Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi

904
1
Podijeli

images_slike_logo_dobrovoljni_davaoci_krvi_hn_logoKlub dobrovoljnih davalaca krvi iz Herceg Novog velikom akcijom dobrovoljnog davalaštva obilježiće 14. jun, Međunarodni Dan doborovoljnih davalaca krvi.

– Naša treća akcija biće održana 15. juna, u srijedu, od 8 do 14 h, u prostorijama hercegnovskog Doma zdravlja. Očekujemo i naše prijatelje iz Bosne i Hercegovine i republike Srbije. Pozivamo i sve Novljane da nam se priključe – riječi su predsjednice Kluba dobrovoljnih davalaca krvi, Dragane Cmiljanić.

Picerija i restoran

Ona je u razgovoru za Radio Jadran kazala da klub, koji je osnovan u februaru 2015. godine, danas broji impresivnih 320 članova, ali da prostorije kluba još nemaju, pa akcije organizuju u saradnji sa Domom zdravlja.

– Nadamo se da ćemo uskoro, u saradnji sa Opštinom i to ostvariti. A to nam je najveći hendikep zbog čega ljudi nisu upoznati sa našim radom – kazala je Cmiljanićka.

Klub dobrovoljnih davalaca krvi organizuje 3 velike godišnje akcije davanja krvi: u februaru, junu i septembru, ali i svaki put kada je nekome hitno potrebna krv. Na žalost, ovogodišnja februarska akcija je izostala zbog problema u organizaciji. Junska će biti organizovana u srijedu, a septembarsku su simbolično nazvali „Memorijal Jovan Kosać“, u čast nesrećno nastradalog mladog Novljanina kojeg nikada neće zaboraviti.

Ona je dodala da su posebno ponosni što su ove godine bili predlagači kandidata koji su bili nagrađeni priznanjima na svečanosti povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori, 11. maja, organizovanoj u Podgorici.

Klub je aktivan i van novske Opštine i često se odaziva na pozive  iz drugih gradova iz okruženja. Tako danas putuju u Trebinje, na svečanu akademiju koja se organizuje povodom 50 godina dobrovoljnog davanja krvi u Opštini Trebinje, a sva putovanja Kluba organizuju u saradnji sa Opštinom i Turističkom organizacijom.

Ona je na kraju razgovora još jednom izrazila nadu da će Klub doborovoljnih davalaca krvi u skorije vrijeme, u saradnji sa nekom NVO, uspjeti da osigura barem neku malu prostoriju u kojoj bi mogli da organizuju akcije i funkcionišu na pravi način.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code