Međunarodni dan brobe protiv HIV/AIDS-a: U Herceg Novom 11 osoba HIV...

Međunarodni dan brobe protiv HIV/AIDS-a: U Herceg Novom 11 osoba HIV pozitivno

1584
0
Podijeli

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, 1. decembra, brojnim aktivnostima se podiže svijest o neophodnoj prevenciji HIV infekcije. U Herceg Novom 2011. godine nije bilo ni jedne registrovane osobe oboljele od ove infektivne bolesti, međutim do kraja prošle taj broj je iznosio 9, a u ovoj popeo se na 11 osoba pozitivnih na virus HIV-a, navodi epidemiološkinja u Domu zdravlja Herceg Novi, dr  Stefa Glušac.

images_slike_ilustracija_hiv_test_epU Domu zdravlja Herceg Novi, u periodu od 18. do 25. novembra sprovedeno je anonimno testiranje građana na virus HIV-a, kao i savjetovanje.

Picerija i restoran

– Imali smo oko 15-ak testiranja, jedna osoba je pozitivna, ostali su negativni. I imali smo nekih 5-6 samo savjetovanja, a bili su nam i učenici Đačkog parlamenta iz srednje škole – kazala je dr Glušac i dodala da je kod osobe pozitivne na HIV, to samo preliminarni rezultat, jer je riječ o brzom testu, a rezultati se dalje dokazuju u Podgorici u Institutu za javno zdravlje.

Međunarodni dan borbe protiv HIV-a u Srednjoj mješovitoj školi “Ivan Goran Kovačić” obilježen je edukativnim predavanjima koje održava dr Glušac, a koje su organizovali volonteri ove škole u saradnji sa profesorima.

– Baš je posjećeno. U holu ti volonteri imaju postavljen sto na kojem dijele pamflete i crvene mašnice, koje kače svim učenicima. Učenici prilaze da uzmu propagandni materijal. Oduševljena sam kako su organizovali ove godine – kazala je dr Glušac.

images_slike_licnosti_dr_stefa_glusacGlušac ističe da se svakoj osobi, pozitivnoj na HIV virus, predočavaju benefiti liječenja i predsatvlja program liječenja koji vodi infektolog na infektivnoj klinici u Podgorici. Ona naglašava da je najvažnija prevencija, odnosno zaštita redovnom i pravilnom upotrebom kondoma. Ali i da se sve osobe, koje su nekad bile u riziku, testiraju. Jer zadnjih godina, kako je kazala, najveći akcenat je na testiranja, kako bi se što ranije utvrdio HIV status kod rizičnih osoba i one poslale na adekvatno liječenje, koje oboljelima može produžiti život, učiniti ga komfornijim i odložiti razvoj virusa.

U podacima koji se nalaze na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u našoj zemlji se nadzor nad HIV-om sprovodi više od dvije decenije, a značajno je unaprijeđen usvajanjem Strategije za borbu protiv HIV/AIDS-a i uvođenjem Druge generacije nadzora, čime su stvoreni preduslovi za efikasniji i sveobuhvatni odgovor na epidemiju HIV-a.

U periodu od 01.01- 01.12. 2016.godine u Crnoj Gori su registrovana 33 nova slučaja infekcije HIVom. Ovaj podatak ne znači da su se infekcije dogodile ove godine, već da su registrovane u 2016. godini. Veći broj registrovanih u ovoj godini, može se objasniti povećanim testiranjem i jačanjem epidemiološkog nadzora.

Od početka epidemije HIV-a prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije u 2015. godini procijenjeno je da je oko 78 miliona osoba  inficirano ovom infekcijom. Takođe oko 35 miliona osoba je umrlo od početka epidemije od posljedica bolesti izazvanih HIV/AIDS-om, a oko 36.7 miliona osoba u svijetu živi sa  HIV-om. U 2015. godini procijenjeno je da je oko 2.1 miliona novoinficiranih osoba, a da je 1.1 milion osoba umrlo od bolesti izazvane HIV/AIDS-om.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code