MEGA KRUZERI “VENTURA” I “ALBATROS” I ZVANIČNO OTVARAJU NOVU KRUZING SEZONU

MEGA KRUZERI “VENTURA” I “ALBATROS” I ZVANIČNO OTVARAJU NOVU KRUZING SEZONU

363
0
Podijeli

Uplovljavanjem prva dva veća ovogodišnja kruzera, “Ventura” i “Albatros” sjutra ujutru će zvanično u Luci Kotor početi ovogodišnja kruzing sezona. Ona nije ni prekidana, jer su tokom zime i proljeća ispod zidina starog grada redovno uplovljavali mali kruzeri “Athena” i “Artemis” kompanije “Grand Circle Cruise Line” sa Malte.

Ujutru u 8 h megakruzer “Ventura”, dug 289 metara, mase 116 hiljada bruto-tona baciće prvi put sidro u akvatorijumu ispred Kotora. Brod je izgrađen 2008. u Italiji i najveći je kruzer u floti britanske kompanije “P&O Cruises”. Kruzer “Ventura” kojem je kumovala poznata britanska glumica Helen Miren, može ukrcati više od 3.000 putnika, a ove će godine redovno posjećivati UNESCOV grad.
Nešto manji kruzer Albatros, dug 205-metara uploviće sjutra u 10 h u Luku Kotor. On će kao i “Athena”, koji je danas stigao, biti vezan u Luci.
Ranije je iz menadžmenta Luke saopšteno da će ove godine u Kotor uploviti 360 kruzera, 5 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, jer MSC “Armonija” planirala rekonstrukciju, a drugi brod “Costa Voyager” je promijenio najam i područje plovidbe.
Ipak, broj gostiju biće kao lani, kada je Kotor posjetilo 317 hiljada putnika sa kruzera i 6500 sa jahti. Ovdje, naime, očekuju, da će najavljeni veći broj jahti nadomjestiti posjetu, koja je lani bila rekordna.
Zanimljivo je da se ove godine prvi put očekuje i najveći na svijetu ruski jedrenjak ”Sedov”, sa posadom koju čine 230 osoba. Legendarni bark, sa istorijom dugom preko 90 godina oplovio je svijet obilježavajući 1150-godišnjicu rođenja ruske državnosti i značajne datume ruskih geografskih otkrića. Jedan je od 4 školska jedrenjaka kojima raspolaže Ruska mornarica, sa tri jarbola sa po 6 krstova, dug 117,5 m, izgrađen 1921. godine, a u Kotoru ga očekuju u terminu od 20. do 23. juna.
Prvi put u Boku će ove godine uploviti i raskošni kruzer “Queen Elisabeth”, dužine skoro 294 metra, gaza 8 metara. Biće usidren ispred starog Kotora 23. juna.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code