Milivoj Dukić na regati “48 Trofeo S.A.R. Princesa Sofía IBEROSTAR” u Španiji

Milivoj Dukić na regati “48 Trofeo S.A.R. Princesa Sofía IBEROSTAR” u Španiji

1340
1
Podijeli

Crnogorski olimpijac, jedriličar Milivoj Dukić iz Herceg Novog od 2. marta boravi u Španiji, na ostrvu Palma de Majorka, na pripremama za regatu “48 Trofeo S.A.R. Princesa Sofía IBEROSTAR”, koja će se jedriti od 24. marta do 1. aprila u akvatorijumu Zaliva Palmi, na južnom dijelu Majorke.

Direktor jedriličarskog kluba “Jugole Grakalić”, Predrag Vukčević kazao je za Radio Jadran da je Dukić u Španiju otišao početkom marta kako bi pripreme odradio sa par evropskih timova.

Picerija i restoran

– Pripreme smo planirali tamo jer na svakom treningu učestvuje oko 30-ak brodova, tako da je to jedan dobar trening. Može lijepo da se sparinguje, napreduje, da se radi i analizira, znači odlični su uslovi i dobra je klima. Trenutno su vjetrovi na kojima najviše radi, to su ti takozvani termički vjetrovi, lagani, na kojima insistiramo da napreduje – kazao je Vukčević.

Dukić je redovan učesnik ove velike regate i postiže solidne rezultate. Prošle godine zauzeo je 14. mjesto, pretprošle je takođe bio plasiran u prvih 15 jedriličara, a ove godine, kako je kazao Vukčević, uspjeh će biti plasman u prvih 10, posebno ako se u obzir uzme brojnost jedriličara.

Regata na Majorci okupiće oko 634 plovila i 842 jedriličara iz 53 zemlje, koji će se takmičiti u različitim olimpijskim klasama, u skladu sa brojem utvrđenih prijava, koje se završavaju u nedjelju, 26. marta.

– To je jedan od najvećih regata u Evropi. Izuzetno je jaka i učestvuju najjači jedriličari. Nekada je to bila regata svjetskog kupa, sada se jedri po novom modelu, ali je ostao kvalitet jedrenja. Sada je Evro sab kup, ali dolaze jedriličari iz cijelog svijeta – objašnjava Vukčević.

Jedriće se po regatnim poravilima RRS, nekadašnjim ISSAF kojii su revidirani na posljednjoj Skupštini svjetske jedriličarske federacije i važe od 2017. do 2020.

Sve troškove Dukićevog boravka na Majorci, kao i putovanja pokrio je jedino njegov matični klub “Jugole Grakalić”, jer naš olimpijac od novembra nema niti jednog sponzora, a i konkursi za sredstva sportskim društvima još uvjek nisu okončani. Vukčević je naglasio da je klub u jako teškoj situaciji, ali opet iznalazi načina da Dukića pošalje na što više takmičenja.

Milivoj Dukić na regati u Majorci prvo jedrenje ima zakazano za ponedjeljak, 27. mart.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code