Ministar Ivanović na fešti, ali radi: Vrijedni Novljani treba da se okrenu...

Ministar Ivanović na fešti, ali radi: Vrijedni Novljani treba da se okrenu poljoprivredi

2569
7
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

petar ivanovic praznik mimozePoslije dugog niza godina primjetno je da je najpoznatija pučka svečanost, fešta od mimoze, ribe i vina na novskoj rivijeri, prošla bez mnogo visokih zvanica i diplomata. Zamisao je da se oni pozovu za drugi maskenbal u hotelu Palmon bay.
Ipak, uz lokalne zvaničnike u Baošićima je feštao i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, mada je dolazak u Herceg Novi iskoristio da se sastane za ovdašnjim ribarima i poljoprivrednicima.
– Nekako ove godne djeluje da je zdravija „Mimoza“ i da nagovještava bolje dane za Herceg Novi i Crnu Goru. Koristim svaku priliku da razgovaram sa onima koji stvaraju, pa sam i u Novom pričao sa poljoprivrednim proizvođačima i ribarima. Pozivam uvijek sve da bez obzira kako razmišljaju, koga glasaju, da se late posla, da rade. Ima dosta onih koji žele da rade i oni su budućnost Crne Gore. Ako je ova mimoza nagovještaj boljih vremena, onda bih volio i da bude simbol novog rada koji treba da se desi u Crnoj Gori – kaže nam Ivanović.
U Herceg Novom postoje ljudi koji su generacijama vezani za ribarstvo i za njih je otvaranje pregovaračkog poglavlja 13 jako važno. Interes jednog dijela EU je da se ribarstvo u Crnoj Gori potpuno zatvori, jer smatraju da od načina na koji se bavimo ribarstvom nema nikakve koristi, čak više štete, upozorava ministar Ivanović.
S druge strane, postoje i oni koji razumiju naše želje u pogledu odstupanja od pravila EU.
– Crna Gora je mala, sa malom obalom i zato želimo da odstupamo od generalnih pravila EU. Što znači da se ne možemo porediti sa Italijom, Francuskom, koji imaju mnogo više stanovnika, ribara, dužu obalu. Problemi koji postoje u tim zemljama nijesu istovjetni onima u Crnoj Gori. Oslušnuo sam dobro interese ribara kako bismo sagledali kako dalje razvijati agro budžet i pomagati da djelatnost ribarstva nastavi da se održava na tradicionalan način kako je to bilo tokom prethodnih generacija.
Minsistar Ivanović je razgovarao i sa poljoprivrednicima iz zaleđa Herceg Novog.
– Postoje dva grada na obali Crne gore koji imaju kvalitetno zaleđe, Ulcinj i Herceg Novi. I nema nikakve potrebe da se oni klasični poljoprivredni proizvodi, koji su sezonskog karaktera, proizvode negdje drugo u Crnoj Gori, ili van nje, kada mogu da se razvijaju na lokalnom tržištu. Vjerujem da postoji lijepa šansa da se uvezuju turizam i poljoprivreda – istako je Ivanović.
On je još jednom pozvao sve vrijedne ljude Herceg Novoga da ozbiljnije pogledaju mjere agro budžeta i sagledaju sve povoljnosti koje mogu da ostvare kako bi krenuli u pravcu razvolja proizvoda potrebnih Herceg Novom. Počev od povrća, pa do dugogodišnjih zasada. To im, tvrdi ministar Ivanović, može ili dopuniti budžet, ili u jendom momentu postati osnovno zanimanje.

7 Komentari

 1. @mama
  Gospodjo ako niste znali , mimoza vise ne moze da se prodaje po srbiji jer dok se izvadi sva papirologija ona propadne ! nema vise zarade od toga zato je vise niko ni ne drzi niti se obnavljaju zasadi.
  Tako da za 10ak god praznik mimoze ce biti bez mimoze …
  0  0
 2. Ucesce poljoprivrede i ribarstva u bruto drustvenom proizvodu Crne Gore je minorna. Cini mi se da je ovo ipak pocetak necega sto ce se desit u septembru ili oktobru.
  0  0
 3. Ministre imate li podatak koliko je nekada bilo sadnica mimoze u HN a koliko ih sad ima ?
  skoro sve vece plantaze su propale jer nema trzista. Nekada su vagoni mimoze isli za Zagreb,Beograd,Banja Luku, Bijeljinu ……sada i ono malo sto je ostalo nema se dje prodati i niko vise ne obnavlja zasade niti ga je briga za mimozu.
  0  0

Ostavite komentar

*

code