Matijević: Tivat i kineski Điading započinju saradnju u turizmu, privredi i kulturi

Matijević: Tivat i kineski Điading započinju saradnju u turizmu, privredi i kulturi

0
Podijeli

Delegacija opštine Tivat vratila se iz devetodnevne zvanične posjete Šangaju i tamošnjem distriktu Điading. Posjeta je rezultat bratimljenja Tivta i Điadinga, ali i želje lokalne uprave da se saradnja sa bogatim šangajskim distriktom ostvari u privredi, kulturi i turizmu.

matijevic-kina-101116Tivatska delegacija, koju je predvodila predsjednica opštine Snežana Matijević, sastala se sa čelnicima Điadinga: zamjenicom gradonačelnika Lu Zufang, sekretarom Komunističke partije Kine u Điadingu Ma Čunleijem, ali i vodećim ličnostima iz oblasti ekonomije, privrede, turizma.

Picerija i restoran

Domaćini su se pobrinuli da Tivćani vide brojne znamenitosti grada i okoline, pa su se na gustoj agendi našli: obilazak Konfučijevog hrama, posjeta Han Tianheng umjetničkom muzeju, posjeta „automobilskom gradu“, obilazak plantaža zelenog čaja, boravak u obližnjim gradovima Hang Džo (Hangzhou) i Su Džo (Suzhou), obilazak tradicionalnih kineskih bašti koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a…

Predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević ima samo riječi zahvalnosti za domaćine iz Điadinga koji su ih toplo dočekali, ugostili i  organizovali niz sastanaka sa institucijama i pojedincima koji su ključni za ostvarivanje neke buduće saradnje:

–      Naša je procjena da bi se trebalo usmjeriti na turizam, privredu i kulturu. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati priliku vidjeti neke konkretne rezultate ove posjete, a sigurno je da ćemo učiniti ono što možemo da bi ta saradnja zaživjela i donijela  novu vrijednost građanima Tivta, rekla je predsjednica Matijević.

U delegaciji Tivta bili su još: potpredsjednik opštine Dejan Maslovar, sekretar Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Petar Vujović, šefica Kabineta predsjednika opštine Dijana Čolaković, savjetnica predsjednika opštine za odnose sa javnošću Branka Čelanović i umjetnički direktor Centra za kulturu Tivat, Dragan Laković.

U Šangaju su osim predstavnika izvršne vlasti boravili i srednjoškolci – 6 učenika tivatskog Srednjoškolskog centra „Mladost“, sa direktoricom škole, Jovankom Vujačić i profesoricom Tamarom Božinović. Bila je ovo posjeta u sklopu projekta razmjene đaka, pa su tivatski đaci boravili u tamošnjem školskom kampusu i u porodicama kineskih vršnjaka koji su početkom oktobra boravili u Tivtu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code