Miloš Pejović: Gluma je umjetnost u kojoj postoji ogromna doza zanata i...

Miloš Pejović: Gluma je umjetnost u kojoj postoji ogromna doza zanata i umješnosti

10
Podijeli

Mladi nagrađivani crnogorski glumac, Novljanin, Miloš Pejović, ime je koje je potpisano na brojnim predstavama u produkciji nekoliko pozorišta iz naše zemlje, ili kao akter više igranih filmova i serija, s regionalnom afirmacijom, poput Karadžićeve „Budve na pjenu od mora“, ili Sošićeve “Božićni ustanak” … Za Radio Jadran priča o sebi i svojoj profesiji, plati, pozorištu, početku karijere.

Iako za život zarađuje od glume i pozorišta, Pejović oktriva da ne voli da se deklariše kao umjetnik, jer smatra da umjentik iza sebe mora da ima konkretno umjetničko djelo.

Picerija i restoran

– Mnogo lako se mi latimo tog termina „umjetnik“, a ne razmišljamo o tome šta to zapravo znači. Gluma jeste moj poziv, ali umjetnik se postaje kada se sa dovoljnim umijećem nešto konkretno stvori. Pošto sam pragmatičan, doživljavam umjetnost na tradicionalan način – objašnjava on.

Gluma je umjetnost u kojoj postoji ogromna doza zanata i umješnosti, a potrebno je i mnogo rada, koji uz talenat daje dobre rezultate. Za Miloša Pejovića rad je ono što dijeli sve talentovane umjentike na dobre i loše.

Glumac bez plate, radnog staža, socijalnog…

Mladi Miloš Pejović je trenutno nezaposlen, odnosno nije angažovan za stalno. Bez fiksne je plate, ali očekuje poziv o kojem ne želi da priča, „da ne izmaleriše“.

– Ponekad mi dođe da prestanaem da se bavim ovim poslom i da nađem nešto drugo, ali uvijek me razuvijeri kad počnem da pričam o životu… ma praktično o bilo čemu, nekako sve ima paralelu sa glumom, sa scenom i pozorištem i shvatim da sam „navučen“ i zaljubljen u taj svoj posao – priča dalje Pejović.

Da je na dobrom putu govore brojne nagrade, uloge u predstavama, serijama i filmovima, a vjetar u leđa svakako su pozitivne kritike i pohvale prijatelja. Ali, kada glumac nije angažovan to je put propadanja, smatra Miloš, jer gluma traži kontinuitet:

– Kada napravim pauzu, treba mi dosta vremena da se uhodam i ponovo aktiviram taj način razmišljanja. Ali, kad sam u gužvi, kad idem iz uloge u ulogu, svaku sljedeću mnogo bolje odigram. Kod nas je dosta nezgodno baviti se ovim poslom, jer često se dešava da posla nema, nemamo veliku produkciju. Kao država nismo bogati, pa se za kulturu i ne odvaja previše novca – objašnjava ono što svi stvaraoci u Crnoj Gori vrlo dobro znaju.

Za platu ne radi, već za honorare, kao i većina glumaca u Crnoj Gori. Kaže da bi tako radio cijeli život, ako bi honorari bili uredni, kao i plate. Nema radni staž, nema socijalno osiguranje, ali ne žali se.

– Ne žalim se, niti volim da se žalim, ni kad je dobro, niti kad je loše, jer uvijek je dobro, šta god da se dešava. Nekako se uvijek snađem, zaradim. Ne bavim se ničim drugim, pa opet uspijevam da sebe izdržavam. Čak sebi uplaćujem i privatno osiguranje. Iako nemam tu fiksnu platu, opet mi je standard dobar. Mada ne mogu da podignem kredit, ali znam da mi je bolje bez kredita – kaže kroz smijeh Miloš.

Kada je riječ o televizijskoj i filmskoj produkciji, Pejović je publici poznat, ne samo po ulozi Aleka, u izuzetno gledanoj igtranoj seriji „Budva na pjenu od mora“, ili “Montevideo, Bog te video“, već i po ulogama u filmu „Ispod mosta, među stijenama“ i seriji „Božićni ustanak“, gdje glumi Nika, tragičnog junaka tog ustanka, koji nije politički i ideološki obojen. Pejović je glumio i u filmu “Izlet” studenta Cetinjske akademije Ivana Čojbašića, koji je njegov diplomski rad. Film je dio omnibusa, odnosno projekta koji je umrežio Akademije sa Cetinja, iz Sarajeva, Beograda, Zagreba i Skoplja. Uskoro se očekuje i emitovanje mini serije „Grudi“.
Kao narator radio je na serijalu „Mehanizam“ u produkciji Radio televizije Crne Gore. Ali, najveće iskustvo mu je „Budva na pjenu od mora“, serijal u kojem se pojavljuje u preko 50 epizoda, što je iziskivalo ogroman broj snimajućih dana.

Ništa bez Akademije

Iako je relativno kasno upisao Akademiju i počeo profesiolano da se bavi ovim pozivim, Miloš Pejović je još kao dijete bio vezan za pozorište. Priča da su ga uvijek intrigirale pozorišne predstave, ali da ga je najviše interesovalo ono što se dešava u mraku iza kulisa.

– Počeo sam kao dijete da se bavim glumom, pa sam malo kroz srednju školu glumio, međutim, sa nekih 17-18 godina, kada smo svi neki kao buntovnici, mene je to buntovništvo odvuklo na suprotnu stranu i ja upišem Pravni fakultet – navodi on.

Ali, Pravni fakultet ga nije puno zadržao, jer je u međuvremenu shvatio da to jednostavno nije njegov poziv, da se u tome ne pronalazi. Nije gluma odmah iskočila kao rješenje, već je jedan period radio da zaradi i preživi.

Sa 24 godine Pejović je shvatio da bez fakulteta neće uspjeti u životu, te da je imperativ da nešto upiše i završi, ali da je previše star za glumu. Sve se promijenilo u Podgorici, gdje je u tom periodu živio i radio, kada mu je prijateljica Jelena Mišeljić predložila da proba da upiše Akademiju.

– To mi je bilo kao „znakovi pored puta“. Neki klik mi se dogodio u glavi i shvatio sam da ću uspijeti da upišem Akademiju, imao sam taj osjećaj i znao sam da nema šanse da je ne upišem.

Do prijemnog je u tom trenutku imao manje od mjesec. Išao je na konsultacije i pripremao se. Prošao je najprije širi krug, pa uži i na kraju je uspio da upiše. Tada mu se, kako je otkiro, život promijenio u osnovi, jer je uspio da ostvari ono što mu je bilo predodređeno. Dramsku akademiju na Cetinju završio je 2013. u klasi profesora Branislava Mićunovića.
Skroman, ali komunikativan, vješt u transformaciji, dopadljiv je svakoj publici, zbog čega je i uspio da naniže veliki broj nagrada i priznanja. Ponosan je posebno na nagradu za najboljeg mladog glumca na XXIV Festivalu kamernog teatra “Risto Šiškov” u Strumici. Glumio je u predstavi “Adam i Eva”, koju je po tekstu Miroslava Krleže režirao Slobodan Milatović. Ta predstava dobila je Grand Prix na festivalu pozorišta “Glumac Evrope” u Prespi u Makedoniji.

Bio je angažovan i kao voditelj na Hercegnovskom filmskom festivalu Montenegro film festivalu, što mu je, kako je kazao, umnogome pomoglo da se upiše na Akademiju.

Miloš Pejović rođen je 8. marta 1985. godine u Dubrovniku. Odrastao je u Herceg Novom, gdje se i školovao, a jedan period života živio je i u glavnom gradu. Danas živi na relaciji Novi-Podgorica. Tumači niz uloga u predstavama Crnogorskog narodnog pozorišta, Zetskog doma, Tivatskog centra za kulturu, Hercegnovskog, Gradsnog i Nikišićkog pozorišta, očekuje još mnogo pozorišnih, TV i filmskih uloga, jer je posvećen, odgovoran vrijedan i istražuje likove koje glumi, a nadasve voli to što radi.

10 Komentari

  1. Pišete: “Glumac bez plate, radnog staža i socijalog”, a već se afirmisao kao umjetnik, što samo govori koliko pažnje društvo poklanja takvim osobama. Herceg Novi ima jedan broj mladih ljudi i iz drugih oblasti umjetnosti, ali njihov rad nije vrednovan ni prepoznat.

  2. Valja da se zna da je Adam i Eva predstava u kojoj je briljiirao nas Milos bila novska predstava da je napravio Herceg fest. Sto posto novski proizvod.Ocekujemo jos takvih predstava sa Milosem.

    21
  3. Divno od mladog talentovanog čovjeka iz naše sredine.Bravo Miloše, ti si sjajan glumac i želimo ti da imaš dugu i uspješnu karijeru. Ne zaboravi da si iz Novog koji na žalost najmanje cijeni svoje ljude.

    34
    2

Ostavite komentar

*

code