegnu,pa je u toj grupi i Colpa.Ako je iz nje progovarala neka partijska ideologija,kako to da zena nema posao ni u vrijeme prosle niti nove vlasti?
  0  0
 5. Retrospektiva se pretvorila u istoriju Colpinog licnog angazmana, a perspektiva u politicki pamflet partijskog misljenja… Porazno i jedno i drugo… Ne za drustvo, nego za Maticu
  0  0

Ostavite komentar

*

code