MILOŠEVIĆ: “AKO IMA POTREBE, ZADRŽAĆEMO VISOKOŠKOLCE“

MILOŠEVIĆ: “AKO IMA POTREBE, ZADRŽAĆEMO VISOKOŠKOLCE“

113
0
Podijeli

opstina hn2Više od četiri hiljade visokoškolaca 15. oktobra je završilo devetomjesečno stručno osposobljavanje u državnim organima i institucijama Crne Gore čime su, uz sticanje praktičnih vještina i znanja za samostalan rad u svojoj struci, stekli i uslov za polaganje stručnog ispita.
U okviru ovog programa, u Herceg Novom je obuku obavilo 140 visokoškolaca, od kojih je 5 bilo zaposleno u opštinskoj administraciji. Kako je našem radiju kazao glavni administrator u opštini, Tomica Milošević, jutros su potpisana uvjerenja o obavljenom stručnom osposobljavanju. Visokoškolcima sada slijedi polaganje stručnog ispita koje bi u narednih mjesec trebalo da organizuju Vlada Crne Gore i Uprava za kadrove.
“S obzirom da su usvojeni novi pravilnici, mi ćemo do tada nastojati da procijenimo da li i gdje postoji prostor za njihovim stalnim ili novim privremenim zapošljavanjem. Ne znamo još da li će im radni odnos biti produžen, ali ćemo svakako voditi računa, da tamo gdje su radili, ukoliko postoji potreba, tu i ostanu – ističe Milošević.
Njihov ostanak u opštinskoj administraciji umnogome će zavisiti i od odluke Ministarstva finasija i Zajednice opština Crne Gore, prema kojoj je na nivou svake lokalne samouprave neophodno smanjiti zaposlene u administraciji. Ova odluka važi od 31. maja.
“Ta će odluka vjerovatno uticati na radno-pravni status visokoškolaca, s tim što prethodno moramo dobro sagledati da li ima potrebe za njihovim daljim angažovanjem, i prema tome ćemo i djelovati”.
Obuku u opštinskoj administraciji obavilo je 6 visokoškolaca Andrijana Kovačević, Aleksandra Pejović, Ana Badnjar, Davorka Kovačević i Igor Vujinović. Bili su zaposleni na poslovima lokalnih javnih prihoda, u Sekretarijatu za finasije, Stambeno komunalnom, kao i u Sektoru za prostorno planiranje.
Ostali viskoškolci proteklih 9 mjeseci su se osposobljavali u prosvjeti, turizmu, finansijama, politici, zdravstvu, sportskim organizacijama. Korisnici Programa primali su, tokom stručnog osposobljavanja, naknadu u iznosu od 50% prosječne zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu. Za potrebe realizacije ovog programa Vlada je u 2013. godine obezbijedila oko 10 miliona eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code