Migel Kansi Mafrtins: Mamula će biti restaurirana u spa rizort i muzej

Migel Kansi Mafrtins: Mamula će biti restaurirana u spa rizort i muzej

16
Podijeli

U toku je čišćenje ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na kojem bi nakon toga trebalo da krene konzervacija i restauracija tvrđave, koja bi bila “pretvorena” u hotelski objekat visoke kategorije sa 5 zvjezdica. Takođe, zakupac, švajcarski Orascom, obavlja aktivne razgovore sa nadležnim institucijama, zaduženim za kulturno-istorijsko nasljeđe, kako bi odredili šta se može raditi.

– Ostvro Mamula sa tvrđavom Lastavica treba konzervirati koliko je to moguće, ali budući da smo u 21. vijeku, takođe, mora se dodati malo savremenog uticaja, kazao je vlasnik arhitektonskog studija MCM dizajn, Portugalac, Migel Kansi Martins, čiju je agenciju angažovao predsjednik Orascoma, Samir Saviris.

Picerija i restoran

Kako je kazao, izazov je balans između  želja zakupca u odnosu na nasljeđe, tj tvrđavu.

“Takođe moram da kažem da su tehnički propisi u današnje vrijeme prilično strogi, jedan hotel mora da ispunjava niz strogih propisa po pitanju, recimo, ventilacije, grijanja, protivpožarnog sistema sa automatskim prskalicama, a sve te stvari traže prostor i ima efekat po postojeći objekat. To je izazov za nas kako da ispunimo sve te tehničke uslove, kako da to što više arhitektonski prikrijemo, da što manje stvari uklonimo. Na kraju, ipak, moramo da napravimo hotel koji ispunjava sve  stroge tehničke kriterijume”, kazao je Kansi Martins.

Sačuvati arhitekturu ostrva što je više moguće, da intervencije budu minimalne,  iskoristiti prostorije koje su nekad služile za smještaj topova i  pretvoriti ih u sobe sa pogledom, iskoristiti sav raspoloživi prostor radi funkcionalnosti budućeg hotela, to je u osnovi ovog projekta, naglašava Migel Kansi:

“Imaćemo nekoliko barova, restorana, sobe, male bazene, spa, i sve to treba da bude integrisano u postojeći prostor bez nekih većih intervencija na objektu”, precizirao je Migel Kansi.

Na ostvru Lastavica biće hotel sa pet zvjezdica, ali takođe i muzej koji će biti otvoren za sve posjetioce, ne samo za goste hotela. To će biti mali muzej koji će predstavljati istoriju ostrva na kojem će istovremeno biti moguće popiti i piće ili naručiti hranu, pojašnjava on:

“I van sezone cijelo ostrvo će biti dostupno svim posjetiocima, a u suštini to će biti spa rizort. Kompleks sa različitim tipovima soba, uopšte – biće iskorišteni postojeći prostori, mada radimo i na izgradnji novih prostora koji će biti prekriveni vegetacijom. Trenutno puno čistimo ostrvo, jer želimo da posjetioci mogu cijelog  da ga  obiđu, da povežemo sve njegove djelove i na kraju i najteži dio – a to je da tehnički sve prikrijemo da sve intervencije imaju minimalni efekat po cijelo ostrvo”, objasnio je Migel Kansi.

Novog dijela praktično neće biti. Dodaće se određene nove funkcionalnosti, biće obavljene modifikacije na zidovima sa laganim strukturama, metalima i drvetom, neke sobe biće prekrivene vegetacijom,  kao kamuflaža za podmornice, jer, kako Kansi pojašnjava, ne bi imalo smisla biti na ovom predivnom ostrvu, a jedine raspoložive sobe da liče na ćelije.

Podsjetićemo, u restauraciju ostrva i tvrđave, predviđeno je ulaganje od 15 miliona eura. Pred kraj 2015. godine, tačnije 29. decembra, Skupština Crne Gore  dala je “zeleno svjetlo” za ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na period od 49 godina. Ugovor su deset mjeseci prije toga potpisali tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i predsjednik Orascom Development Holdinga, Samih Saviris.

Mamula je dijamant

“Kada su me pozvali i kada sam prvi put došao ovdje ja sam se zaljubio u ovo ostrvo i rekao sam sebi da ovdje treba da uradimo nešto stvarno posebno. Jer, kako je i Crna Gora tek odnedavno nezavisna smatrao sam da ne bi bilo fer za cijelu državu da jedno ovakvo blago uništimo. Dakle, to su od samog početka bile moje prve impresije, ako hoćete i moji veliki strahovi, kako da restauriramo cijelo ostrvo, kako da u njega integrišemo sve one stvari o kojima sam već govorio. Imam određeno iskustvo u ovoj oblasti, ali smo ipak svi mi u timu dodatno pročitali puno knjiga i konsultovali se sa brojnim ekspertima kako bismo sve uradili na pravi način”, kazao je on. Upitan kako bi riječju opisao Mamulu, Migel Kansi je kratko kazao:

“Dijamant. To je mali neobrađeni dijamant i stoga moramo da budemo jako pažljivi kada ga budemo obrađivali”, zaključio je on.

16 Komentari

 1. Gospodine, da li vam je iko od ovih što su vam dali Mamulu rekao da je Mamula bila naj strašniji kazamat gdje su ostale duše mnogih rodoljuba. Mozda i nijesu , mozda ne znaju.Ja nemam visoko misljenje o njihovom znanju i senzibilnosti, ali se pitam kakvi ce biti profili ljudi koji ce moci uzivati u tim prostorima.A vi novljani koji ste dozvolili ovo neka vas je stid predaka i potomaka.

  13
  3
 2. A moze li se to ocistiti, malo srediti i napraviti tur. tura koji bi obuhvatala sve nase fortece u jednom danu. Naravno za turiste u jeku sezone???

  6
  3
 3. SAMO PITAM!
  A može li da restaurirate tvrđavu,
  a da vam država da bolju likaciju na kopnu
  za hotel spa kockarnicu kupleraj,šta god ste naumili.
  Ajmoi jednom nekoga nasankati.8

  16
  2
 4. Treba ostabiti da s… novljani,da za 3 dana zatrpaju bunar smecem,da…….ga drze u gorem stanju nego 1942.Ovo je lijep primjer da se proslost koja propada djelimicno ocuva osumrevljavanjem i sto ne rec profitom.”Konzerve”mijenjaju nesto samo ako imaju licnu korist.

  6
  12
 5. Moguće je uskladiti namjenu objekta sa funkcionalnošću i konforom. Rešenje je – Mamula VIP zatvor. Mnogo je onih koji bi platili nemale iznose da zatvorske kazne ne izdržavaju u Spužu, u mračnim, zagušljivim i prenatrpanim prostorijama. Njihovo bogatstvo stečeno uz mukotrpna odricanja, lične sposobnosti i životno iskustvo opravdavaju težnju da puštanje na slobodu čekaju u boljim uslovima nego obične jajare i pilićari, oni koji su se neambiciozno bavili kriminalom da bi preživjeli i prehranili porodicu. Zašto da im novac neproduktivno čami po švajcarskim bankama i of-šor firmama? Omogućimo im da ga ulože u ovu zemlju i ovo more. Da nam skoči BDP, a ne samo PDV!!!

  23
  5
 6. Pa ne najbolje da otvore muzej da bude samo za goste hotela. Pricaju gluposti. Kladim se da ce novljani moci samo muzej tu da razgledaju i da im plate ulaz za tu uslugu.

  16
  6
 7. Dijamamt nego sta. Al tesko da ta namjena nece degradirat to mjesto. Pozitivno je sto taj Martinez ima strahopostovanje prema ostrvu i ja bi bio najsretniji kad bi me razuvjerio. Namjena je problematicna, arhitektonsko resenje mozda i bude prihvatljivo, al to ostrvo bi trebalo bit vise pristupno nego sto ce to bit sa hotelom i to je bezveze jer se javno dobro pretvorolo u privatno za sicu lovu. Al barem ovaj arhitelta zvuci normalno (za razliku od samog investitorakoji se ne libi ni galebove da ubija)

  21
  6

Ostavite komentar

*

code