MEDITERANSKI KAMEN SKUPA GRAĐA ZA VJEČNOST, ALI ČOVJEK JE TAJ KOJI TREBA...

MEDITERANSKI KAMEN SKUPA GRAĐA ZA VJEČNOST, ALI ČOVJEK JE TAJ KOJI TREBA DA GA ČUVA

303
0
Podijeli

Da hercegnovsko zaleđe predstavlja neiscrpno istorijsko, kulturološko, ali i graditeljsko nasljeđe, koje treba valorizovati, neumorno ukazuju iz PK Subra.

No, konačno su dobili i logistiku u opštini Herceg Novi, TO, Herceg festu i NVO “Sinergija”.
U dvorani Park su organizovali izložbu fotografija “Čovjek i kamen”, priredili film “Kamen” (scenario i režija Branka Knežević, snimatelj Željko Starčević, montaža Dario Čupić) i panel diskusiju.
Film “Kamen” otkrio je svu ljepotu podorjenskog kamena kojim su nekada žitelji ovog kraja gradili, kuće, crkve, bistjerne, guvna, pojate, posebno sela Žlijebi. Ono bi zbog autentične graditeljske arhitekture trebalo da dobije zaštitu države.
Postavka fotografija sačinjena je tokom dvije radionice posvećene tradicionalnoj gradnji suvomeđe i suhozida, kod planinarskih domova „Za vratlom” i „Orjen sedlo” .
Domaćin i moderator panel diskusije dipl. arheolog Željko Starčević je pričajući i graditeljskom nasljeđu bio na “svom terenu”. PK Subra se godinama bori sa “zubom vremena”, ali češće sa nesavjesnim ljudima u čuvanju starih kamenih puteva, suvomeđa, kulturno istorijskih spomenika u zaleđu Novog. Saradnja sa hrvatskim Udruženjem „Dragodid” vrijedna je hvale, naglasio je Starčević, i to nije prvi put da su članovi tog udruženja radili na prostoru Boke. Već su sarađivali sa NVO „Expeditio” ( tereni u Gornjoj Lastvi i na poluostrvu Luštica).
– Planinarski klub „Subra” ne želi, niti ima mogućnosti da bude onaj koji sve vrijeme ima glavnu ulogu u očuvanju starih puteva i tradicionalne gradnje u zaleđu Herceg Novog. Šira zajednica, ali i nadležne službe imaju priliku da postanu zamajac turističke valorizacije ruralnog nasljeđa našeg zaleđa, kazao je Starčević.
Bez institucionalnog okvira, koji će znati da zaštiti tradicionalnu gradnju i bez njene valorizacije, sve druge aktivnosti na tom području mogu biti kontraproduktivne, kategoričan je Starčević.
Po riječima sekretara za prostorno planiranje Mladena Kadića, tradicionalna gradnja suvomeđe i suhozida zaslužuje više okruglih stolova koji bi uputili na razmišljanje ko smo, odakle smo i gdje bi trebalo da idemo.
– Graditeljsko naljeđe Herceg Novog je takvo da mi koji se bavimo planiranjem i izgradnjom, nikako ne smijemo da zaboravimo suštinu i smisao ove teme i da s pažnjom inkorporiramo novu gradnju u ambijent sa starim objektima. Stari objekti moraju ostati vertikala graditeljskog nasljeđa, odnosno graditeljske budućnosti Herceg Novog, kazao je sekretar Kadić.
On je najavio i da će jedna od osnovnih obaveza obrađivača Prostorno urbanističkog plana Herceg Novog do 2030. godine biti vođenje računa o ruralnim predjelima i planovima za njihovo aktiviranje radi turističke valorizacije.
– Kamen simbolizuje vječnost. Imamo specifičnu ruralnu sredinu koju moramo sačuvati i što više promovisati, jer je to ono što moderan čovjek cijeni i što će strani turisti rado posjećivati, kazala je v.d. direktorice Turističke organizacije Herceg Novi, Bojana Blagojević.
Mladi arhitekta Vuk Čvoro iz NVO “Sinergija” založio se za saradnju nvo sektora u unapređenju kulturne baštine kako u zaleđu Herceg Novog tako i u centru grada, jer ima dosta zapuštenih objekata. Veliki investitori poput Orascoma mogli se uključiti u projekte zaštite.
No, u zaštitu ruralnog graditeljskog nasljeđa valjalo bi iskoristiti i predpristupne evropske fondove i nova lokalna uprava u Novom konačno je počela da se aktivnije bavi mogućnostima apliciranja za ta sredstva, kazao je Mladen Kadić.
“Herceg fest” je našao zajednički imenitelj sa PK „Subra” – kulturološki i civilizacijski argumenti života u Herceg Novom, Boki i regionu. Zato je, prema riječima v.d. direktora Stevana Koprivice ta ustanova dala podršku projektu tradicionalne gradnje kamenom, koju na radionicama promoviše PK „Subra”.
Izložba fotografija „Čovjek i kamen” se može pogledati u foajeu Dvorane park do 10. avgusta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code