Međunarodna ljetnja škola: Zdravstveni sistemi u ekonomskoj i migranstkoj krizi

Međunarodna ljetnja škola: Zdravstveni sistemi u ekonomskoj i migranstkoj krizi

639
0
Podijeli

ecpd logoEvropski centar za mir i razvoj  Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija (ECPD), međunarodna obrazovna i naučno-istraživačka organizacija iz akademskog sistema OUN, organizuje od sjutra do 1. jula u Miločeru  XXI ECPD Međunarodnu ljetnju školu Menadžment zdravstvenih institucija. Glava tema je „Zdravstveni sistemi u ekonomskoj i migrantskoj krizi”. Otvaranje Škole najavljeno je za sjutra, u hotelu Maestral, u 10 časova.

Govoriće ministar zdravlja Crne Gore, prof. dr Budimir Šegrt, direktor Direktorata za javno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu,Dr Hans Kluge, direktor XXI ECPD Međunarodne ljetnje škole i raniji ministar zdravlja Slovenije, prof. dr Dušan Keber, direktor škole i ranija ministarka zdravlja Hrvatske prof. dr Ana Stavljenić Rukavina i akademik prof. dr Negoslav Ostojić, izvršni direktor Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir UN.

Picerija i restoran

Predavanja će održati desetak stručnjaka i naučnika u ovoj oblasti. ECPD organizuje Međunarodnu ljetnju Školu u saradnji sa Ministarstvima zdravlja Crne Gore, Federacije Bosne i Hercegovine,  Republike Srpske i Zdravstvenom mrežom jugoistočne Evrope (SEEHN).

Izvršni direktor ECPD, prof. dr Negoslav Ostojić,naglašava da ekonomska kriza u Evropi još uvijek nije prevaziđena, da može biti praćena drugim talasom i da se zdravstveni sistemi u većini zemalja u regionu Jugoistočne Evrope suočavaju sa redukcijom zdravstvenih budžeta, dok se u isto vrijeme suočavaju sa ogromnim prilivom ekonomskih imigranata i izbjeglica. Polazeći od toga, više je nego uobičajeno izražena potreba za kratkoročnim i srednjeročnim reformama zdravstvenih sistema, kako bi oni mogli da odgovore na postojeće i nove izazove zdravstvene zaštite. Program ovogodišnjeg ljetnje Škole, koji će obuhvatiti širok dijapazon tema u ovoj oblasti, s pravom je posvećen ovim izazovima.

Na osnovu učešća u nastavi i stečenih znanja i vještina tokom rada Škole, polaznici će dobiti međunarodno validan Certifikat Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code