Ministar najavio privremeno rješenje, pa novi vrtić na Savini

Ministar najavio privremeno rješenje, pa novi vrtić na Savini

13
Podijeli

Lošoj obrazovnoj infrastrukturi u Herceg Novom doprijnijela je i aprilska zabrana rada objekta vrtića na Savini, zbog klizanja terena. Međutim, ministar prosvjete Predrag Bošković, koji je posjetio to zdanje, kao i OŠ Milan Vuković, razgovarao je sa školskim rukovodstvom i predstavnicima Opštine i najavio gradnju novog objekta.

ministar boskovic hn 1– Od septembra ćemo imati privremeno rješenje za vrtić na Savini u trajanju od godinu. Na postojećoj lokaciji sagradićemo novi vrtić. Potrebno je prvo uraditi sanaciju i stabilizaciju terena. Nadamo se da će procedura teći planiranom dinamikom kako bismo za školsku 2017/18 imali novi vrtić – kazao je ministar Bošković

Picerija i restoran

Planirano je da dio djece boravi u Dnevnom centru koji je vlasništvo vrtića, dio u vrtiću u Igalu i dio u pet prostorija u SMŠ Ivan Goran Kovačić koje će biti opredjeljene za predškolsko obrazovanje.

ministar boskovic hn 2OŠ Milan Vuković takođe ima sličan problem sa klizanjem terena i čeka se ubrzo izvještaj stručnjaka:

– Svečana sala nije u upotrebi od starta, zidovi su dotrajali i problematična je sa aspekta stabilnosti i svega onoga što je urađeno od kada škola postoji, nekih 35 godina. Najvažnija je bezbjednost djece i o tome nećemo pregovarati. Djeca će početi novu školsku godinu bez problema – poručio je Bošković.

predrag boskovic 3On očekuje da će Herceg Novi za dvije ili tri  godine imati jedan ili dva nova objekta, uključujući i školu u Igalu.

– Lokalna samouprava je potpuno spremna, odgovorna i posvećena da zajedno sa Ministarstvom prosvjete učestvuje u rješavanju svih problema i da dođe do adekvatnih rješenja. Ne želimo da se krijemo iza propusta bivše administracije u Opštini Herceg Novi – istakao je predsjendik Skupštine, Andrija Radman.

andrija radman 7Škola u Igalu čeka se decenijama, a nije moralo, kaže Radman:

– Prvi smo počeli da se  bavimo time u dogovoru sa Ministarstvom. Opština Herceg Novi nudi konkretne predloge koji se tiču  lokacije i svega onoga što je potrebno da se stvore administrativno tehnički uslovi za izgradnju škole u Igalu. Svakako, Ministrastvo će uraditi ono što je do njih da to uvrsti u kapitalni budžet za iduću godinu.

U Opštini sagledavaju  sa Ministarstvom da li  lokacija, koja je trebalo da bude Autobuska stanica ispunjava standarde, dodao je Radman.

On je kazao i da renoviranje OŠ Milan Vuković neće biti tretirano Odlukom o zabrani građeviskih radova u sezoni:

– Vjerovatno će doći do sanacije. To treba da pokažu nalazi koje ćemo uskoro dobiti. Svakako ćemo naći rješenje da ne narušavamo ono što je interes grada: turizam i turistička sezona, ali mislim da su obrazovanje i bezbjednost djece iznad svih drugih pitanja – naglasio je Radman.

13 Komentari

  1. Klizanje terena OS Milan Vukovic izazvano je izgradnjom objekata,ispod skole,u posljednih par godina.
    Ko je i kako gradio?Ko je izdavao dozvole?Kad ce se stati na kraj bahatosti?

  2. Ministarstvo prosvjete je zaduzeno da vodi racuna o prosvjetnim ustanovama, znaci vlast iz Podgorice i prije 20 god, kao i sada, a ne Opstina. Nazalost. Za proslu vlast nisu imali ni s.od sluha iz cistog inata, pa pucalo po djeci. Da je srece i trebalo bi prosvjetu decentralizovati. Daj Boze da urade nesto sada, pa da im oprostimo sto su decenijama ignorisali goruce probleme za koje su oni isti odgovorni bili.

  3. Ova vlast,ona vlast,sve su to isti ljudi,jer je kolo jako.Kako su znali tako su radili,evo sad se neko pravi pametan organizujući peticije,jer su njegova đeca đaci,a onda će tražit fakultet ispred kuće.Ni jedna se škola nije održavala kako je trebalo i moglo, a imalo se para.To vam je društveni sistem,pa će pomalo škole i vrtići biti privatni,a onda će vam smetati očima i razumu kako neko ima i može.Teško đeci s nama svijem.

  4. Kao prvo nadstresnica na vrticu , a zbog koje je sve krenulo nije pala zbog klizanja terena vec lose postavljene armature, problem sa klizistem ima OS “Milan Vukovic” i to se odavno zna. Kao drugo za izgradnju novih skola i odrzavanje starih zaduzena je drzavna vlast(ministarstvo prosvjete), a ne opstinska tako da ovo ne vidim kao uspjeh ove nove lokalne vlasti vec kao njihovu zelju da sebi daju na znacaju. Kao trece ne vjerujem u obecanja jer sam kao i svaki gradjanin Novog i CG naucio da danas obecanje nema tezinu. Daj Boze da grijesim za ovo trece i da ce zbilja napravit nov vrtic.

  5. Jelena potpuno si u pravu.Da vidimo sta ce uraditi DPS za ovaj grad u ovom mandatu po svim pitanjima .Ovo je istovremeno komentar za sve poslije Vas.Previse su zlobni i nestrpljivi.Ali sve razumijem pa i njih.Poslije 16 godina nerada oni hoce da sude na osnovu 16 mjeseci rada.Pa nece moci bas tako!

  6. Novi vrtić u Herceg-Novom i gradi ga Podgorica? Aproksimativno, dočekaće ga unučad današnje đece. Ili praunučad.

  7. Gospodine Radman, da nije bilo peticije i pritiska roditelja na čelu sa gospođom Valentić, nikada se Vi ne bi bavili izgradnjom škole u Igalu. Najlakše je okriviti prethodnike, ajde da vidimo šta će DPS uraditi za ovaj grad. Po svim pitanjima!

Ostavite komentar

*

code