Migranti drugi put u Crnoj Gori, opet u Centru za azilante

Migranti drugi put u Crnoj Gori, opet u Centru za azilante

1
Podijeli

Azilanti, njih 17 koji su juče na italijankoj ribarici “Erika” uplovili u Luku Zelenika, prema nezvaničnim ali pouzdanim informacijama već su boravili u Crnoj Gori, gdje su potraživali i azil, zbog čega je teorija o njihovom švercu u našu zemlju nelogična.

Iako je brodica “Erika” već evidentirana kao plovilo koje je korišćeno za određene ilegalne aktivnosti, na njemu su juče bili ribarska oprema i ulov, a i poziv za pomoć stigao je sa nje. Ostaje nejasno, a istraga bi trebalo i da pokaže, da li je italijanska posada migrante pokušala ilegalno da uvede u Italiju.

Picerija i restoran

Crnogorska policija intezivno istražuje odakle su azilanti započeli plovidbu i na koji način su dospjeli na italijansku ribaricu. Kako su novinarima izjavili nekih od njih, Siriju su napustili prije pola godine, preko Turske došli u Crnu Goru, odakle su se zaputili prema Italiji, ali je gumeno plovilo na kojem su bili potonulo, pa su im u pomoć pritekli italijanski ribari. Hrvatska policija demantovala je njihove izjave da su se prema Italiji zaputili iz Splita.

Prve medicinske preglede nakon iskrcavanja obavili su ljekari Doma zdravlja Herceg Novi. Dr Ana Džakula kazala je za Radio Jadran da su azilanti na prvi pogled djelovali uplašeno, bili su potpuno mokri i promrzli, a žene su čak i plakale.

– Rekli su da su nekoliko sati proveli u vodi plivajući. Zdravstveno, s obzirom u kakvom su stanju bili i šta su sve prošli, generalno i nisu bili toliko loše. Troje od njih ima upalu pluća, a ostali su bili zdravi. Naš zadatak je bio da utvrdimo da li je neko životno ugrožen i da li je trebalo da budu smjesti u karantin, odnosno  da li imaju neku od zaraznih bolesti, tipa žutica, boginje i slično – kazala je dr Džakula.

Nakon medicinskih pregleda, predsavnici UNHCR-a kombijem su ih sproveli u Upravu za zbrinjavanje izbjeglica, odosno u Centar za potraživanje azila u Podgorici, potvrdili su Radiju Jadran u ovoj organizaciji Ujedinjenih nacija. Oni su pohvalili odličnu saradnju sa Graničnom policijom, Opštinom Herceg Novi i OO Crveni krst, koji su za azilante obezbjedili hranu, suvu odjeću i obuću i ćebad.

Od 17 azilanata njih 11 je iz Sirije,  po dva su iz Maroka i Jemena i po jedan iz Avganistana i Pakistana. Među njima je i troje djece.

1 komentar

  1. Ovo je vec cetvrti clanak na sajtu u vezi tih migranata, a dotle nigdje ni jednog slova povodom novog tendera spremnog za razlvacenje preostale imovine Jadranskog Brodogradilista Bijela.

    10
    2

Ostavite komentar

*

code