Ministar kulture Aleksandar Bogdanović u radnoj posjeti Opštini Herceg Novi: Zajednički interes...

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović u radnoj posjeti Opštini Herceg Novi: Zajednički interes mnogi projekti

21
Podijeli

Između Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi postoji dobra saradnja, ali ima prostora za njeno dalje unapređenje i dinamiziranje, ocijenili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjendik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić. Bogdanović je sa saradnicima bio u radnoj posjeti Opštini Herceg Novi.

Kako je saopšteno iz Katićevog kabineta, bilo je riječi o nominaciji tvrđave Forte Mare za upis na Unesco listu svjetske baštine.
Cijeneći kulturološki i istorijski značaj ove tvrđave, za Herceg Novi ali i cijelu Crnu Goru, Ministarstvo kulture s posebnom pažnjom prati ovo pitanje, kako bi se obezbijedilo ispunjenje svih uslova da se ova tvrđava sa statusom kulturnog dobra nađe na Unesco listi – istakao ministar Bogdanović,

Picerija i restoran

Dodao je i da je Ministarstvo kulture u svom budžetu obezbijedilo 100.000 eura za sprovođenje konzervatorskih mjera na tvrđavi. Ministar očekuje da će u saradnji sa Opštinom svi potrebni radovi biti sprovedeni do polovine naredne godine.

Sagovornici su istakli da je od izuzetnog značaja sanacija tvrđave Kanli Kula, za čiji je početak u proteklom periodu Ministarstvo kulture obezbijedilo sredstva. Kako su ocijenili sagovornici neophodno je nastaviti sa realizacijom projekta, imajući u vidu trenutno stanje u kojem se ovo kulturno dobro nalazi. Sagovornici su istakli da je realizacija tog projekta u zajedničkom interesu Ministarstva kulture i Opštine Herceg Novi.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić je tokom sastanka iskazao interesovanje Opštine za registraciju Njegoševe škole kao muzeja. Ministar Bogdanović je izrazio spremnost Miinistarstva kulture da pomogne Opštini, kao inicijatoru i potencijalnom osnivaču ove buduće ustanove kulture u dijelu sprovođenja svih neophodnih aktivnosti, upoznavši sagovornike o svim zakonom propisanim procedurama.

Ministar je naglasio i da ce Ministarstvo nastaviti sa podrškom projektima i programima iz oblasti kulturne baštine i kulturno-umjetničkog stvaralaštva i ubuduće, posebno imajući u vidu značaj i domete koje postiže Filmski festival Herceg Novi, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Ministar Bogdanovic je potencirao značaj što skorijeg utvrđivanje stanja i broja neevidentiranih pokretnih kulturnih dobara ili njihovih elemenata koji se nalaze u muzejima na teritoriji Opštine Herceg Novi. Ministarstvo kulture će u pogledu neposrednog utvrđivanja stanja pružiti svu neophodnu podršku da se svi eventualni propusti lokalnih ustanova kulture u dijelu nepropisnog evidentiranja blagovremeno i u skladu sa zakonom koriguju, istakao je ministar Bogdanovic .

Tokom posjete Opštini ministar Bogdanovic je obišao i JU “Gradska biblioteka i čitaonica“, tvrđavu Forte Mare, kuću Iva Andrića, Gradski muzej „Mirko Komnenović“ i prostor planiranog muzeja „Njegoševa škola“, gdje je sa direktorima i rukovodiocima ovih objekata kulture razgovarao o temama značajnim za njihovo dalje djelovanje. Ministar je istakao da je Ministarstvo kulture na raspolaganju svim institucijama kulture, a sve radi daljeg razvoja kulturnog života u Herceg Novom.

21 Komentari

 1. A de je bio meneđer šiMRAK. Meneđer je u svijetu covjek od biznisa pa tako je bilo obtazlozenje i za gospodina šiMRAKa. Sacuvajte Herceg Novi!!!!!!! Vlast dođe pa ode!

  5
  1
 2. Da li je ministru receno da je za crkvene manifestacije dato vise nego za sve manifestacije Herceg festa? Sta je ministar rekao domacinima o parastosu cica Drazi? Da li ministar zna da ne postoji savjet za kulturu, iako je to zakonska obaveza? Ili su se obostrano gladili i folirali?

  24
  21
  • dragice nasa neinformisana..ove godine je 300 godina od osnivanja opstine autonomne topla pod mletackom upravom dje je nas narod imao sva prava – ako nisi cula. to je druga po znacaju proslava u herceg novom nakon jubilarnih proslava od osnivanja grada kakva je bila 600 godina tokom 1982. to sto tebi nije jasno o cemu se radi nego prebacujes na crkvu govori o tebi i tvojoj neupucenosti u istoriju sopstvenog grada…. e tuga ko sve daje komnetare odje..

   18
   8
 3. Stigao nam Svetov zet,priupita li tko ministra kako mu je tast,
  i misli li Sveto vratit sve ono “posudjeno-otudjeno”.
  Valjda zet zna kakvi su dusevni bolovi najdrazeg nam Budvanina.
  Greota da se ne oporavi..

  43
  10
   • 123
    Nece nikad,a mozda ni tada.Pametnima je to jasno,
    nadam se i tebi.I provjeri sto si napisao prije
    nego sto pritisnes “posaljite komentar”.
    Inace,sve su to fini ljudi,”patriote”,i zet,a tast pogotovo.

    26
    6

Ostavite komentar

*

code