Milo Đukanović: Nejedinstvo u hercegnovskom DPS-u rezultiralo neuspjehom na izborima

Milo Đukanović: Nejedinstvo u hercegnovskom DPS-u rezultiralo neuspjehom na izborima

70
Podijeli

Iz opozicionog statusa u Herceg Novom DPS treba da nauči lekciju, jer nejedinstvo lokalnog DPS-a na majskim izborima koštalo je neuspjeha, ustvrdio je na VIII Opštinskoj izbornoj konferenciji Demokratske partije socijalista Herceg Novog, njen predsjenik, Milo Đukanović. On je kazao i da DPS u Herceg Novom ne treba da slijedi rezon crnogorske opozicije “da su drugi krivi za naš neuspjeh”.

– Kada govorimo o Herceg Novom, vrijeme je da uložimo i dodatni napor da novske potencijale pridružimo crnogorsmkim potencijalima na putu daljeg razvoja naše zajedničke državne kuće. Pokušali smo to i na prethodnim izborima i na nekoliko izbornih ciklusa i dobijali uvijek istu lekciju. A to je koliko je skupo i nepovoljno kada propustite šansu koju ste imali. Mi smo 2000. otišli u opoziciju i od tada traju naši pokušaji da dobijemo novu šansu. Još uvijek je nijesmo dobili, ali kao pobjednici nikada ne posustajemo, vršeći vlast u većini lokalnih zajednica. Pokušaćemo da u jednoj regularnoj izbornoj utakmici dođemo do druge šanse, koju ćemo nakon toga mnogo više cijeniti nego onu koju smo olako ispustili 2000 godine – naglasio je Đukanović.

Picerija i restoran

Prema njegovim riječima uz novu šansu mnogo je važno da DPS nauči još jednu lekciju na koju opominju posljednji izbori u Herceg Novomm, jer “kada je neko u opoziciji može rezonovati i ponašati se na različite načine”:

– Sugerišem da ne slijedimo ono što je iskustvo crnogorske opozicije na državnom nivou. Dakle, da ne slijedimo rezon da se urotilo sve protiv nas, da optužujemo one koji su pobjednici, da ne priznajemo rezultate demokratske volje građana, jer to ne vodi ničemu. To ne vodi nikuda, tj. to vodi u pretvaranje političkih partija u politički korov. Jer tako danas izgleda opozicija na političkoj sceni Crne Gore. Umjesto toga sugerišem da pažljivo analiziramo razloge koji su na našoj strani, u našoj odgovornosti i da pokušamo da otklonimo probleme koji su nastali – naglasio je lider DPS-a.

On je dodao da je sve manje prostora za onaj argument o objektivnoj odgovornosti u onome što se dogodilo u Herceg Novom nakon raspada YU, o promjeni strukture, dominaciji doseljenika, smanjenju učešća domaćeg stanovništva, jer prošlo je u međuvremenu 25 godina.

– U lepezi problema treba identifikovati osnovni, pored izvedenih. U Herceg Novom on se manifestovao na posljednjim izborima i ishodovao je rezultat ispod naših očekivanja. U DPS HN na posljendjim izborima nijesmo bili u istoj koloni. Možemo razgovarati o ciljevima, ali moramo biti sigurni da smo svi u istoj koloni da bismo te ciljeve ostvarili – ustvrdio je Đukanović.

Lider DPS-a nije propustio da podsjeti na uspjehe te partije u proteklih četvrt vijeka, koji su, kako je kazao, Crnu Goru doveli na zavidan nivo ekonomskog i demokratskog razvoja,

– Uspjeli smo da sačuvamo mir i CG kao multietničku zajednicu ispravimo istorijsku nepravdu – vratimo ono što nam je nasilno oduzeto početkom 20. vijeka – vratimo svoju državnu kuću. Uspjeli smo da napravimo strateški, istorijski zaokret Crne Gore i crnogorskog društva prema sistemu evropskih vrijednosti i Crnu Goru uvedemo u jednu prestižnu zajednicu koju dominantno čine evropske vrijednosti – NATO savez. Nakon toga uspjeli smo da odolimo i možda najtežem međunarodnom pritisku sa kojim se savremena Crna Gora suočila 16.10.2016. i da i u sukobu sa takvim neprincipijelnim pritiscima i očekivanjima, pokažemo odlučnost i promišljenost da zaštitimo svoj izbor i slijedimo svoje pravo i svoje nacionalne interese – kazao je Đukanović.

Ne treba bezglavo juriti ka EU

Više ne možemo skliznuti na tradicionalna balkanska bespuća, ali danas polažemo ispit ubrzanog demokratskog i ekonomskog razvoja, jer svaki građanin Crne Gore očekluje da mu nove okolnosti obezbijede kvalitetniji život, a taj proces sa sve komlikovanijim izazovima na političkom terenu predvodi DPS, kazao je Đukanović podsjećajući na ključnu odgovornost na rješavanju najvažnijeg ekonosmko socijalnog problema – nedovoljne zaposlenosti:

– Nastavićemo sa naporima da kroz pregovarački proces sa EU CG kontinuirano usaglašavamo sa pravilima koja će nam obezbijediti evropski kvalitet života. Naš impretaiv nije da jurimo bezglavo ka EU i kada ćemo postati formalno članica EU. Za nas je mnogo važnije od toga da se unutar naše kuće kontinuirano razvijamo u skladu sa evropskim pravilima, da ovdje svakog dana svako sve više osjeća evropski dah i evropski kvalitet života, a kada ćemo doći do članstva u EU – onda kada i jedni i drugi budemo dovoljno željeli da EU nastavi sa proširenjem, a mi u Crnoj Gori da postanemo i formalno članica. Mislim da je jako važno da DPS sa koalicionim partnerima nastavi da vodi CG putevima kojima je vodi i vodila i kojima je dovela do veoma vrijednih uspjeha u novijoj istoriji – istakao je Đukanović.

Petar Ivanović: Nečuvena politička čistka u Novom

U otvorenom dijelu konferencije članstvo su pozdarvili predstavnici koalicionih partnera DPS-a, kao i koordinator OO DPS Herceg Novi, prof dr Petar Ivanović, koji se osvrnuo na propalo partnerstvo DPS-a sa Izborom u Herceg Novom, kao i “političku čistku” aktuelne vlasti:

– Kada je DPS trebalo da preuzme izvršnu vlast Izbor je raskinuo koaliciju. No na onim pozicijama na kojima su se nalazili kadrovi DPS napravljen je značajan pomak – postignut je najbolji uspjeh u poslovanju Gradske luke tokom posljednjih 15 godina, JUK HF je pokrenuo brojne kulturne aktivnosti, a gradska Galerija postala je prepoznatljiva ne samo među Novljanima nego i šire. DPS je pokazao da ima kadrovski potencijal da vodi grad, da ima jasnu viziju i programe koji mogu ubrzati razvoj Herceg Noovg. Zato je neshvatljivo da trenutna lokalna vlast vodi političku čistku koja je nezabilježena u Crnoj Gori i na rukovodeća mjesta dovodi ljude bez referenci, stručnosti, znanja i vještina. To nije demokratija, a još manje depolitizacija. To je obmana svih građana Herceg Noovg. Takođe istina je da postoje evidentni problemi koji su posljedica tranzicije i koji su pogodili jedan dio građana HN – kao što su stečaj u Brodogradilištu Bijela, privatizacija HTP Boke ili Bolnice Meljine. Međutim, isto je tako istina i da se u Herceg Novom realizuje jedan od najvećih investicionih projekata u Crnoj Gori – Porto Novi, da je rekonstruisan hotel Park, da je riješeno vodosnabdijevanje iz Regionalnog Vodovoda te da konzorcijum Damen iz Holandije i Adriatic Marinas iz Tivta do kraja godine preuzimaju JBB – kazao je Ivanović.

On je dodao da će ostati misterija kako jedna sredina poput Herceg Novog , pripisuje DPS-u i Vladi CG probleme tranzicije koje su imanentne u svim zemljama koje prolaze kroz ovaj bolan period.

– Na lokalnom nivou, suočavate se sa brojnim problemima koji su isključivo lokalne priorde, a koje su generisale razne lokalne vlasti tokom posljednjih 17 god. Ako DPS nije bio na vlasti u tom periodu, onda je logično da nije mogao uticati i na njihovo pojavljivanje. Zaboravilo se da DPS nije ugovarao poslove oko kolektora, niti je bio na čelu preduzeća zaduženog za realizaciju ovog projekta. DPS nije gradio lokalne saobraćajnice kroz HN koje su postale usko grlo razvoja grada, još manje je bio u prilici da konkuriše za evropske fondove ispred Opštine HN. DPS ne smije biti opravdanje za neuspjehe drugih, ali neuspjesi drugih moraju biti izazov za nas. Ne samo da osvojimo vlast u HN već i da pokažemo kako treba voditi ovaj prelijepi grad – ustvrdio je Ivanović. On vjeruje i da će novi članovi IO i OO DPS-a biti posvećeni radu, stvaranju i zalaganju za građane, kako bi HN što prije postao dio nacionalnih prioriteta.

Adrijan Vuksanović iz HGI-ja je kazao da manjine u CG zajedno sa DPS-om su pokazuju komplementarnost u očuvanju svojih identitetskih vrijednosti, a istovremeno u izražavanju lojalnosti i ljubavi prema zemlji u kojoj žive.
Predsjednica OO SD Herceg Novi, Tatjana Fanfani, je ustvrdila da je DPS svojim radom i djelovanjem u Herceg Novom pokazala i dokazala da je najjača partija, te da će izabrati predsjedništvo dostojno te partije.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović se nada da će novi OO HN, uspjeti da trgne Herceg Novi iz letargije u koju je već godinama zapao.

– Doveden je na najniži mogući nivo, i nadam se da ćete uspješno pokrenuti sve resurse DPS, ne samo u HN već i da dobijete pomoć i iz drugih gradova. Garantujem da će Nikšić svakako pomoći da na sljedećim izborima osvojite vlast -poručio je Grbović.
VIII opštinska izborna konferencija DPS Herceg Novi je počela minutom ćutanja za tragično preminulog člana OO DPS Herceg Novi, Slavka Bakovića, a onda izborom radnog predsjendištva od 5 članova (Maja Bakrač, Slavko Vavić, Gordana Rajević, Vlado Kosić i Slobodan Radović Krušo).

Konferenciji su prisustvovali Maja Ćatović, Daliborka Pejović, Zorica Kovačević, Ivan Mitrović, Željko Aprcović, Ivica Kalezić. Drugi dio konferencije bio je zatvoren za medije, bira se novi saziv Opštinskog odbora DPS Herceg Novog sa gotovo duplo manje članova nego prethodni. Nakon konstituisanja biće predložen jedan ili više kandidata za novog predsjendika novskog DPS-a. Prije izbora saglansost treba da stigne od Predsjedništva partije.

70 Komentari

 1. Novi je još tvoj,ali treba oštro,a ne lule mile.Lično propitaj znanje,nikome ne vjeruj osmjehu,jer nije ništa smiješno.Sve na saslušanje i ličnu procjenu namjera ,hitno.DPS nema konkurencije.

  17
  27
 2. Nejedinstvo je samo kada sef to kaze.
  Pre i posle dok su pljustale varnice izmedju radmanovog i krusovog krila vladao je potpun sklad.
  Po izrazima vasih lica izgleda da vas je sef ubedio da je napolju suncano vreme,jer po osmjesima prisutnih da se primjetiti da ste i to konsezusom prihvatila.
  Ja mu ipak jedino verujem da godine pocinju januarom
  jer celu privredu je zamrznuo i dao skaljarcima i kavacanima da je podgrevaju po potrebi!

  21
  7
 3. A vidi osmeha u publici 😎
  Kad će jednog dana prestati sve ovo nametanje i manipulacijama svih nas? Daj manite nas vise sa krušima,radmanima,micom,demokratima,srbima i ko sve ne!
  Pustite nad da živimo mi smo sami sebi dovoljni,neću da mi neko kroji kapu kad sam već umijem…

  34
  2
 4. Delegat da nisi ti slucajno onaj njegov pulen sto ti svesku nadjose dje je zaboravi a u njoj si vodio spijunsku evidenciju ko sa kim sjedi dje i sta pricaju pa posto ni to ne znate uradit kako treba bolje da se ti i a radman pokupite za pg tamo vam je bolje mozda ce te gore bolje odradit posao dok opet svesku ne izgubis

  29
  21
 5. Neka ove tračare kažu koja to druga partija ne uzima svoje poslušnike, zato ovakvi komentari pune mržnje prema svakom ko ne misli kao oni. Vidi se ovom gradu kakav je i kako napreduje , od izgradnje puta prema Trebaju ,naplatne rampe ,ovakve sportske dvorane i td… Tada nije bio DPS, vidimo sadašnju postavu šta su unaprijed ili ovaj grad, sem što su zaposlili sve za glas pa bez struke i prakse. Samo do kad ?Ne glasam ni za koga i ne podržavam ni jednu sadašnju partiju,jer nemaju program sem da mrze ko je došao odakle. Moj Herceg Novi je i niko mi ne smeta ko je odakle ako je dobro namjera.

  20
  21
 6. Vi se gospodo DPS-ovci nalazite u trdesetogodisnjoj dubokoj komi u koju ste nažalost uvukli i veliki broj građana.Za početak da bar progledate, kao terapiju 3 puta gledajte(slušajte) Ivana Pernara 8 dana.Možda će vam pomoći.Sretno!

  39
  26
  • Zamislite samo koliku je društvo doživilo moralnu ,duhovnu , obrazovnu krizu kad su ovakvi profili sa slike po nekakvim nazovi funkcijama u gradu i po tim MZ … Koliko krize identiteta na jednoj gomili … Kakav skup 😀

   22
   6
 7. Cime se hvalite pa prisjetite se nasto su licile sjednice Skupstina pola vremena potrosi Radman u prepucavanju sa Obradom a pogledajte sada ,nivo, uvazavanje bez svadje i zajednickim dogovorom. DPS nazalost to nema i nema takve potencijale kod njih nema nista dzabe.

  24
  46
 8. Dosla su vremena kada posten, pametan i sa zeljom da doprinese napretku sredine, drustva ne moze nista da uradi. Prvi koji su se uvalili u stranke su bili neznalice, poltroni najgori soj i dan danas ti jadnici su na istom mjestu. Ponekad osvjezavaju redove sa poltronima i poslusnicima, a boje se postenih i svih koji misle svojom glavom. Takva je i vlast i opozicija. Pa i za vrijeme komunizma bi partiski sekretari dolazili u skole srednje i fakultete i pitali samo najbolje djake oce li da se uclane. Bilo je nekog kriterijuma. Da kojim slucajem danas krenu po skolama knjlizice bi dobila djeca rodjaka kumova… Kad vidim sastav ove konferencije dobijem nagon za povracanje. Nista nisu bolje ni druge stranke. Kratko receno bolje nam ne moze biti bez potpuno novih ljudi!

  50
  6
 9. Ako vam je a radman dobar vodite ga kuci vi koji ga hvalite ima nas kojima je jad zadao pa neka ga vode gore u pg njima ce valjat nego nece ga ni oni takvi kao on nam ne trebaju u Herceg Novi a sto se tice politike taj ne zna ni pertle zavezat bez pg-a on ne zna bez komandne palice sta ce nam bilo ko kome diktiraju sta da radi neka se vuce u pg da ga ne gledamo i ovi sto ga hvale zajedno sa njim gore ce vam bit bolje pustite nas da zivimo normalno bez vas i vasih odijela lakovanih cipela i sluzbenih automobila samo guzvu pravite u ovaj najljepsi grad na svijetu koji ste upropastili sa svojom glupom plitikom pogasiste sve velike firme ostade narod na ulicu dje su nekad hoteli bili sad su ledine i parkinzi sramota i ko iz Novog da glasa za vas i vaseg a radmana pakujte se pa lagano u pg svi vi posteni gore u dps drpes

  42
  43
 10. Pricate o losoj traziciji a Brodogradiliste u bijeloj je srusio VAS kadar , vi ste ga unistili jer vam je tako mank naredio i sad mu poklanjate lokaciju. Pogledajte Hrvatska brodogradilista , ne mogu da stignu koliko imaju posla i prihoa sto se tu niste ugledali na njih ?
  Bolnica Meljine , jel opstina ili VASA vlada prodala Knezevicu ? Bila je renomirana bolnica u kojoj su dolazili najbolji strucnjaci a sad se tamo ide samo ako zelis da umres.
  Pogledajte sto ste od rasvijete napravili ?
  Evo imali ste dvije godine da zavrsite kolektor niste ni to.
  A da ne pricamo koliko ste i na ove izbore naroda ucijenili da glasa za VAS samo da bi dobili posao.
  Cak ste i AZMONT koji je privatna firma prisvojili pa narodu obecavali da ce se tu zaposliti , na kraju krajeva one koji su glasali tu ste ih i zaposlili sa porukom da ubuduce MORAJU glasati za VAS.

  62
  9
 11. Osnovni problem svi znamo,pravi DPS članovi ne smiju da pisnu.Samo jaka ličnost koja se ne kezi čovjeku u facu i koja ne gleda u zemlju dok priča s njim može da vrati povjerenje i pridobije mnoge.Narod je izmučen,bahatost starih i neznanje mladih je prevršilo svaku mjeru.Pola je polupismeni,a zjeva kad pomisli na hiljadu…..

  50
  2
 12. Rekoste li danas Milu da ste rasvjetu pojedinih ulica u 21 vjeku radili selektivno i po zaslugama u DPS-u. Od Azzuro(salon keramike iza Cvjetnog Centra) do kuće jednog zaslužnog DPS aktiviste. Ostatak ulice je ostavljen bez rasvjete, jer glasovi mještana nisu bili 100% sigurni. E to je politika Made in Kruševice, pa kako Milo na takav način da DPS pobjedi u gradu pod Orijen planinom?

  60
  10
   • Sa Radmanom bi se u DPS vratila većina uglednih novljana, iskrenih depesovaca koje su aktualna postava iscerali svojim primitivizmom i glađu za vlašću. Sve skorojevici koji još nos rukavom brišu, eto zato je DPS pao na 5000!

    37
    14
     • M. Lazović, M. Matijašević, Lj.Kujačić, V.Vlaovic, dr M.Maric, dr DJ.Marić, dr M. Delić, J.Kršanac-Kovačević, L.Vidović, T. Jančić i mnogi mnogi drugi ugledni i cijenjeni…

      18
      12
    • E moji dobri, dr Đuro Marić je jedini koji može DPS rehabilitovati, Radman je njegova škola. Dr Marić predsjednik DPSa, Radman sef odbornika i DPS ide naprijed i dolazi na vlast. Sve ostalo pišite propalo

     25
     18
 13. Imali ste Radmana vrsnog strucnjaka i personu..
  Duska- Krusa, vuzionara i harizmu /u vlasti/..
  Obojicu je spletkam “maknuo” Slobo – Kruso..
  Voz je prosao, momci….

  61
  41
 14. Današnji DPS HN radi copy paste onoga što je radio SNP HN od 2012-2014g. Krušo je oko sebe okupio 20tak ljudi i njih rotira. Evo vam slike broj 2, sve Slobu odani. Tako je i Obrad radio, napravio OO od 120 ljudi, mašineriju da bi slomio Dejana, a slomio je sebe i SNP. Milo je digao ruke od DPS HN, pročitajte između redova. Ovaj DPS, na sledećim izborima uzima 4.600 plafon. Kao kad je Bošnjak bio.

  44
  25
 15. Milo bi morao biti veća britva no što je u Novom, jer ođe nema demokratije, samo treba oštro djelovati. DPS mora potpuno promijenit strategiju,a prvo se svrstati u jednu kolonu. To je MIlo dobro rekao.

  34
  22
 16. Za sve sto ste unistili krivite tranziciju.Nije tranzicija vec vasa vlada i vas kadar,a to se najbolje vidi na slucaju Brodogradilista.Kako tranzicija nije unistila Viktor Lenac nego rade punim kapacitetom.I ovo sto osvojite u HN je zahvaljujuci ovoj opoziciji koja je losa .

  48
  10
 17. Tek kada “struju” Andrija Radmana stavite u prvi plan DPS ce bit uspješan u HN. Do tada postovani Milo nema srece. Neko te ovdje ZESTOKO laze. Ovoj ekipi gradjami HN ne vjeruju.
  Izvini na iskrenosti.

  60
  31
 18. A moj gospodaru, izgubilo ti je izbore Brodogradiliste, Prvoborac, HTP Boka i ostali ugaseni giganti. Sve ste zatvorili a otvorili par hotelcica koji rade par mjeseci godisnje. Danas u CG sijalicu ne mozemo da proizvedemo. To je to moj gospodaru. Bivsa radnicka klasa te ne glasa a i kako ce kad je sa par hiljada maraka plate kad si dosao na vlast spala na prosjacki stap.Tuga

  110
  12
 19. “Kada govorimo o Herceg Novom, vrijeme je da uložimo i dodatni napor da novske potencijale pridružimo crnogorsmkim potencijalima na putu daljeg razvoja naše zajedničke državne kuće.”

  Bravo, upravo si javno iskazao da je HN gurnut u zapećak…

  61
  6
 20. Nejedinstvo je vjerovatno poatojalo ali nije uzrok loaeg izbornog rezultata.
  Jedino je kvalitet izborne liste napravio los rwzultat. Na toj listi nijeau imali niti jednu licnost koja je mogla biti peihvacena od gradjana sa povjerenjem da moze uci u borbu sa nagomilanim problemima i da moze angazovati sposobne saradnike i sto je najvaznije skloniti sve paryiske cinovnike sa gradskih funkcija i iz jav. Preduzeca, bez toga nema napredka, jer je tu glavni problem nestrucnost i sumnjivi moral.
  Izbori ce brzo evo jedan prwdlog nek angazuju dtuge ljude kohi vrijwde vrijeme je da se s njima krene a ove potrosene
  U politicku penziju…

  33
  12
 21. Treba ovaj Milo češće da dođe u Novi oko podna, jer su danas trotoari bili čisti za pješake i nije bilo “sjede” glave i njegovog srebrnog tenka da se parkira na trotoar. Trebao bi Boro Lučić da uzme dimenzije srebrnog tenka tako da na Igalo ne pogriješi tokom rekonstrukcije trotoara.

  67
  10
 22. Uz podjelu i katastrofalnog koalicionog partnera, izgubili su i zbog osobina koje su krasile i njihove prethodnike iz SNP i kombi-stranaka: nestručnost, neiskustvo, osionost, nulta tolerancija za one koji ne podmazuju, zapošljavanje koje bode oči. Pa, kad su već isti, narod se opredjelio za ,,srpskije”.

  39
  8
 23. Predsjednik partije Milo Djukanovic jasno je dao do znanja da je na strani Sloba Krusa. Jasno i direktno mu je dao podrsku , sto se meni licno dopada. Moze se ici u jednoj koloni ili nikako ako ce ko da se bavi politikom

  23
  63
 24. Je li izdat fiskalni račun za najam sale za današnji skup ili kao i obično DPS ne plaća nikom ništa, samo uzima, jbg. stvar navike!!!

  68
  15
 25. Da je Djuro Maric imao podrsku predsednistva DPS iz Pg, on bi vodio partiju u HN, to je jedina istina.Na proslim izborima, nosilac liste je bio Pero Porobic, pa ni on ovom gradu ne odgovara. Da se pojavi neko iz Rozaja , mozda bi taj donio pobjedu DPS u HN. Ovo je narod koji ne prasta uspjeh svojih sugradjana, Srecno !

  56
  24
 26. Ko je promijenio nosioca liste 20 dana pred izbore! Dje su bivsi poslanici u kampanji…Stanko Djuro…Milan. Sladjana…Bosnjak…potroseni i pasivizirani. E sada neke grupe su bile pri kazanu a vecina dalekovo cupa. Cup se slomio cim se neko oslonio na Duska Krusa. Sada ga je tesko sastaviti. Ovacekipa iako se trudi preko 5000 ne moze.

  48
  6
 27. Opet su izabrani poslušnici i budite sigurni da ste sami sebe doveli do kraha. No i ovog puta Milo i Podgorička DPS centrala je pokazala da ih Herceg-Novi ne zanima. Bolje bi živjeli kada bi se pripojili Republici Srpskoj ili Hrvatskoj.

  48
  11
 28. Neuspjeh na izborima DPS-a je rezultat stranačke borbe(frakcija ) između dva kandidata za predsjednika Opštine: Sloba Kruša i Dr. Đura Marića. Nažalost, pobjedila je struja Slobodana Radovića Kruša uz obrazloženje da je njegov doprinos kao intelektualca i profesora za Partiju puno značajnija. Od tada se rejting DPS_a u H-novom srozava i građani ovaj potez vrha partije na izborima kažnjavaju.

  139
  28

Ostavite komentar

*

code