Mimoza opet prije Đeda mraza

Mimoza opet prije Đeda mraza

1082
2
Podijeli

mimoza pjaca 1Neobično lijepo vrijeme, sunčani novembar i decembar ne samo da su na primorju produžili sezonu kupanja u moru, kao ni jedne godine prije, nego su “probudili” i stabla mimoze.
Na hercegnovskoj rivijeri zažutila se tzv. “talijanka” i već se mogla vidjeti na nedavnoj lokalnoj fešti “Ukusi jeseni”. Prodaje se i na novskoj pjaci. Prodavci daju buketiće za dva-tri eura, ili kako se s njima pogodite. Domaća mimoza će se rascvjetati nešto kasnije. Ona je uvijek bila vijesnik proljeća i toplijeg vremena, a u punom cvatu usred zime. Zima, međutim, još nije ni kalendarski počela, novska rivijera se oblači u žuti, mirsini ogrtač.
Organizatori “Praznika mimoze” se nadaju da će je biti dovoljno kada u februaru počne tradicionalni festival u slavu nježnog cvijeta. Mada, plantaže mimoze u Herceg Novom treba obnoviti, a uzgajivače, koji su nekada dobro zarađivali prodajući mimozu od “Vardara do Triglava”, treba motivisati. Jer, posljednjih godina sve je manje novih zasada mimoze, a stara stabla se zapuštaju.

mimoza pjaca 2

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code