Međunarodni festival KotorArt od 30. juna do 14. avgusta

Međunarodni festival KotorArt od 30. juna do 14. avgusta

0
Podijeli

Ovogodišnji 9. Međunarodni festival KotorArt, u kojem će kroz 214 različitih programa – 37 u glavnom i 177 u pratećem dijelu, učestvovati preko 1500 učesnika iz više od 20 zemalja, biće otvoren sjutra veče i trajaće do 14. avgusta.

Ova multiumjetnička mega-manifestacija imaće 4 segmenta: Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Pjaca od filozofa.

Picerija i restoran

Sekretarka za kulturu u Ošptini Kotor, Jelena Vukasović, podsjetila je da je KotorArt za godine trajanja imao podršku Unicefa, Uneskoa, Evropske komisije, kao i pokroviteljstvo predsjednika Crne Gore i da o njegovom renomeu govore stečeni ugled i priznanja.

– Kultura iznad politike – jedina je deviza Opštine Kotor u kulturnoj politici i uvjereni smo, jedini stav koji dolikuje upravi našeg grada. Sjutra počinje novo izdanje međunarodnog festivala Kotor Art koji je, kako mi kažemo, ne ranjen već okrznut neodgovornim odnosom Ministarstva kulture Crne Gore prema manifestaciji od internacionalnog i svakako najvećeg državnog značaja. Ovaj festival je najvrijednija kulturna manifestacija našeg grada čije ime nosi. Kako su izostala sredstva koja je Ministarstvo kulture još jesenas projektovalo na 250.000 eura, Opština Kotor se potrudila da ih dijelom nadomjesti. Tako će izmjenama Programa kulturnih manifestacija za Kotorski festival pozorišta za djecu, koji ove godine slavi četvrt vijeka postojanja, biti izdvojeno 130.000 eura, za Don Brankove dane muzike 117.500 eura, a za Međunarodni festival klapa Perast 20.000 eura – saopštila je Vukasović.

Program festivala

Šesnaesti Međunarodni festival klapa Perast, programom “Priče o moru” tokom juna je već gostovao u Budvi i Tivtu najavljujući veliko finale u Perastu, 30. juna i 1. jula. U Herceg Novom koncert će se održati 8. jula.

Glavni program 25. Kotorskog Festivala pozorišta za djecu biće kvalitetniji, obimniji i internacionalniji nego prethodni, poručio je Petar Pejaković, pozorišni reditelj, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

U periodu od 1. do 12. jula u okviru 25. Kotorskog festivala pozorišta za djecu biće realizovano 67 pratećih programa, dok će se u glavnom programu takmičiti 14 pozorišnih predstava iz Španije, Italije, Grčke, Francuske, Ukrajine, Danske, Škotske, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Pet domaćih predstava nastupiće revijalno, a djeca i mladi će pohađati devet različitih besplatnih radionica. Festival ima preko 1300 učesnika. Novina je uvođenje stručnog žirija za dodjelu šest nagrada, a njega će činiti: Ljubivoje Ršumović, Maja Mrđenović i Milivoje Mišo Obradović. Tradicionalno će se dodjeljivati i nagrada dječijeg žirija koja od ove godine nosi ime Dragana Radulovića.

Prema riječima programskog direktora Don Brankovih dana muzike, pijaniste Ratimira Martinovića, koji je ujedno i koordinator svih programa Festivala, ovogodisnji KotorArt će se odvijati pod sloganom „KotorArt renesansa“.

– Naslućujemo, prizivamo i podstičemo izuzetno kreativan period u razvoju crnogorske kulture, za koji je najbolji sinonim upravo – renesansa – objasnio je Martinović.

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike realizuju se u periodu od 13. jula do 13. avgusta sa deset, umjesto planiranih šesnaest koncerata u glavnom i preko stotinu nastupa i performansa u pratećem programu. Glavni program će okupiti preko stotinu umjetnika iz 14 zemalja i to: Crne Gore, Srbije, Francuske, Jermenije, Italije, Južne Afrike, Poljske, Rusije, Kazahstana, BiH, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Turske.

Zahvaljujući kooperativnosti i razumijevanju umjetnika, muzički segment će biti ostvaren sa deset umjesto planiranih šesnaest programa u glavnom i preko stotinu programa u pratećem programu.

Na temu „Kultura u doba kolere“, Pjaca od filozofa će biti održana 24. jula. Kako je naveo programski direktor Pjace od filozofa (POF), filozof Srećko Horvat, nakon uspješnih sedam godina Pjace od filozofa, tokom kojih su u Kotor doveli vodeće svjetske filozofe poput Giorgia Agambena, Eve Illouz, Giannija Vattima, Antonija Negrija, Renate Salecl,Borisa Budena i mnogih drugih, opstanak tog segmenta je došao u pitanje.

Organizacija Pjace od filozofa, u nedostatku finansijske podrške Ministarstva kulture, bila je primorana da otkaže gostovanje jednog od vodećih autora naučne fantastike, Brucea Sterlinga.
Pokrovitelj ovogodišnjeg izdanja KotorArt je Opština Kotor, dok su generalni sponzori hoteli “Palma” i “Palmon bay”, a glavni sponzori, sada već tradicionalno, Luštica Bay i Coca Cola. Medijski pokrovitelj festivala je RTCG, medijski partner dnevni list “Pobjeda” a medijski prijatelji, pored ostalih i Radio Jadran.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code