Ministarstvo da reaguje nakon poništene građevinske dozvole za Deponiju Duboki do

Ministarstvo da reaguje nakon poništene građevinske dozvole za Deponiju Duboki do

1304
3
Podijeli

duboki do satNakon što je Upravni sud Crne Gore 5. maja poništio građevinsku dozvolu za izgradnju deponije Duboki do, koju je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2. juna prošle godine, iz Opštine Herceg Novi su  Radiju Jadran kazali da sve eventualne nepravilnosti treba da otkloni Ministarstvo.

Na naše pitanje da li je tačno da Opština Herceg Novi nije ispoštovala osnovni dokument – Elaborat o izboru lokacije, kojim bi se obavila ispitivanja terena na kojem je trebalo da bude izgrađena deponija, a koja bi pokazala da nadzemne/podzemne vode sa izabrane lokacije nemaju uticaja Morinjske izvore, kao to tvrdi menadžer Opštine Kotor, Srđan Dragomanović, kao i da je zato došlo do poništenja građevinske dozvole, iz Opštine Herceg Novi navode:

Picerija i restoran

– Opština Herceg Novi je za izgradnju sanitarne deponije Duboki do donijela prostorno planski-dokument, odnosno lokalnu studiju lokacije, na koju je dobila saglasnost nadležnog Ministarstva Vlade Crne Gore.

U skladu sa navedenim dokumentom, Opština Herceg Novi je pristupila izradi projektne dokumentacije i ostalih potrebnih pratećih dokumenata i analiza, na osnovu kojih je podnijela zahtijev za izdavanje građevinske dozvole Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je istu izdalo u skladu sa zakonskom procedurom – navodi se u saopštenju i dodaje da su u toku aktivnosti na izdavanju građevinske dozvole, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao zainteresovane stranke u postupku, učestvovale i Opština Kotor i Mjesna zajednica Morinj, kao i predstavnici Opštine Herceg Novi. Nakon sprovedenog postupka, izdata je građevinska dozvola za izgradnju sanitarne deponije Duboki do.

Zanimalo nas je i hoće li nakon presude Upravnog suda biti izabrana neka druga lokacija, a iz lokalne samouprave lopticu prebaciju Ministarstvu i objašnjavaju:

–      Kako je prostorno planska dokumentacija već usvojena, Opština Herceg Novi, uzimajući u obzir važnost projekta sanitarne deponije Duboki do, a u skladu sa usvojenim državnim planom za upravljanje otpadom Crne Gore za period 2015-2020, što je i obavezujući dokument za sve lokalne samouprave, očekuje da nadležno Ministarstvo otkloni nepravilnosti, u skladu sa presudom Upravnog suda.

Kako zaključuju, Opština Herceg Novi će preduzimati aktivnosti u skladu sa zakonom, a polazeći od usvojenih planskih dokumenata, shodno tome, zaštitiće svoje interese, pri čemu ne osporavajući nikome pravo da na način predviđen zakonom štiti sopstvene.

3 Komentari

 1. U pamet se građani Boke. Jedina ispravna stvar je da opština Herceg Novi povuče zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i da nađe drugu adekvatnu lokaciju. U kojoj se to normalnoj i uređenoj državi na 1060 metara nadmorske visine planira deponija i to još u kraškom neistraženom terenu.
  0  0
 2. Na jedom od najboljih vidikovaca u Evropi (Dizdarica) je azil za kučke, a smeće na vrh glave – ne bi li se prije otrovali.
  Za smece ima bližih, nižih i boljih lokacija. Kamioni, otpaci iza nih, zagađenje i gorivo- trošak sve to narušava prirodni ambijent, a smanjuje turistički potencijal…
  Naprijed ka nagore!
  0  0

Ostavite komentar

*

code