Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa na Tivatskim solilima

Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa na Tivatskim solilima

1080
1
Podijeli

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa u Tivtu će u četvrtak biti organizovan okrugli sto o zaštiti i unapređenju specijalnog rezervata Tivatska solila, u organizaciji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i u saradnji sa Opštinom Tivat.

Biće prezentovana najnovija istraživanja sa područja Tivatskih solila iz oblasti monitorninga stanja biodiverziteta, zaštite kulturne baštine i regulacije vodotoka i kanala – poručili su organizatori.

Picerija i restoran

Uvodna predavanja održaće ornitolog, Darko Saveljić, član Crnogorskog ekološkog društva, Vuk Iković, rukovodilac za monitornig riba, rakova, kvaliteta vode i zemljišta iz Instituta za biologiju mora, Olivera Marković, Aleksandra Kapetanović iz kotorskog “Expeditio Architects”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana močvarnih staništa i Zeleni tim Opštine Tivat organizuje brojna dešavanja kojima je cilj promovisanje i zaštita posebnog florističko-faunističkog rezervata Tivatska solila, kao i očuvanje vlažnih staništa uopšte, vodeći se ovogodišnjom temom Ramsar sekretarijata “Vlažna staništa za smenjanje rizika i nepogoda”.

–      Posjeta Tivatskim solilima za učenike VIII razreda O.Š. “Drago Milović” iz Tivta biće upriličena u petak, 3. februara u prijepodnevnim časovima. Učenici će imati priliku da se upoznaju sa značajem solila, vrstama flore i faune koje se mogu naći u ovom zaštićenom prirodnom dobru, sa posebnim osvrtom na ornitofaunu, kao i metodama i tehnikama posmatranja ptica i važnosti očuvanja njihovih staništa.

Učenicima iz Tivta će se pridružiti i učenici II razreda osnovnih škola iz Podgorice. Posjeta je organizovana u saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice i O.Š. “Drago Milović”.

Poseban čas joge na ornitološkoj stazi u Solilima najavljen je za subotu, 4. februara, a vodiće ga instruktorka joge, Dragana Mladenović iz Tivta, koja je pozvala sve zaniteresovane da se priključe ovoj akciji i preporučila da učenici budu prikladno obučeni. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika aktivnosti na otvorenom će biti odložene.

Okrugli sto je najavljen za četvrtka, u multimedijalnoj sali Opštine Tivat u 10 časova.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code